Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

DiscoverEU putnici na druženju u Osijeku!

Agencija za mobilnost i programe EU je po drugi puta ove godine, zajedno s udrugom PRONI Centrom za socijalno podučavanje, u Osijeku organizirala druženje namijenjeno putnicima u okviru DiscoverEU inicijative koji uskoro kreću na svoje DiscoverEU putovanje.

Sudionici DiscoverEU događanja ispred katedrale u Osijeku
Mladi putnici DiscoverEU inicijative

Za vrijeme dvodnevnog druženja (16.-18. lipnja 2023.) u Osijeku, 15 DiscoverEU mladih putnika iz čitave Hrvatske imalo je priliku saznati više o samoj inicijativi, čuti savjete i informacije potrebne za uspješno i sigurno putovanje, međusobno razmijeniti i dobiti nove ideje za istraživanje EU država te u konačnici početi planirati svoju rutu. Također, informirali su se o mogućnostima koje im se pružaju u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti jednom kada se vrate sa svoje DiscoverEU avanture.

Sudionici DiscoverEU događanja sjede u krugu i razgovorom sudjeluju u aktivnosti
Prvi dan druženja sudionici su se za svoje putovanje pripremali Walk and talk metodom istovremeno upoznajući Osijek te su započeli planirati svoju avanturu u sesiji „Kuda, s kim i kako“.

Sudeći po atmosferi koja je vladala, ovo druženje bilo je prilika i za sklapanje novih prijateljstava, motiviranje i povezivanje s mladima koji dijele slične interese te žele koristiti brojne mogućnosti koje im se nude vezano za putovanje, istraživanje i upoznavanje Europe, učenje i osobni razvoj.

Mladi putnici sjede na podu i na kartama planiraju rutu svoga putovanja
Drugi dan druženja poslužio je za detaljno planiranje ruta i odabir gradova koje će posjetiti. Neki od njih na svoja DiscoverEU putovanja uputit će se s novim prijateljima koje su upoznali na ovom druženju!

Pre-departure druženje je događaj koji svaka nacionalna agencija organizira u svojoj državi za putnike DiscoverEU inicijative. Cilj okupljanja je informirati putnike o EU i ulozi nacionalnih agencija, alatima za učenje i informiranje koje mogu koristiti tijekom svog putovanja i buduće prilike u Erasmus+ i ESS programima nakon DiscoverEU-a. Tijekom druženja mladi dobivaju i sigurnosne smjernice kojih će se pridržavati na putovanju, umrežavaju se s nacionalnim i regionalnim organizacijama mladih i prijašnjim putnicima inicijative.

Discover EU inicijativa

Inicijativa Discover EU omogućuje brojnim mladim ljudima upoznavanje čudesne raznolikosti europske kulturne baštine. Namijenjena je osamnaestogodišnjacima koji vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i otkrivanje Europe. Iskustvo putovanja mladim osobama omogućuje da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, putujući otkriju raznolikost Europe, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe. Discover EU je dio obitelji programa Erasmus+ u području mladih te je kao aktivnost namijenjena mladima od 18 godina i organizacijama koje rade s njima.

Za više informacija posjetite DiscoverEU mrežnu stranicu te Europski portal za mlade.