Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Krenula podjela besplatnih karata mladima za putovanje Europom, doznajte kako sudjelovati

Kreće novi krug natječaja u sklopu Erasmus+ inicijative Discover EU koja omogućava mladima od 18 godina da upoznaju europske gradove i besplatno putuju i istražuju Europu. Riječ je o natječaju koji traje već nekoliko godina, a od 11. do 25. listopada traju prijave za novu turu putovanja.

Vlak prelazi mostom preko rijeke kroz prirodni ambijent
@Pixabay

Mladi od 18 godina mogu se prijaviti na ovaj program i besplatno putovati Europom u periodu od 1. ožujka 2023. do 23. veljače 2024. godine, a putovati mogu do 30 dana. Uvjet je da su rođeni 2004. godine, odnosno da su tijekom 2022. napunili 18 godina.

Riječ je prvenstveno o Interrail karti koja je dostupna mladima iz zemalja Europske unije ujedno članicama Erasmus+ programa, ali i onima iz zemljama pridruženih programu (Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska). Prijave su započele 11. listopada u 12 sati i trajat će do 25. listopada.

Koje uvjete natječaja potencijalni putnici trebaju zadovoljiti precizno je navedeno na službenim stranicama inicijative Discover EU.

Sudionici u pravilu putuju vlakom. Međutim, kako bi se osigurao što širi pristup, prihvatiljiva su i alternativna prijevozna sredstva kao što su trajekti i autobusi, uzimajući u obzir brigu za zaštitu okoliša, trajanje putovanja i udaljenost. U iznimnim će slučajevima, i ako nisu dostupna druga prijevozna sredstva, biti dopušteno i putovanje zrakoplovom. Tako će se sudjelovanje omogućiti i mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Na putovanje se mladi mogu otputiti samostalno ili s grupom prijatelja, samo je bitno da zadovoljavaju propisane uvjete. Osim toga, uvijek je opcija isplanirati zajedničko putovanje s drugim putnicima uključenima u DiscoverEU, s kojima se može povezati kroz ovu Facebook grupu.

Važno je istaknuti kako od 2022. odabrani sudionici dobivaju i karticu za popuste na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu itd.

Odabrani sudionici će nakon prijave dobiti potvrdu, Europom ćete moći putovati punih mjesec dana što je dovoljno vremena za istražiti europske gradove, europsku kulturu, gastronomiju i raznolikost te stvoriti uspomene za cijeli život.

Naši DiscoverEU ambasadori, Maja i Roko, odgovorili su na najčešća pitanja o planiranju putovanja kroz ovu inicijativu. Prisjetili su se svojih ruta, dali savjete za sigurno i uspješno putovanje i opisali koje mogućnosti pruža DiscoverEU inicijativa!


Studentica Maja Milas podijelila je svoje iskustvo putovanja preko DiscoverEU natječaja.