Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

AMPEU postao europskim centrom za uključivanje i raznolikost u području obrazovanja i osposobljavanja

Europska komisija imenovala je Agenciju za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) SALTO centrom koji će pružati podršku na temu uključivanja i raznolikosti agencijama u 33 zemlje koje provode Erasmus+ program u području obrazovanja i osposobljavanja, drugim dionicima na europskoj razini te Europskoj komisiji do kraja 2027. godine!

Ilustracija o uključivosti

Kao dio strategije Europske komisije, SALTO centri (Support, Advanced Learning and Training Opportunities) pružaju stručnu podršku i predstavljaju izvor informacija, metoda i primjera neformalnog učenja organizacijama i osobama aktivnima u području obrazovanja i osposobljavanja te u području mladih na teme vezane uz europske prioritete.

U prošlom programskom razdoblju postojalo je sedam centara u području mladih i jedan u području obrazovanja na temu TCA aktivnosti (aktivnosti osposobljavanja i suradnje). Europska komisija u okviru programa Erasmus+ u novom programskom razdoblju 2021.-2027. planira imenovati nove SALTO centre, a tri centra koja će obuhvaćati područje obrazovanja bit će vezana uz prioritete novog programskog razdoblja odnosno uz uključivanje i raznolikost, digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju.

Nakon predanog produbljivanja spoznaja i jačanja kapaciteta u području uključivanja te prenošenja stečenog znanja svojim korisnicima, Agencija se kandidirala za SALTO centar kako bi preuzela odgovornu obvezu informiranja i promicanja vrijednosti uključivanja i raznolikosti, važnog prioriteta Europske komisije. Ozbiljne nakane i kvalitetna prijava polučili su uspjehom te je prijava AMPEU-a u jakoj europskoj konkurenciji ocijenjena najboljom.

“Europska komisija je ovim priznanjem potvrdila da prepoznaje sposobnost i stručnost hrvatske nacionalne agencije za program Erasmus+ i iskazala povjerenje da će predviđeni ciljevi biti ostvareni. Zahvaljujemo timu koji je sastavio prijavu, kao i svim radnicima AMPEU-a na kontinuiranom predanom radu i podršci koju su pružili u pripremanju prijave”, izjavila je mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica AMPEU-a.

Zahvaljujući prilici da preuzme odgovornu ulogu referentnog centra za uključivanje i raznolikost u području obrazovanja i osposobljavanja na europskoj razini, AMPEU će predano raditi na stvaranju jednakih mogućnosti za sve polazeći od pretpostavke da svaka osoba ima pravo na kvalitetno i uključivo obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje kako bi održala i stekla vještine pomoću kojih može u potpunosti sudjelovati u društvu i na tržištu rada.