Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Fulbrightov program za srednjoškolske STEM nastavnike u Hrvatskoj kreće u siječnju 2023. godine

Predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU koja je partner u provedbi najprestižnijih stipendija u svijetu, Fulbright stipendija, sudjelovali su na dvodnevnom okupljanju pod nazivom The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership u okviru kojeg je najavljeno proširenje Fulbrightovog programa na srednjoškolske STEM nastavnike u Hrvatskoj.

ublika sjedi i sluša govornicu (pomoćnicu američkog državnog tajnika za obrazovanje i kulturu)
Američko-hrvatski forum; Foto: Privatan album

U Zagrebu se 4. i 5. travnja održao američko-hrvatski forum u organizaciji Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije u povodu 30. obljetnice uspostave američko-hrvatskih diplomatskih odnosa. Događaj je okupio najvažnije predstavnike javnog i privatnog sektora iz Hrvatske i SAD-a koji su tijekom trajanja Foruma raspravljali o temama unutar područja sigurnosti, međusobnih ulaganja, razmjene i uloge tehnologije, položaju žena u svijetu tehnologije te klimatskim promjenama i energetskoj sigurnosti. Uz panele, održane su brojne radionice na kojima su govornici i uzvanici razgovarali i odgovarali na pitanja iz područja međunarodnih odnosa te kako gledaju na novu sigurnosnu situaciju u Europi uz rasprave o rastućoj start-up sceni u Hrvatskoj.

Pomoćnica američkog državnog tajnika za obrazovanje i kulturu Lee Satterfield najavila je proširenje Fulbrightovog programa na srednjoškolske nastavnike iz Hrvatske u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Drugim riječima, Fulbrightov program izvrsnosti i postignuća u nastavi dovest će hrvatske nastavnike u području STEM-a u Sjedinjene Američke Države na šestotjedne Fulbrightove programe vršnjačkog učenja i razvoja vodstva. Prvi STEM učitelji iz Hrvatske svoj program bi trebali započeti u siječnju 2023. godine. Ovakva sjajna prilika događa se u trenutku kada SAD i Hrvatska obilježavaju trideset godina bilateralnih diplomatskih odnosa, kao i tridesetu godišnjicu Fulbrightovog programa u Hrvatskoj.

Američka i hrvatska vlada moraju pronaći određena područja u kojima možemo surađivati. Nije toliko riječ o birokraciji i barijerama, već se moramo u većoj mjeri usredotočiti, biti kreativni i pronaći način kako surađivati. Hrvatska od Sjedinjenih Država treba učiti ondje gdje su najuspješnije, a to su inovacije i poslovno obrazovanje.

Mihael Furjan predsjednik Uprave Plive i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

U kontekstu jačanja gospodarske suradnje sa SAD-om, važnost obrazovanja istaknula je i generalna direktorica Coca-Cole HBC Adria, Ruža Tomić Fontana naglašavajući da se obrazovni sustav mora prilagoditi potrebama tržišta, što pridonosi stvaranju radne snage s potrebnim vještinama. Također, trebalo bi unaprijediti komunikaciju između javnog i privatnog sektora o pitanjima poslovnog okruženja, pri čemu treba osigurati stabilnost i predvidljivost poslovanja, napomenula je Tomić Fontana, koja je i predsjednica Vijeća upravitelja AmChama.

Program Fulbright u Republici Hrvatskoj zajednički provode američka strana (Veleposlanstvo SAD-u u RH) i hrvatska strana (Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe EU) te je važan dio obrazovne i znanstvene suradnje između dviju zemalja. Riječ je o najprestižnijim stipendijama u portfelju Bilateralnih stipendija koji se u Hrvatskoj provodi od 1992. godine. Program Fulbright je dio Bilateralnog programa akademske mobilnosti za čiju provedbu je odgovorna Agencija za mobilnost i programe EU.