Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Eurodeskovi multiplikatori - saveznici mladih osoba

Dobrodošli u drugi nastavak serijala o Eurodesk mulitplikatorima. To su, podsjetimo, udruge koje rade s mladima i za mlade, a za cilj imaju informirati i promovirati prilike i mogućnosti koje se nude unutar programa Europske unije. U Republici Hrvatskoj njih 15 marljivo brine o mladim osobama, stoga smo ih odlučili predstaviti kroz seriju intervjua. U prvom od planiranih pet predstavili smo PRONI Centar za socijalno podučavanje iz Osijeka, Mirovnu grupu mladih Dunav iz Vukovara i Udrugu za promicanje informatike, kulture i suživota (Udruga IKS) iz Petrinje.

U nastavku vam predstavljamo Udrugu mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), Udrugu Zamisli iz Zagreba, Mrežu udruga Zagor iz Zaboka kroz razgovore s njihovim Eurodesk koordinatoricama.

Iz udruge V.U.K. s nama je pričala programska voditeljica Jelena Brcković, udrugu Zamisli predstavila nam je njena izvršna direktorica Ivana Kuzmanić, a na pitanja o radu Mreže udruga Zagor odgovorile su nam Ivana Radanović, koordinatorica udruge i voditeljica programa Razvoj civilnog društva i međusektorska suradnja i stručna suradnica, Kristina Franc.

Ono što mlade posebno motivira su primjeri dobre prakse i pozitivno iskustvo njihovih vršnjaka

Udruga mladih V.U.K. osnovana 2005. godine i najstarija je varaždinska udruga mladih, a Jelena se pridružila 2018. godine kao volonterka na projektu Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih. Udruga je 2020. godine potpisala ugovor s Gradom Varaždinom, te postala voditeljicom programa u centru za mlade i nezavisnu kulturu, P4. Udruga Zamisli s mladima također radi od 2005. godine, kad je osnovana radi mladih osoba s invaliditetom, nakon čega su ubrzo svoje aktivnosti proširili na čitavu skupinu mladih osoba. 2008. su otvorili Info-centar za mlade Zagreb, a nekoliko godina kasnije Centar za mlade Zagreb. Mreža udruga Zagor osnovana je 2007. godine kao rezultat inicijative udruga mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji i okuplja 11 udruga mladih i za mlade, a dijelom Eurodeska postaje pred pet godina.

Dvije žene sjede za stolom i u rukama drže Time to move letak

Naše su sugovornice često su u kontaktu s ostalim koordinatorima iz Hrvatske, ali i čitave Europske unije. Osmišljavaju i sudjeluju u raznim Eurodeskovim aktivnostima i pomno prate novosti važne za mlade osobe kako bi ih uklopile u rad svojih udruga.

Što uloga multiplikatora donosi Eurodeskovim koordinatoricama i udrugama?

„Kao Eurodesk koordinatorica imam se priliku dodatno profesionalno usavršavati, a veliki je plus i taj što otvaraš cijeli novi svijet mladima vezan za putovanja, školovanja, rada ili volontiranja po Europi“, podijelila je s nama Jelena Brcković. Udruga ZAMISLI zahvaljujući Eurodesk mreži obogatila je svoje ljudske resurse novim suradnicima i kolegama, a budući da je na izvoru važnih informacija redovito unaprjeđuje svoj rad s mladima, kaže Ivana Radanović i dodaje kako u radu s mladima „treba pratiti trendove koji se mijenjaju i uvijek je dobro biti upoznat s radom drugih te preuzeti primjere dobre prakse“. Važnu ulogu Eurodeska u Zagoru vide u podršci udrugama za mlade koja im pruža priliku za organizaciju informativnih i promotivnih aktivnosti, jer se još uvijek susreću s mladima koji nisu svjesni mogućnosti i dostupnosti programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Tome se može doskočiti neprekidnim radom i aktivnostima informiranja što većeg broja mladih osoba, ističe Jelena i otkriva: „Ono što mlade posebno motivira su primjeri dobre prakse i mogućnost da uživo popričaju s volonterima/kama i osobama koje su te mogućnosti koristili“.

Portret Jelene Brcković

Mladi sve češće promišljaju kako kvalitetno provesti praznike

Zajednica oko udruge V.U.K. sve je veća, a s otvaranjem projekata pojavio se i povećani interes za programe međunarodne mobilnosti. „U posljednja 2-3 mjeseca, dosta se mladih odlučilo za sudjelovanje na projektima ili volontiranje po Europi“, kaže nam Jelena.

„Mladi su sve više svjesni benefita međunarodnih iskustava i otvoreni su spram mogućnosti koje im se nude“ dodala je Ivana Kuzmanović iz udruge Zamisli, a i Ivana i Kristina iz udruge Zagor primjećuju pomak u tome što se mladi nakon savjetovanja odlučuju okušati u razmjenama mladih, a neki i u dugoročnim volonterskim službama. „Mladi su počeli promišljati o tome da iskoriste svoje vrijeme tijekom praznika upravo za međunarodnu mobilnost“, ocijenile su.

U pandemijsko doba posebno je došla do izražaja važnost osoba koje rade s mladima

P4 - centar za mlade i nezavisnu kulturu kojim programski upravlja udruga V.U.K., započeo je s radom taman kada je u Hrvatskoj počeo lockdown. VUKovci su novoj situaciji doskočili započevši opsežnu kampanju na društvenim mrežama tijekom koje su ostvarili veliko povećanje svojih pratitelja. Ti su isti pratitelji spremno dočekali prve fizičke aktivnosti i popratili ih u velikom broju. „Jako smo zadovoljni jer smo se u pandemiji još više potrudili da nas naša publika i korisnici ne zaborave, tako da smo konstantno bili zaposleni“, kaže nam Jelena i dodaje kako se upravo u doba pandemije pokazala važnost osoba koje rade s mladima i neprofitnog sektora, jer su jedini s mladima u kontaktu na svakodnevnoj razini i ključni su zagovaratelji poboljšanja politika za mlade.

Grupa mladih pozira za zajedničku fotografiju. ispred sebe drže zastavu Europske unije i transparent na kojemu piše Support.

Pandemija je radu udruga koje rade s mladima donijela niz izazova. U kratkom se roku većina aktivnosti morala prilagoditi kako bi i u novim uvjetima informacije mogle doći do svojih krajnjih korisnika.

Nužno je pratiti trendove i prilagođavati se situaciji na terenu

„Jedina prednost online aktivnosti je što mladi iz drugih gradova i mjesta mogu prisustvovati aktivnostima. No, mislim da su mladi, a i mi, već zasićeni online aktivnostima i željni direktnog rada s mladima i međusobnog druženja“, podijelila je s nama Ivana iz udruge Zamisli. O temi zasićenja online edukacijama smo se dotaknuli i u razgovoru s Jelenom iz V.U.K.-a koja je naglasila kako su se potrudili organizirati što više opuštenijih i zabavnijih aktivnosti kao što su kazališne predstave manjih nezavisnih kazališta iz cijele Hrvatske, kreativne radionice, plesne radionice, koncerti...

Zbog utjecaja pandemije koronavirusa i Centar za mlade u Zaboku bio je prisiljen zatvoriti svoja vrata i otkazati aktivnosti na otprilike mjesec i pol dana, a pritom se dio svakodnevnih aktivnosti provodio online: „Po otvaranju Centra prilagodili smo se situaciji, smanjili broj korisnika na aktivnostima i provodili sve preporučene mjere. Počeli smo aktivnosti provoditi u hibridnom obliku, odnosno istovremeno fizički i online“, kaže nam Ivana.

Ekipa iz V.U.K.-a vrlo je uspješna u okupljanju velikog broja vjernih pratitelja i mladih koji u udruzi vide svoje saveznike i osobe s kojima žele biti povezani.

“Naš program se uglavnom temelji na stvarnim željama i potrebama mladih, budući da smo 2019. godine napravili opsežno istraživanje kroz koje je svoje želje i potrebe iskazalo oko 1500 mladih na području Grada Varaždina. Važno je uvijek imati na umu da programe i aktivnosti ne radite za sebe, nego za svoje korisnike. Konstantno pratimo trendove u ostatku Hrvatske, Europi i svijetu. Svaki dan komuniciramo na društvenim mrežama sa svojom publikom i korisnicima, pa ih sad već jako dobro poznajemo. Puno smo putovali i umrežavali se pa sigurno i s te strane crpimo puno inspiracije”, otkrila nam je V.U.K.-ovu tajnu uspjeha Jelena Brcković.

Volonteri poziraju za zajedničku fotografiju. Neki stoje, neki sjede na podu. Jedan od volontera drži psa na povodcu.

Zlata vrijedno međunarodno iskustvo

Ivana Kuzmanić iz udruge Zamisli otkrila nam je kako se kroz svoj rad susrela s mnogo pozitivnih primjera mladih osoba čiji život se promijenio zahvaljujući prilika koje nude programi Europske unije. “Upoznala sam mlade ljude koji su zahvaljujući međunarodnom iskustvu s lakoćom pronašli posao, stekli čvrsta prijateljstva, mlade koji su se odlučili sami aktivirati u pisanju projekata i tako pronašli svoj put, ali i one koji su zahvaljujući mogućnostima u sklopu programa EU prvi put samostalno iskusili međunarodnu mobilnost. Zapravo, ne znam nikoga tko je sudjelovao u nekom od programa, a da nije obogaćen novim poznanstvima i pozitivnim iskustvima!

“Antistres soba” za pamćenje

Ivana Radanović i Kristina Franc iz Mreže udruga Zagor ističu kako imaju puno pamtljivih događanja, ali kad je u pitanju Eurodesk posebno se u pamćenje urezao projekt „Antistres sobe“. “Prije nekoliko godina u sklopu Time to Move kampanje na jednoj od radionica o Erasmus+ mogućnostima mladi su došli do zaključka da im je potrebna antistres soba u njihovoj školi, koja je kasnije postala mjesto za druženje, opuštanje i učenje nakon napornog dana. Koristili su je mladi koji su je osmislili i izradili te će je nastaviti koristiti sljedeće generacije učenika i učenica”, ispričale su.

Mladi vole neformalno

Ivana i Kristina za kraj poručuju: „Uvijek radite na neformalnom obrazovanju mladih i kreirajte aktivnosti sukladno njihovim potrebama“, na što se savršeno nastavlja Jelenina glavna poruka kako je u radu s mladima ključno „cijeniti mišljenje mladih, konkretno ih pitati o potrebama, željama i problemima, ali im dati prostor da se sami izraze kreativno i organizacijski, educirati ih i mentorirati, odnosno osnažiti“. A poruku koju, uz ove prethodne, želimo odaslati ovom serijom intervjua jezgrovito je sažela Ivana iz udruge Zamisli: „Danas uistinu postoji niz mogućnosti koje samo trebaju iskoristiti, a Eurodesk multiplikatori ih mogu mladima, doslovno, servirati!“

Pozivamo te da pogledaš kartu Eurodesk mogućnosti i Eurodesk multiplikatora i pronađeš svoju priliku :)

Hvala našim sugovornicama na njihovom vremenu i ugodnoj suradnji!