Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Euroguidance centar nastavlja s organizacijom stručnih usavršavanja u području profesionalnog usmjeravanja

Euroguidance centar Hrvatska održao je 17. i 18. svibnja seminar o profesionalnom usmjeravanju namijenjen psiholozima i pedagozima u osnovnim školama. Na seminaru je sudjelovalo 30 stručnih suradnika koji su kombiniranim pristupom radionica i predavanja produbili svoja znanja potrebna za profesionalno usmjeravanje i savjetovanje učenika.

Sudionice Euroguidance seminara
Polaznici Euroguidance seminara o profesionalnom usmjeravanju; Foto: AMPEU

Glavni cilj dvodnevnog seminara bio je produbiti znanja i vještine stručnih suradnika psihologa i pedagoga u osnovnim školama potrebnih za profesionalno usmjeravanje i savjetovanje učenika osnovnih škola uz pružanje podrške učenicima pri razvoju vještina i radnih navika radi razvitka buduće karijere i cjeloživotne zapošljivosti. Seminar je započeo u utorak, 17. svibnja i to uvodnim pozdravom Euroguidance centra nakon čega je uslijedila radionica „Moja karijera“ te predavanje naziva „Profesionalni razvoj – psihosocijalni poticaji i prepreke“. Predavačice prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić i doc. dr. sc. Maje Parmač Kovačić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorile su o fazama profesionalnog razvoja kod učenika, razvoju samoefikasnosti i profesonalnih vrijednosti te karakteristikama pozitivne školske kulture.

Predavačica prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić vodi radionicu za sudionike
Predavačica prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta održala je radionicu „Moja karijera“; Foto: AMPEU

U srijedu, 18. svibnja, predavači dr. sc. Iva Šverko i dr. sc. Toni Babarović s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, predstavili su digitalne upitnike o profesionalnom usmjeravanju koji se mogu koristiti u radu s učenicima.

Euroguidance seminar o profesionalnom usmjeravanju već je dugi niz godina vrijedna prilika za stručno usavršavanje stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama na temu profesionalnog usmjeravanja učenika. Od svojih početaka 2013. godine do danas, održano je ukupno 23 seminara, a u 2020. i 2021. godini, održano je jednako toliko kraćih webinara.

Više o Euroguidance centru

Organizator dvodnevnog seminara o profesionalnom usmjeravanju je Euroguidance centar Hrvatska koji djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije sa svrhom poticanja stručnog usavršavanja i međunarodne mobilnosti stručnjaka iz područja profesionalnog usmjeravanja u Hrvatskoj te promicanja mogućnosti u okviru programa Erasmus+. U organizaciji edukativnih događanja za stručne suradnike već dugi niz godina ostvaruje odličnu suradnju s predavačicama s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, posebice u održavanju seminara o profesionalnom usmjeravanju za psihologe i pedagoge, izradi publikacija i suradnji na brojnim događanjima na temu profesionalnog usmjeravanja i karijernog savjetovanja.