Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Inclusion ACAdemy: u Zagrebu uspješno završena serija treninga o inkluzivnoj mobilnosti

Udruženje za akademsku suradnju (ACA), čiji je član i Agencija za mobilnost i programe EU, organiziralo je 22. i 23. svibnja događanje kojim je završena serija treninga o inkluzivnoj mobilnosti. Nakon 18 mjeseci intenzivnog učenja i dijaloga, sudionici iz preko 70 visokoobrazovnih ustanova stekli su vrijedne uvide i alate za unaprjeđenje prioriteta uključivanja i raznolikosti u međunarodnim programima.

ACAdemy serija treninga o inkluzivnoj mobilnosti, koja je počela u siječnju 2023. godine, osmišljena je u suradnji s visokoobrazovnim ustanovama iz cijele Europe, a svoj je vrhunac dosegla završnim događanjem Inclusion ACAdemy koje se održalo 22. i 23. svibnja u Zagrebu. Ova online edukativna serija treninga, koja je pokrivala teme poput koncepta inkluzivne mobilnosti, načina pružanja inkluzivne podrške i inkluzivne komunikacije, okupila je stručnjake, akademike i službenike za inkluziju iz različitih zemalja, fokusirajući se na ključne strategije za poboljšanje pristupa i inkluzije u međunarodnim programima.

Završno događanje u zagrebačkom hotelu Westin okupilo je preko 120 sudionika iz šest europskih zemalja i omogućilo im da se osobno susretnu, razmjene ideje i razmišljanja o naučenim lekcijama. Sudionike je najprije pozdravila ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, Antonija Gladović, a zatim im se obratila i profesorica s dugogodišnjim iskustvom u provedbi inkluzivnih projekata, Roxana Chiappa. Sudionici su imali priliku čuti i panel raspravu o internacionalizaciji visokoškolskog obrazovanja i sudjelovati u tri različite radionice na slične teme. Ideja iza završnog događanja uživo za cilj je imala jačanje međuinstitucionalnih veza i stvaranje trajne mreže profesionalaca posvećenih unapređenju inkluzivne mobilnosti.

Serija treninga dotad je uključivala devet tematskih webinara, gdje su sudionici istraživali različite aspekte inkluzivne mobilnosti, kao što su identifikacija i praćenje studenata u nepovoljnom položaju te razvijanje posebnih strategija podrške. Diskusije i radionice pružile su platformu za razmjenu iskustava i primjera dobrih praksi, s posebnim fokusom na strategiju uključivanja i raznolikosti programa Erasmus+.

Inclusion ACAdemy serija je treninga na temu inkluzije u međunarodnim programima, osmišljena za visokoškolske ustanove (HEI) iz Austrije, Hrvatske, Finske, Njemačke, Islanda i Slovenije. Serija osposobljavanja osmišljena je kao podrška visokim učilištima u provedbi horizontalnog prioriteta Uključivanje i raznolikost programa Erasmus+ 2021. – 2027.