Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Nagrada ministara CEEPUS-a za 2022. godinu dodijeljena hrvatskoj CEEPUS mreži VetNEST!

Na nedavno završenom natječaju za Nagradu ministara u CEEPUS-u mreža VetNEST, čijim radom koordinira Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, osvojila je Nagradu ministara za 2022. godinu. Nagrada ministara najprestižnije je priznanje u CEEPUS-u koje se dodjeljuje jednom godišnje mreži s najboljom realizacijom aktivnosti planiranih prilikom prijave mreže. U procesu ocjenjivanja sudjeluje međunarodni tim nezavisnih ocjenjivača te predstavnici nacionalnih ureda za CEEPUS.

Petero kolega, dvije žene i tri muškarca, sjede za stolom i jedan muškarac pokazuje rukom prema laptopu.

CEEPUS mreža VetNEST postoji već 15 godina te okuplja visoka učilišta iz dvanaest država Srednje i Istočne Europe - Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Češke Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Srbije i Kosova*. Osim mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, putem VetNEST-a ostvaruju se i kraće studentske mobilnosti tijekom kojih se studenti upoznaju sa praktičnim radom u području veterinarske medicine, kao i brojne ljetne škole koje nude specijalizirane edukacija za grupe studenata. Bez obzira na isto područje te istu širu regiju iz koje dolaze, studiji veterine na uključenim ustanovama se razlikuju te međusobna suradnja i mobilnosti predstavljaju dodanu vrijednost za mobilne studente i njihove nastavnike.

Radom VetNEST-a prvih je par godina koordiniralo Veterinarsko sveučilište u Beču. Počevši od 2010. godine koordinaciju je preuzeo Veterinarski fakultet u Zagrebu, na čelu s pokojnim prof. dr. sc. Igorom Štokovićem a od 2015. izv. prof. dr. sc. Zoranom Vrbancem. U tom razdoblju broj ustanova u mreži je porastao a uvođenjem redovnih sastanaka koordinatora suradnja i komunikacija ustanova unutar mreže značajno je unaprijeđena. Predani rad koordinatora i njihovih suradnika s visokih učilišta, čak i tijekom godina pandemije, rezultirao je osvojenom Nagradom ministara CEEPUS-a, koja će koordinatoru biti svečano uručena tijekom sastanka Vijeća ministara CEEPUS-a u Varšavi 2023. godine.

Prošlogodišnji intervju s glavnim koordinatorom CEEPUS mreže VetNEST pročitajte ovdje.

Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije – CEEPUS (www.ceepus.info) regionalni je program mobilnosti u području visokog obrazovanja. Glavnina mobilnosti studenata svih razina i nastavnog osoblja u CEEPUS-u odvija se unutar mreža – partnerstva visokih učilišta iz istog ili komplementarnog područja. Mreže su tematske, a teme oko kojih se okupljaju mogu biti šire i odgovarati studijskom programu (npr. veterina) ili usko specijalizirane, pa čak i interdisciplinarne. Iako se mreže prijavljuju za razdoblje od jedne akademske godine, obnavljanje prijave svake godine je razmjerno jednostavno. CEEPUS mreže u kojima sudjeluju hrvatske ustanove prosječno u CEEPUS-u sudjeluje 8 godina. Dugoročna suradnja unutar CEEPUS mreža predstavlja i odličnu polazišnu točku za prijavu kraćih projekata u drugim programima, uspostavu združenih studija, zajednička istraživanja ili objavu znanstvenih radova.

Sudjeluje li Vaše visoko učilište u CEEPUS-u u idućoj akademskoj godini provjerite ovdje ili pretražite sve CEEPUS mreže prema području na službenim stranicama CEEPUS-a.