Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Festivalom vještina na Europskom trgu u Zagrebu bit će obilježen Dan Europe 9. svibnja 2023.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i ove godine organizira proslavu Dana Europe, koji će se obilježiti 9. svibnja 2023., festivalom vještina na Europskom trgu u Zagrebu, u trajanju od 11 do 14 sati.

Četvero učenica i učenika u različitim zanimanjima: IT, automobilska industrija i građevinarstvo
@Europska komisija

Festival će se održati u suradnji Predstavništva Europske komisije s brojnim partnerima kao što su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, veleposlanstva država članica Europske unije akreditiranih u Zagrebu, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Agencija za mobilnost i programe EU-a, te Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji (nacionalna kontaktna točka za Europsku godinu vještina).

Europska unija godinu 2023. proglasila je Europskom godinom vještina, s osobitim fokusom na cjeloživotno obrazovanje, dodatno usavršavanje i digitalne vještine. Zato ove godine Dan Europe obilježavamo upravo festivalom vještina, uz osobiti fokus na nove izazove s kojima se suočava tržište rada u Hrvatskoj i u Europi. Veleposlanstva brojnih članica EU-a predstavit će tako na Europskom trgu mogućnosti stručnog i akademskog obrazovanja u svojim državama, specifične industrije i obrte, dok će hrvatski obrtnici predstaviti svoje zanate, a strukovne škole svoje s tržištem rada kompatibilne programe. Posjetitelji će se moći informirati o programima mobilnosti, sudjelovati u raznim aktivnostima, a moći će i razgledati štandove država članica, upoznati se s obrtnicima i njihovim načinom rada te programom strukovnih škola ambasadora Europskog parlamenta čiji će učenici prezentirati svoja znanja i vještine. Istovremeno će se u Kući Europe na Europskom trgu održavati radionice usmjerene na stjecanje digitalnih vještina.

Ove godine Hrvatska slavi i punih deset godina članstva u Europskoj uniji, što će također biti posebna tema ovogodišnje proslave Dana Europe.

Dan Europe tradicionalno se obilježava 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. Toga je dana 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

O Danu Europe

U okviru Europske godine vještina – a u suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama, socijalnim partnerima, javnim i privatnim službama za zapošljavanje, gospodarskim i industrijskim komorama, pružateljima usluga obrazovanja i osposobljavanja te radnicima i tvrtkama – Europska komisija želi pružiti novi poticaj cjeloživotnom učenju radi boljeg korištenja potencijala europske radne snage, ali i kvalitetnijih prilika kod prelaska s jednog radnog mjesta na drugo. Naglasak smo stavili i na vještine doista potrebne na tržištu rada, u suradnji sa socijalnim partnerima i tvrtkama. Važno je i povezivanje ambicija i sposobnosti pojedinaca s prilikama i potrebama tržišta, kao i uključivost i zapošljavanje što većeg broja ljudi, osobito trenutno nezaposlenih mladih i žena. Naglasak je i na privlačenju talenata iz trećih zemalja s vještinama koje trebaju Hrvatskoj i Europskoj uniji, uz nove mogućnosti dodatne edukacije, mobilnosti i priznavanje kvalifikacija.

Strukovni profesor pokazuje učeniku kako raditi s elektrodama
@Europska komisija

Zašto su vještine tako važna tema za Europu?

Trenutno više od tri četvrtine tvrtki u Uniji prijavljuje poteškoće u pronalaženju zaposlenika s potrebnim vještinama, a najnoviji podaci Eurostata upućuju na to da samo 37 posto odraslih redovito pohađa osposobljavanje. Indeks gospodarske i društvene digitalizacijeEN••• pokazuje da 40 posto odraslih osoba i svaka treća osoba koja radi u Europi nema osnovne digitalne vještine. Osim toga, već 2021. bilo je manjkova u 28 zanimanja u rasponu od graditeljstva i zdravstvene skrbi do inženjerstva i IT-a, što pokazuje sve veću potražnju za visokokvalificiranim, ali i niskokvalificiranim radnicima. Niska je i zastupljenost žena u zanimanjima i studijima povezanima s tehnologijom, pri čemu je tek svaki šesti stručnjak za IT i svaka treća osoba s diplomom u području STEM-a žena. Kako bi se potaknulo cjeloživotno učenje, države članice podržale su socijalne ciljeve EU-a za 2030. prema kojima bi se najmanje 60 posto odraslih svake godine trebalo osposobljavati te su već predstavile svoja postignuća. To je važno i za postizanje stope zaposlenosti od najmanje 78 posto do 2030. U komunikaciji Digitalni kompas 2030. postavljen je cilj EU-a da do 2030. najmanje 80 posto svih odraslih osoba ima barem osnovne digitalne vještine, u EU-u bi trebalo biti 20 milijuna stručnjaka zaposlenih u području IKT-a, dok bi više žena trebalo poticati da se zapošljavaju na takvim radnim mjestima.

Obilježavanje rođendana Europske unije, Dan Europe, svake se godine povezuje s temom koja je za tu godinu dogovorom odabrana kao ključna u komunikaciji europskih institucija prema građanima. Ove se godine radi o Europskoj godini vještina. Demografske i brojne druge promjene na tržištu rada od svih građana Europske unije – pa tako i građana Hrvatske - traže usmjeravanje na cjeloživotno učenje i stjecanje novih vještina. Oni koji uče i usvajaju nova znanja, lakše se nose s promjenama na tržišta i uključeniji su u gospodarske procese. Globalna geopolitička i ekonomska situacija, inflacija i recesija traže visok stupanj prilagodbe. Pojedinci, tvrtke i organizacije koje su prilagodljive, otpornije su na promjene i održavaju poslovni kontinuitet. Radna snaga s vještinama koje su tražene na tržištu rada pridonosi i održivom rastu, stvara više inovacija i poboljšava konkurentnost tvrtki.

O Europskoj godini vještina

Međunarodna karta događanja u okviru Europske godine vještina

Događanja koja će se održati tijekom godine upisuju se na međunarodnu kartu događanja. Potražite događanja u vašoj blizini ili upišite događanja na temu vještina koja organizirate!

Za sva pitanja na raspolaganju su nacionalni koordinatori za Europsku godinu vještina.

logotip sa zlatnom zvijezdom i natpisom Europska godina vještina