Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

I ove godine istraži Europu uz inicijativu DiscoverEU!

Besplatne putne propusnice za vlak i putovanja diljem Europe u okviru inicijative DiscoverEU i ove su kao i proteklih godina na raspolaganju 18-godišnjacima iz cijele Europske unije te šire. Riječ je o natječaju koji traje već nekoliko godina, svakog proljeća i jeseni, a prijave za novu turu putovanja počinju već 15. ožujka.

Noge mladih kako leže
@Europska komisija

Voliš putovati, živiš u državi članici EU-a ili zemlji pridruženoj programu Erasmus+ i pritom imaš 18 godina? Na pravom si mjestu jer uskoro kreću nove prijave za DiscoverEU, inicijativu Europske unije koja 18-godišnjacima pruža mogućnost besplatnog putovanja vlakom po Europi! Prošle, 2022. godine ukupno prijavljenih mladih u Hrvatskoj bilo je 1259, a dodijeljeno je više od 700 karata! Od prvog kruga prijava u lipnju 2018. putnu propusnicu dobilo je više od 200 000 mladih Europljana.

Budući da je 2023. Europska godina usavršavanja i vještina, putovanje će biti još zanimljivije! Diljem Europe održavaju se mnogobrojni događaji u okviru kojih se promiču mogućnosti mladih za odlaskom u inozemstvo na školovanje, volontiranjem, učenjem i razvijanjem vještina, a posebnost doživljaja svakako će biti putovanja vlakom!

Uskoro starta novi krug prijava za DiscoverEU

Proljetni krug prijava trajat će od srijede 15. ožujka 2023. u 12 sati do srijede 29. ožujka 2023. u 12 sati (podne po srednjoeuropskom vremenu). Prijaviti se treba putem Europskog portala za mlade, a na prvi dan prijava, pojavit će se dugme (za prijavu). Za DiscoverEU mogu se prijaviti osobe rođene između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., uključujući i te datume.

Kandidat mora imati državljanstvo ili boravište u državi članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska. Prilikom prijave morat ćete unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac na internetu, a zatim morate sudjelovati u kvizu.

Na putu je moguće provesti do 30 dana u razdoblju od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. Mladi koji imaju invaliditet ili zdravstveni problem dobit će potrebnu pomoć kako bi mogli sudjelovati. Bitna je informacija i da možete putovati samostalno, ali se i udružiti s najviše četvero prijatelja, no i oni moraju ispunjavati poviše navedene uvjete te se prijavljuju vašom šifrom prijave. Možete isplanirati i zajedničko putovanje s drugim putnicima uključenima u DiscoverEU, s kojima se možete povezati putem službene Facebook grupe programa.

Odabrani sudionici dobit će Europsku iskaznicu za mlade, s popustima na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu i slično.

Discover EU inicijativa

Inicijativa Discover EU omogućuje brojnim mladim ljudima upoznavanje čudesne raznolikosti europske kulturne baštine. Namijenjena je osamnaestogodišnjacima koji vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i otkrivanje Europe. Iskustvo putovanja mladim osobama omogućuje da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, putujući otkriju raznolikost Europe, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe. Od 2021. godine DiscoverEU postao je dio Erasmus+ programa čime je u područje mladih ušla nova aktivnost namijenjena mladima od 18 godina i organizacijama koje rade s njima.

Više informacija i obrazac za ovogodišnji proljetni krug prijava pronađite na mrežnoj stranici Europskog portala za mlade.