Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Kako nastavljamo dalje? Na završnoj konferenciji trećeg izdanja Europe Goes Local predstavljeni rezultati projekta i novi poziv

Završna konferencija trećeg izdanja najvećeg europskog projekta u području rada s mladima, Europe Goes Local naziva „Rad s mladima u lokalnoj zajednici: gdje smo sad i kako nastavljamo dalje“, održala se u dvorani hotela Admiral u Opatiji u petak, 27. listopada u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Željka Josić, državna tajnica ispred Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade
mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Željka Josić, državna tajnica ispred Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

Na samom početku konferencije prisutne je pozdravila mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije: „Sudjelovanje u projektu tijekom godina nadahnulo je mnogobrojne gradove i općine iz Hrvatske da mladima u svojoj zajednici omoguće aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka, osiguraju prostore u kojima će imati priliku samostalno ili uz podršku razvijati programe i projekte za mlade te da se uključe u međunarodne projekte s mladima iz drugih zemalja. Ponosni smo da je glas o postignutim rezultatima u Hrvatskoj odavno prešao granice Lijepe naše te da se interes međunarodne zajednice očituje u redovitim studijskim posjetima različitim hrvatskim gradovima i općinama“, istaknula je u svom uvodnom govoru.

Naposljetku, ravnateljica je dosadašnjim sudionicima projekta zahvalila i čestitala na trudu i respektabilnim rezultatima te ih pozvala na korištenje drugih mogućnosti koje Agencija i Europa pružaju za unaprjeđenje rada s mladima uz naglašavanje želje za uspješnim nastavkom provedbe projekta nove generacije gradova i općina.

Mr. sc. Antonija Gladović drži pozdravni govor na govornici. Iza nje je plakat AMPEU-a
Pozdravni govor mr. sc. Antonije Gladović, ravnateljice Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Konferenciju je svojim dolaskom podržala i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Željka Josić koja je prisutne podsjetila na uspješno partnerstvo s Agencijom za mobilnost i programe EU te konkretno na sjajne rezultate Hrvatske u okviru Europske godine mladih kada je Hrvatska po broju održanih aktivnosti bila treća u Europi. Istaknula je da Središnji državni ured za demografiju i mlade na godišnjoj razini podržava udruge mladih i one koje rade s mladima.

Sudionici su bili informirani o tome što nam Europa nudi kroz razvoj lokalnog rada s mladima, a poseban naglasak stavljen je na praktične primjere projekata koje provode jedinice lokalne samouprave i organizacije civilnog društva. Predstavnici gradova Ploča, Vrgorca, Belišća i Šibenika kao primjeri dobre prakse u podizanju kvalitete rada s mladima na lokalnoj razini na konferenciji su predstavili svoja iskustva i rezultate jednogodišnjeg rada usmjerenog na aktivno uključivanje mladih u proces donošenja odluka.

O važnosti europskih agendi za rad s mladima kao policy okvira Vijeća Europe i Europske unije koja akterima u okviru zajednice prakse rada s mladima omogućava brojne mogućnosti za osnaživanje mladih, ali i priznavanje rada s mladima, govorio je doc. dr. sc. Marko Kovačić, član nacionalne delegacije projekta Europe Goes Local i međunarodno prepoznati stručnjak za mlade.

Ponosni smo da je glas o postignutim rezultatima u Hrvatskoj odavno prešao granice Lijepe naše te da se interes međunarodne zajednice očituje u redovitim studijskim posjetima različitim hrvatskim gradovima i općinama.

mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Europe Goes Local” trenutno je najveći europski projekt u području rada s mladima koji okuplja 22 nacionalne agencije zadužene za provedbu programa Erasmus+ te europske institucije i mreže zadužene za područje rada s mladima u jednom strateškom partnerstvu. U projekt su, od 2016. godine, u Hrvatskoj bila izravno uključena 44 grada i općine, a projekt koordinira nacionalna delegacija koju čine predstavnici Agencije za mobilnost i programe Europske unije te stručnjaci u području rada s mladima.

Pronađite više informacija vezanih uz novi otvoreni poziv gradovima za iskaz interesa za uključivanje u projekt Europe Goes Local.