Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Diplomirala prva generacija prestižnog Erasmus Mundus združenoga studija o održivoj brodogradnji i pomorstvu

Prva generacija studenata prestižnog Erasmus Mundus Joint Master programa „Sustainable Ship and Shipping 4.0 (SEAS 4.0)“ uspješno je diplomirala u ožujku 2023. godine u Napulju.

Grupa diplomiranih studenata Erasmus Mundus programa
Sveučilište u Zagrebu

Erasmus Mundus Joint Master program „Sustainable Ship and Shipping 4.0“ zamišljen je kao zajednički diplomski studij u trajanju od tri semestra, a prvenstveno je namijenjen završenim studentima različitih tehničkih studija (brodogradnje, strojarstva, zrakoplovstva, elektrotehnike, građevine, primijenjene matematike/fizike, itd.) iz cijelog svijeta koji žele ostvariti dodatne kompetencije u području brodogradnje osvježene s novinama iz Industrije 4.0.

Internacionalizacija visokog obrazovanja kroz prestižni studijski program za najuspješnije studente iz cijelog svijeta

Ovim projektom koji pridonosi internacionalizaciji obrazovanja koordinira talijansko Sveučilište u Napulju Federico II, a Sveučilište u Zagrebu (Fakultet strojarstva i brodogradnje-FSB), španjolsko Sveučilište u Coruni i njemačko Tehničko sveučilište u Hamburgu glavni su projektni partneri.

Uz njih su u projektne aktivnosti uključeni i pridruženi partneri nekolicine sveučilišta u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Australiji, kao i 28 različitih industrijskih partnera iz sedam zemalja. Europska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) izdvojila je više od 3,5 milijuna eura za četiri projektna ciklusa, počevši od akademske godine 21/22.

Upravo je u rujnu 2021. godine 21 student iz 14 zemalja započeo svoj put izvrsnosti za pomorske inženjere na Odjelu za industrijsko inženjerstvo Sveučilišta Federico II, nastavljajući ga na pridruženim sveučilištima i završavajući ga stažiranjem u 15 kompanija u 8 različitih zemalja.

Veliko postignuće Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

Postignuće zagrebačkog FBS-a velika je stvar za hrvatsko visoko obrazovanje budući da će ostati upamćeni kao prvo hrvatsko visoko učilište koje sudjeluje u Erasmus Mundus projektu u svojstvu punopravnog partnera. Naime, Erasmus Mundus združeni diplomski studiji (EMJMD) najkompetitivnija je aktivnost programa Erasmus+ i najzahtjevnija za provedbu. Od 2014. svake je godine nekoliko naših visokih učilišta sudjelovalo u prijavama za EMJMD, ali bez uspjeha. Zapravo visoka učilišta iz novih zemalja članica EU općenito imaju slabiju uspješnost u prijavama za ovu aktivnost.

Jedna od važnih motivacija za provođenje ovog studija je razvoj novih kompetencija studenata kroz uvođenje kolegija koji povezuju brodogradnju kao tradicionalnu struku i nove digitalne tehnologije

dr.sc. Jerolim Andrić koordinator projekta i voditelj Katedre za gradnju plovnih objekata na FSB-u

Druga važna motivacija je povećanje vidljivost Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku, FSB-a i Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnoj razini. Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku ima snažne kompetencije i stogodišnje iskustvo u obrazovanju diplomiranih inženjera brodogradnje koje želi dodatno razviti i ponuditi stranim studentima kroz suvremen i atraktivan studij. Ovaj projekt je samo jedan od koraka u internacionalizaciji i daljnjem razvoju studija brodogradnje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.