Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Euroguidance studijski posjet „Profesionalno usmjeravanje u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju“

Nakon prvog uspješnog prekograničnog studijskog posjeta organiziranog 2018. godine, Euroguidance centri iz Slovenije i Hrvatske ponovno su udružili snage kako bi identificirali najbolje prakse u profesionalnom usmjeravanju u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju te ih u okviru međunarodnog studijskog posjeta predstavili europskim praktičarima.

Grupa sudionika u Sloveniji
Slovenski dio posjeta

Studijski posjet Sloveniji i Hrvatskoj održan je od 17. do 20. travnja 2023. godine, a organiziran je u četiri grada: Ljubljani, Mariboru i Ptuju u Sloveniji te Varaždinu u Hrvatskoj. Cilj posjeta bio je pružiti bolji uvid u funkcioniranje profesionalnog usmjeravanja u različitim strukovnim okruženjima u Sloveniji i Hrvatskoj, saznati više o suradnji ustanova strukovnog obrazovanja s javnim službama za zapošljavanje i sektorom zapošljavanja te predstaviti strukovno obrazovanje i osposobljavanje kao atraktivan i poželjan profesionalni izbor.

Studijski posjet osmišljen je kako bi se potakla komunikacija i međusobno učenje između sudionika iz sedam europskih zemalja (Cipar, Njemačka, Malta, Slovačka, Srbija, Slovenija i Hrvatska), koji su prije početka posjeta prikupili i podijelili kvalitetne prakse iz svojeg svakodnevnog rada u Zbirci dobrih praksi. Zbirka dobrih praksi sadrži informacije o metodama, ciljnim skupinama i očekivanim ciljevima aktivnosti profesionalnog usmjeravanja koje gostujući praktičari provode u svojim ustanovama.

Grupa glazbenika svira u hodniku Centra
Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar

Tijekom četiri dana posjeta sudionici su imali priliku upoznati se s različitim metodologijama i aktivnostima profesionalnog usmjeravanja koje se pružaju u različitim strukovnim školama te bolje razumjeti svakodnevne zadatke i izazove školskih savjetnika, suradnju s ostalim školskim osobljem, roditeljima i poslodavcima kako bi kvalitetnije informirali i savjetovali učenike.

Grupna fotografija sudionika
SICK Mobilisis

Euroguidance Slovenija i Hrvatska nastavit će pružati međunarodne prilike za učenje za praktičare u profesionalnom usmjeravanju i žele zahvaliti svim sudionicima i domaćinima na inspirativnoj suradnji:

Galerija