Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Naučite programirati i stvorite vlastitu aplikaciju!

Inicijativa Europski tjedan programiranja održat će se po deseti put od 8. do 23. listopada s ciljem razvijanja računalnog razmišljanja i svladavanja osnova kodiranja uz dozu inovativnosti i kreativnosti. Škole, knjižnice, poduzeća, neprofitne organizacije i javna tijela pozvani su predstaviti vlastite aktivnosti na europskoj karti događanja i putem društvenih mreža. Proslava digitalnih vještina svih zainteresiranih ujedno je i izvrsna prigoda za proslavu 35. godišnjicu programa Erasmus+!

Ilustracija s natpisom CodeWeek-a i rođendanskom tortom
Ilustracija: EU Code Week

Što je Europski tjedan programiranja?

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa koju vode volonteri, a koji u ulozi ambasadora Tjedna programiranja, u svojim zemljama promiču usvajanje programerskih vještina. Inicijativu su 2013. godine pokrenuli Mladi savjetnici za Digitalnu agendu Europe koju Europska komisija podupire u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta, dok se u Akcijskom planu za digitalno obrazovanje škole uvelike potiču da se pridruže inicijativi. Ove godine Europski tjedan programiranja slavi svoj 10. rođendan, a održat će se od 8. do 23. listopada.

Glavna zamisao ove inicijative je okupiti motivirane ljude svih dobnih skupina za učenje te im na zabavan način približiti programiranje i digitalnu pismenost. Programiranjem se ujedno potiče i razumijevanje onoga što se događa iza zaslona, što nam u konačnici omogućuje i da razumijemo današnji svijet. Ono nas uči rješavanju problema, kritičkom i analitičkom razmišljanju te timskom i kreativnom radu. Godine 2021. Europski tjedan programiranja okupio je 4 milijuna ljudi u više od 80 zemalja diljem svijeta. Prosječni sudionik imao je 11 godina, a 49 % sudionika u 2021. bile su žene ili djevojke. Čak 88% događaja tijekom Europskog tjedna programiranja odvijalo se u školama čime se ukazuje da su nastojanja koja su tijekom kampanje u 2021. uložena u osnaživanje nastavnika bila uspješna.

Nadalje, Europska unija upozorava da već danas devet od deset zanimanja zahtijeva digitalne kompetencije, uključujući programiranje. Godišnje se otvara 120 tisuća novih radnih mjesta u području IKT-a s ciljem da do 2030. bude zaposleno 20 milijuna IKT stručnjaka i da najmanje 80% odraslih osoba ima osnovne digitalne vještine.


Registrirajte svoje #CodeWeek događanje

Registriranjem svog događanja preko službene internetske stranice upisujete se na europsku kartu događanja u Europskom tjednu programiranja čime osiguravate vidljivost i prepoznatljivost kvalitete vaše organizacije i njenog rada u programiranju na europskoj razini. Na taj način aktivno sudjelujete u radu međunarodne zajednice koji učenicima (i svim zainteresiranima) pruža priliku kreirati ili unaprijediti (prve) korake u programiranju. Svoje #CodeWeek događanje, odnosno nastavni sat ili obuku, mogu organizirati škole, nastavnici, knjižnice, poduzeća, klubovi za programiranje i/ili javna tijela. Pregledavanjem karte moguće je pronaći primjere aktivnosti koje se organiziraju i tako se pridružiti tisućama kolega poučavatelja diljem Europe i izvan nje. Za nastavnike koji nemaju prethodnog iskustva s programiranjem, međunarodni tim nastavnika i stručnjaka razvio je niz kratkih internetskih modula za obuku koji mogu pomoći.

Podijelite svoja iskustva

Svi koji sudjeluju u nekoj programerskoj aktivnosti svoja iskustva mogu podijeliti na internetskoj stranici Europskog tjedna programiranja i tako inspirirati ostale. Promovirajte i podijelite što ste radili tijekom aktivnosti na društvenim mrežama uz oznaku #CodeWeek. Dijeliti možete i u grupi za nastavnike za EU Code Week te na Twitteru (@CodeWeekEU). Također, u ovoj erasmusovoj slavljeničkoj godini ne propustite svoje priče i događanja podijeliti preko društvenih mreža uz korištenje hashtagova: #DiscoverYourTalent i #ErasmusPlus.

Sudjelujte u izazovu Code Week 4 All challenge

Izazov Code Week 4 All challenge potiče vas da svoje aktivnosti povezujete s drugim aktivnostima koje organiziraju vaši prijatelji, kolege ili poznanici. Izgradite savez u koji je uključeno više od 500 učenika i zajedno osvojite Potvrdu o izvrsnosti Tjedna programiranja.

Za sva pitanja vezana uz organizaciju svog događanja, kontaktirajte hrvatske ambasadore Tjedna programiranja, a pronađite i potrebne materijale koji će pomoći u organizaciji aktivnosti za Europski tjedan programiranja.