Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Diplomirala druga generacija Erasmus Mundus združenoga studija o održivoj brodogradnji i pomorstvu

Druga generacija studentica i studenata Erasmus Mundus Joint Master programa „Sustainable Ship and Shipping 4.0 (SEAS 4.0)“ diplomirala je 6. ožujka 2024. godine u Napulju.

Diplomanti poziraju s diplomama u rukama ispred napuljskog sveučilišta.

Erasmus Mundus Joint Master program „Sustainable Ship and Shipping 4.0“ zamišljen je kao zajednički diplomski studij u trajanju od tri semestra, a prvenstveno je namijenjen završenim studentima različitih tehničkih studija (brodogradnje, strojarstva, zrakoplovstva, elektrotehnike, građevine, primijenjene matematike/fizike, itd.) iz cijelog svijeta koji žele ostvariti dodatne kompetencije u području brodogradnje osvježene s novinama iz Industrije 4.0.

Koordinator projekta je talijansko Sveučilište u Napulju Federico II, a Sveučilište u Zagrebu (Fakultet strojarstva i brodogradnje-FSB), španjolsko Sveučilište u Coruni i njemačko Tehničko sveučilište u Hamburgu punopravni su projektni partneri.

SEAS 4.0 studij spaja ekološke i pravne kompetencije, poznavanje ekonomskog okvira zelene i održive ekonomije, digitalizaciju povezanu s najnovijim potrebama u područjima brodogradnje i pomorskog prometa u obrazovanju usmjerenom na studente povećavajući kulturne kompetencije i stavove o cjeloživotnom učenju. Sudjelovanje zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje u svojstvu punopravnog projektnog partnera velik je uspjeh za cjelokupno visoko obrazovanje u Hrvatskoj.

Jedna od važnih motivacija za provođenje ovog studija je razvoj novih kompetencija studenata kroz uvođenje kolegija koji povezuju brodogradnju kao tradicionalnu struku i nove digitalne tehnologije. Druga važna motivacija je povećanje vidljivost Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku, FSB-a i Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnoj razini.

prof.dr.sc. Jerolim Andrić Projektni koordinator i voditelj katedre za gradnju plovnih objekata na FSB-u

Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku ima snažne kompetencije i stogodišnje iskustvo u obrazovanju inženjera brodogradnje koje želi dodatno razviti i ponuditi stranim studentima kroz suvremen i atraktivan studij. Ovaj projekt je samo jedan od koraka u internacionalizaciji i daljnjem razvoju studija brodogradnje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.