Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Možete prilagoditi projekte u okviru Erasmusa+ i ESS-a s ciljem pomoći građanima Ukrajine!

Programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti sukladno svojim načelima uključivanja i solidarnosti među ljudima bez obzira na podrijetlo nude niz mjera i mogućnosti s ciljem potpore i pomoći ukrajinskim studentima, učiteljima, odgojiteljima i mladih.

Ukrajinska i zastava Europske unije
Foto: Pixabay

Europska komisija korisnicima europskih programa ponudila je niz mogućnosti prilagodbe projektnih aktivnosti u svrhu pojednostavljivanja procesa integracije i pomoći građanima Ukrajine:

1. Jačanje komunikacije o postojećim prilikama

Dionici programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti poput škola, sveučilišta, pružatelja strukovnog obrazovanja, organizacija mladih i sportskih organizacija, lokalnih i regionalnih vlasti, organizacija civilnog društva i sl., mogu se spontano uključiti u pružanje pomoći ukrajinskim kolegama na način da sukladno pruženim mogućnostima prilagode svoje projektne aktivnosti.

1.1. Osnaživanje tekućih projekata

Jedna od mogućnosti je prilagodba aktivnosti za projekte u tijeku koje je moguće usmjeriti na aktivnosti koje će doprinijeti i pomoći raseljenim osobama pogođenim ratom. Ovisno o formatu i sadržaju projekta, prilagodba može biti dio ugrađene fleksibilnosti u provedbi projekta ili će se u slučaju promjene opsega i općih ciljeva regulirati izmjenama Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

 • Erasmus+ projekti u okviru Mobilnosti u svrhu učenja za pojedince (Ključna aktivnost 1)

  Korisnici tekućih KA1 projekata za programsko razdoblje 2021.-2027. mogu, na dobrovoljnoj bazi, preraspodijeliti dio svojih projektnih sredstava na aktivnosti za potporu Ukrajini. Korisnici mogu odabrati aktivnost iz tekućeg projekta koja još nije provedena, a koju žele zamijeniti ili doraditi. Svaka zamjena i izmjena koja rezultira promjenom u odnosu na opseg i sveukupne ciljeve projekta regulirat će se izmjenom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u skladu s navedenim odredbama o izmjenama i dopunama.
 • Korištenje aktivnosti “Pozvani stručnjaci”

  U područjima odgoja i općeg obrazovanja, visokog i strukovnog obrazovanja te obrazovanja odraslih, preporučeno je korištenje aktivnosti "Pozvani stručnjaci". Na taj način se Erasmus+ organizacijama u regijama pogođenim priljevom izbjeglica omogućuje poziv stručnjaka/nastavnika/člana osoblja s ciljem podrške osoblju u procesu integracije. Kako bi se identificiralo osoblje dostupno za sudjelovanje u aktivnosti “Pozvani stručnjaci” , Komisija će podržati pronalaženje partnera na temelju raspoložive stručnosti (nastavnici, osoblje i organizacije) na relevantnim platformama i uz potporu nacionalnih agencija.
 • Erasmus+ projekti u okviru Suradnje organizacija i institucija (Ključna aktivnost 2)

  Korisnici tekućih projektnih formata sklapanja strateških partnerstava (KA2) za programsko razdoblje 2014.-2020., kao i suradničkih i malih partnerstava za programsko razdoblje 2021.-2027. pozvani su, na dobrovoljnoj bazi, dio svojih projektnih sredstava preusmjeriti na aktivnosti za potporu Ukrajini. I ovdje također, korisnici mogu odabrati aktivnost iz tekućeg projekta koja još nije provedena, a koju žele zamijeniti ili doraditi. Svaka zamjena i izmjena koja rezultira promjenom u odnosu na opseg i sveukupne ciljeve projekta regulirat će se izmjenom Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u skladu s navedenim odredbama o izmjenama i dopunama.
 • Projekti Europskih snaga solidarnosti

Korisnici relevantnih tekućih projekata pozvani su, na dobrovoljnoj bazi, na prilagodbu aktivnosti kako bi doprinijeli i pomogli raseljenim osobama pogođenim ratom. I ovdje također, korisnici mogu odabrati aktivnost iz tekućeg projekta koja još nije provedena, a koju žele zamijeniti ili doraditi. Svaka zamjena i izmjena koja rezultira promjenom u odnosu na opseg i sveukupne ciljeve projekta regulirat će se izmjenama i dopunama.

1.2. Poticanje implementacije segmenata vezanih uz rat u Ukrajini i njegove učinke u buduće projektne prijedloge

Prema Pozivu na podnošenje prijedloga za program Erasmus+ za 2022. godinu objavljenom u studenom 2021. godine, glavni rokovi za podnošenje prijava su između veljače i travnja 2022. godine. Otvoreni krugovi za prijavu bit će i u svibnju (neobavezno) te najesen za KA1 aktivnosti u području mladih i projekte malih partnerstva u području odgoja i općeg obrazovanja te strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, obrazovanja odraslih te mlade. Za Europske snage solidarnosti će također biti otvoreni krugovi za tri prijave u svibnju te za projekte solidarnosti i volontiranja najesen.

Europska komisija stoga predlaže sljedeće:

 • U projektima solidarnosti i volonterskim projektima, prijavitelje se potiče na uključivanje aktivnosti potpore i integracije ukrajinskih izbjeglica (uključujući njihovu djecu i maloljetnike koji su sami pobjegli), promicanje zajedničkih europskih vrijednosti, solidarnost i jedinstvenost te borbu protiv dezinformacija, odnosno fake newsa.

Na temelju navedenog, Europska komisija potiče otvaranje dodatnih natječajnih krugova za projektne prijave u svibnju radi povećanja mogućnosti za nove prijavitelje i podnošenja prijedloga relevantnih prijava u ovom području.

2. Specifične iznimne prilagodbe programskih pravila

Navedene iznimne mjere u nastavku, primjenjuju se na dobrovoljnoj osnovi u kontekstu relevantnih projekata u okviru Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti:

 • Erasmus+ projekti u okviru Mobilnosti u svrhu učenja za pojedince (Ključna aktivnost 1)

  Otvaranjem programa mobilnosti Erasmus+ KA1 (sredstva proračunske linija 2) dopušta se sudjelovanje dolaznim ukrajinskim nastavnicima i učenicima u području obrazovanja i osposobljavanja programa Erasmus+. Aktivnosti se odnose na učenike, profesore, odgajatelje i učitelje. U području mladih, ukrajinski dolazni sudionici već mogu sudjelovati prema postojećim pravilima. Sudjelovanje studenata i nastavnog osoblja iz Ukrajine olakšano je putem međunarodne kreditne mobilnosti korištenjem dostupnih proračuna iz fondova Istočnog partnerstva za ukrajinske sudionike.
 • Europske snage solidarnosti

Omogućiti volonterima iz Ukrajine provedbu volonterskih aktivnosti bez da imaju organizaciju pošiljateljicu: ako se zbog rata korisnici više ne bi mogli oslanjati na ukrajinsku organizaciju u kontekstu podrške volonterima na projektu, Komisija će istražiti mogu li odgovornost za podršku preuzeti druge partnerske organizacije, kao što je korisnik ili drugi partner u projektu, npr. organizacija domaćin. Također, Komisija će u dogledno vrijeme poslati dodatne smjernice o postupanju u ovakvim i sličnim situacijama.