Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Mladi trebaju više sudjelovati u demokratskim procesima

Mladi su pokretačka snaga i najveći potencijal društva. Uz neizostavno ulaganje u škole, infrastrukturu, društveni prostor i sve što im je bitno, mladi trebaju više sudjelovati u demokratskim procesima, istaknuto je na konferenciji “Europska godina mladih 2022. – iskoristi priliku” održanoj 10.listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u okviru obilježavanja Europske godine mladih 2022.

Radionica grafita s mladima
Radionica grafita s mladima

Europskom godinom mladih 2022. ističe se važna uloga mladih u izgradnji bolje, održivije, uključivije i digitalnije budućnosti, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je važnost takvih događanja jer su mladi budućnost zemlje, izvještava Hrvatska televizija.

Polovica mladih povremeno ili često razmišlja o odlasku u inozemstvo

"Potrebno je pokušati ukloniti nekakvu letargiju ili nezainteresiranost. Mladi moraju artikulirati što ih tišti i sudjelovati u demokratskim procesima u smislu promjena i kreiranja budućeg društva", poručio je.

Dodao je da Vlada čini sve što može kako bi stvorila preduvjete za mlade i mlade obitelji kako bi ostvarili ambicije u obrazovanju i karijeri te ostali u Hrvatskoj, podsjetivši na provedena ulaganja i mjere i zakone.

Istraživanje Svjetskog saveza mladih Hrvatske pokazuje da 50 posto mladih Hrvata povremeno ili često razmišlja o odlasku iz Hrvatske. Ministar Fuchs to ne smatra poražavajućim za Vladu "jer se velike migracije događaju i izvan europskog prostora".

Granice se gube, cirkulacija ljudi je omogućena. Ne mislim da je to negativno, već da se trend treba okrenuti tako da privlačimo radnike iz drugih zemalja da dolaze k nama, a mislim da će se to relativno skoro i dogoditi.

prof. dr. sc. Radovan Fuchs Ministar znanosti i obrazovanja

"Mi naravno usmjeravamo čitav sustav. Konkretno, stremi se prema što kvalitetnijem obrazovanju spram karijerama mladih ljudi. Konačno, zakon kojeg smo usvojili prošli tjedan ide u smjeru da se prohodnost kroz čitav sustav visokog obrazovanja učini lakšim za mlade ljude", istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Postoji konflikt između ruralnog i urbanog

Govoreći o odlasku mladih iz Hrvatske, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica također je navela kako se ulaskom u EU omogućila sloboda kretanja i kako postaje uobičajeno da mladi negdje drugdje žele steći nova iskustva.

Mišljenja je da će se građani vratiti ako se stvore dobri ekonomski uvjeti. U tom kontekstu, Komisija je donijela strategiju o ruralnim područjima koja pokrivaju 80 posto europskog i hrvatskog teritorija - a na kojima živi samo jedna trećina stanovništva - upravo kako bi ta područja postala atraktivna za život.

Danas postoji konflikt između ruralnog i urbanog. I to je ono što demografskom politikom i mojim radom na europskoj razini pokušavamo premostiti. No naravno kao što sam rekla rezultate nije jednostavno vidjeti. Ne postoji jedno rješenje niti postoji isto rješenje za građane Finske i građane Portugala ili hrvatske građane. Sva ta rješenja moraju biti skrojena prema lokalnim prilikama.

Dubravka Šuica potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju

Josić mladima: Budite aktivni i glasni

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je kako je Hrvatska u posljednjih pet godina mnogo uložila u mlade. Pri tome je istaknula značajan porast broja mladih zaposlenih na neodređeno, koji danas iznosi 131.000 stalno zaposlenih mladih osoba.

Najavila je kako će se ove godine donijeti Nacionalni program za mlade te poručila da je mladima bitno osigurati kvalitetne uvjete kako bi ostali, ali i vratili se u Hrvatsku, u što se ulaže kroz obrazovanje, tržište rada i stanovanje. Istaknula je i smanjenje trenda iseljavanja.

Također, Josić je mlade pozvala da budu aktivni i glasni kako bi mogli zajedno kreirati kvalitetne politike.