Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Eurodesk multiplikatori brinu o mladima iz ruralnih sredina

Zakoračili smo i u treći nastavak serijala o Eurodesk mulitplikatorima. Riječ je, podsjećamo, o udrugama koje rade s mladima i za mlade, a imaju za cilj informirati i promovirati prilike i mogućnosti koje se pružaju unutar programa Europske unije.

Grupa volontera stoji u polukrugu i poziraju za fotografiju

U Republici Hrvatskoj njih 15 marljivo brine o mladim osobama, stoga ih nastavljamo predstavljati putem serije intervjua. U prethodna dva intervjua predstavili smo PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Osijeka, Mirovnu grupu mladih Dunav iz Vukovara i Udrugu za promicanje informatike, kulture i suživota (Udruga IKS) iz Petrinje, Udrugu mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), Udrugu Zamisli iz Zagreba te Mrežu udruga Zagor iz Zaboka.

U nastavku vam predstavljamo Udrugu Carpe Diem iz Karlovca, Europski dom Slavonski Brod te Udrugu Impress koji djeluju iz Daruvara. Iz Udruge Carpe Diem s nama je razgovarala koordinatorica međunarodnih aktivnosti Katarina Tonžetić; udrugu Europski dom Slavonski Brod predstavila je voditeljica projekata Iva Sedlić, a na pitanja o aktivnostima Udruge Impress odgovorio je Dubravko Šopar, izvršni direktor udruge.

Mladi su jako zainteresirani za programe međunarodne mobilnosti poput Erasmus+ razmjene mladih i Europskih snaga solidarnosti, a raste i broj zainteresiranih mladih osoba s manje mogućnosti

Udruga Carpe Diem osnovana je 2005. godine, a od 2008. godine vode Centar za mlade u Grabriku te se okreću mladima kao ciljanoj skupini. Iva Sedlić iz Europskog doma Slavonski Brod govori kako s mladima rade od 1998. godine kada je i osnovan Europski dom Slavonski Brod. U to vrijeme pokrenuli su Školu demokracije, a 2001. godine i prvi Parlament mladih Slavonski Brod. Prepoznali su, kaže, važnost i neiskorišteni potencijal mladih te uvidjeli potrebu za njihovim aktivnijim uključivanjem u život lokalne, regionalne, nacionalne te međunarodne zajednice.

Eurodeskova koordinatorica Iva Sedlic drži govor

Udruga Impress djeluje od svojih neformalnih početaka prije 12 godina, a kroz desetogodišnji formalni rad okuplja mlade i radi s mladima koji se žele informirati, širiti informacije i poticati svoje vršnjake da iskoriste prilike i mogućnosti koje im se pružaju.

Naši sugovornici koji su organizatori aktivnosti i pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici, kao najvažniji aspekt Eurodesk platforme ističu Eurodeskove besplatne usluge informiranja i savjetovanja mladih o prilikama za učenje i mobilnost koje im nude europski i drugi međunarodni programi. Eurodeskove usluge informiranja i savjetovanja besplatne su i dostupne svim mladima svih socioekonomskih statusa što uvelike doprinosi smanjenju socijalne isključenosti i marginalizacije mladih iz ruralnih područja te mladih koji se nalaze u nepovoljnom ekonomskom i socijalnom položaju.

Što uloga Eurodeskova koordinatora donosi udrugama i koordinatorima?

„Eurodesk je važan jer udrugama i multiplikatorima pruža podršku kroz naše aktivnosti i daje pravovaljane informacije. Također, uloga koordinatora Eurodeska otvara nam mogućnosti pružanja kvalitativnih i edukativnih sadržaja te informacija bitnim mladim osobama, poput mogućnosti za mlade u EU“, ističe Katarina Tonžetić koja redovito sudjeluje u razvijanju i provođenju međunarodnih projekata.

Dubravko Šopar koji je i sam sudjelovao u treninzima, razmjenama mladih te strateškim projektima u više od 24 zemalja diljem Europe i šire te tako stekao brojna iskustva, naglašava kako su iz udruge Impress kroz rad pružili priliku za edukacije i razmjene više od 500 mladih, a sve uz pomoć Erasmus+ programa. Mladi ljudi su zahvaljujući Eurodesku i mogućnostima koje su im se pružile, postali konkurentni na tržištu rada, pronašli posao, putovali i upoznali nove prijatelje diljem svijeta. Eurodesk opisuju kao prozor prema novim mogućnostima koje su potpuno besplatne i povezuju svijet.

„S obzirom da se pokušava privući pozornost mladih s kojima se radi, važno je da kreirane aktivnosti budu osmišljene, provedene i vrednovane zajedno s njima. Uloga Eurodesk koordinatora zahtjeva budnost za uočavanje potreba i želja mladih, spremnost na učenje novih stvari, otkrivanje novih mogućnosti i oblika suradnje s mladima, a ima potencijal da mijenja živote na bolje te da unapređuje život lokalne sredine“, istaknula je Iva Sedlić.

Eurodeskova koordinatorica Katarina Tonžetić pozira za fotografiju u prirodi ispred slapa

Najizazovnije se odvažiti, a jednom kad se uključe, mladi se vraćaju i žele još

Iz udruge Carpe Diem navode da su mladi u zajednici jako zainteresirani za programe međunarodne mobilnosti, poput Erasmus+ razmjene i Europskih snaga solidarnosti, a pokazalo se i da raste broj mladih osoba s manje mogućnosti. S druge pak strane, Iva Sedlić navodi praksu koja je pokazala kako su mladi u početku nepovjerljivi i nesigurni te se teže odlučuju na sudjelovanje u programima posebice jer im se čini, kako ističe, „predobro da bi bilo istinito“. Takvom stavu su doskočili ostvarujući suradnju sa školama i profesorima koji mladima pružaju dodatnu podršku i ohrabrenje. Prilikom različitih oblika informiranja, pozivaju druge mlade ljude koji su se već uključili da podijele svoja iskustva s onima koji ga nemaju ili će ga tek steći.

Svaki novi projekt je prilika za rast i stjecanje novih iskustava, poznanstava i znanja

„Mladi nisu svjesni mogućnosti koje im se nude, pogotovo zato što Daruvar, pa tako i Bjelovarsko-bilogorska županija, pripadaju ruralnom području Republike Hrvatske te je uvriježeno mišljenje da se mogućnosti međunarodne mobilnosti nude većinom ili samo u Zagrebu i većim urbanim sredinama. Svojim radom trudimo se razbiti tu predrasudu te informirati mlade da bez obzira što su s područja Bjelovarsko-bilogorske županije imaju čitav niz mogućnosti i prilika koje mogu iskoristiti, jednako kao i mladi u Zagrebu i većim gradovima. Kada postanu svjesni mogućnosti i prilika međunarodne razmjene koje im se nude većina mladih odluči iskoristiti priliku za putovanjem, upoznavanjem novih stvari te učenjem novih znanja i vještina“, osvrnuo se Dubravko Šopar.

Muškarac stoji s jedne strane štanda i dodaje platnenu vrećicu ženi s druge strane štanda. Pored njih stoji muškarac s fotoaparatom. Na štandu se nalaze promotivni leci, majice i platnene vrećice.

I za kraj…ljubavna priča

„Ima mnogo priča koje bih mogla podijeliti, ali uvijek su mi najdraže one ljubavne. Evo, već par godina u Slavonskom Brodu živi Semih Cufular. U našu organizaciju je došao iz Turske kao EVS volonter na godinu dana, a tijekom svoje EVS službe u Europskom domu Slavonski Brod zaljubio se u djevojku iz Hrvatske. Nakon isteka godine dana, zbog ljubavi je odlučio ostati u Hrvatskoj, posao je pronašao u jednoj IT tvrtci i počeo učiti hrvatski. U međuvremenu su se njih dvoje i oženili, a ja sam im bila kuma na vjenčanju“, otkrila sam je Iva Sedlić.

Našim sugovornicama zahvaljujemo na njihovom vremenu i ugodnoj suradnji!

Pozivamo te da pogledaš kartu Eurodesk mogućnosti i Eurodesk multiplikatora i pronađeš svoju priliku :)