Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Stipendije Češke Republike za ljetne škole češkog jezika i kulture u 2023. godini

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Češke Republike u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Češke Republike za ljetne škole češkoga jezika i kulture u 2023. godini.

Noćni prikaz Praga
Pixabay

Spomenute stipendije dodjeljuju se u okviru hrvatsko-češke bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti, a ovim pozivom su hrvatskim državljanima ponuđene stipendije za sudjelovanje u ljetnim slavističkim školama, odnosno u ljetnoj školi češkog jezika i kulture u organizaciji:

 • Masarykova sveučilišta u Brnu, od 22. srpnja do 19. kolovoza 2023. godine;
 • Južnočeškog sveučilišta u Češkim Budjejovicama, od 13. kolovoza do 4. rujna 2023. godine.

Stipendija uključuje: pokriven trošak sudjelovanja u ljetnoj školi, smještaj, prehranu te pokriven trošak prijevoza.

Razdoblje mobilnosti: 3 ili 4 tjedna (ovisno o odabranome tečaju). Ljetne škole češkoga jezika i kulture organiziraju i provode pojedina češka sveučilišta tijekom srpnja, kolovoza i rujna.

Prilikom evaluacije prijava i odabira kandidata koji će biti predloženi za stipendiju, prednost će se dati kandidatima koji studiraju češki jezik i književnost.

Detaljne informacije o stipendijama dostupne su na mrežnim stranicama Ministarstva obrazovanja, mladih i sporta Češke Republike.

Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.

Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na adresu elektroničke pošte: bilaterala@ampeu.hr.

Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente, dostavljene u jednom primjerku:

 1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac na hrvatskome jeziku;
 2. ispunjen, otisnut te potpisan češki prijavni obrazac na engleskome (ili češkome) jeziku;
 3. životopis na engleskome (ili češkome) jeziku (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obavezna);
 4. potvrda o upisu te prijepis ocjena trenutne razine studija na hrvatskom jeziku;
 5. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija kandidata za boravak u Češkoj u okviru stipendije na hrvatskom jeziku;
 6. pismo preporuke profesora s matičnoga visokog učilišta na hrvatskom jeziku;

NAPOMENA: Samo češki prijavni obrazac i životopis trebaju kandidati priložiti na engleskome (ili češkome) jeziku, a svi ostali dokumenti trebaju biti na hrvatskome jeziku.

Zainteresirani kandidati trebaju prijavu s cjelokupnom dokumentacijom dostaviti u jednom primjerku na adresu:

AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb, s naznakom: 'Za bilateralne stipendije Češke Republike'.

Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 3. ožujka 2023. godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU izabrat će i predložiti češkoj strani kandidate za stipendiju te putem elektroničke pošte obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja travnja 2023. godine. Konačnu odluku o dobitnicama stipendije donijet će Ministarstvo obrazovanja, mladih i sporta Češke Republike do kraja lipnja 2023. godine.

Agencija za mobilnost i programe EU snosit će troškove putovanja autobusom ili vlakom stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene. Da bi ostvarili pravo na pokrivanje troškova prijevoza, dobitnici stipendije moraju se javiti Agenciji za mobilnost i programe EU prije putovanja (oko 30 dana prije planiranog dana polaska).

Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu prijave za stipendiju Češke Republike u akademskoj godini 2023./2024. Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka.