Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Obilježavanje 35. rođendana programa Erasmus+ u Tvornici kulture

Agencija za mobilnost i programe EU povodom 35. obljetnice programa Erasmus+ organizira svečanu konferenciju „35 godina obogaćuje živote i širi vidike“. Konferencija će se održati 29. rujna 2022. godine u Tvornici kulture u Zagrebu, a po završetku službenoga programa obilježit ćemo i 15. godina rada Agencije.

Slavljenički tram E+35
Foto: B1 plakati

Program Erasmus+ ove godine slavi svoj 35. rođendan!

Svečana konferencija povodom 35. obljetnice programa Erasmus+ održat će se 29. rujna od 14 do 18 sati nakon čega će uslijediti i obilježavanje 15 godina rada Agencije. Program konferencije zamišljen je kao retrospektivni vremeplov koji će dočarati kako je Erasmus+ od programa studentske razmjene postao program koji povezuje pojedince svih generacija, a organizacijama iz raznih područja nudi mogućnosti za rast i razvoj. Kroz tri panela svoja iskustva o sudjelovanju u Erasmusu+ i iskustva institucionalnog razvoja putem ovog programa izložit će njegovi korisnici - predstavnici škola, visokih učilišta i sveučilišta, udruga, ustanova za obrazovanje odraslih te stručnjaci za područje mladih.

Na otvaranju sudionike konferencije pozdravit će visoki dužnosnici koji će se osvrnuti na važnost programa Erasmus+ u kontekstu razvoja sektora obrazovanja, mladih i sporta. Svi zainteresirani konferenciju će moći pratiti uživo putem streama na Facebook stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Erasmus+ 35 godina obogaćuje živote i širi vidike 

Erasmus+ je program koji financijski podržava, osnažuje i povezuje pojedince i organizacije kako bi ostvarili svoj puni potencijal u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. S ukupnim proračunom od 28,4 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine program Erasmus+ podupire projekte namijenjene unaprjeđenju obrazovanja i stvaranju uključivijeg društva, osmišljavanju inovativnih rješenja za izazove današnjice te stjecanju vještina budućnosti.

Hrvatska punopravno sudjeluje u Erasmusu od 2011., a do 2021. godine ugovoreno je čak 4.410 projekata vrijednosti od oko 214 milijuna eura što čini gotovo 100%-tnu iskorištenost dodijeljenih sredstava Europske unije. Ukupno je u programu sudjelovalo oko 115.000 hrvatskih građana; mladih, studenata, odgojno-obrazovanih djelatnika i organizacija zbog čega smo uistinu ponosni.

mr. sc. Antonija Gladović ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Započevši rad na uvođenju programa Erasmus 2007. godine, u ovoj godini i Agencija obilježava važnu obljetnicu – 15. godina rada tijekom kojih je izgradila reputaciju kvalitetne korisničke ustanove.

Stvarno možemo biti sretni što u našoj Agenciji rade profesionalci koji znaju svoj posao i olakšavaju nam provedbu projekata. Sama činjenica da Agenciji pošalješ e-mail i dobiješ brz i konkretan odgovor nešto je čemu smo se pomalo čudili, a zapravo svuda treba biti praksa.

Goran Podunavac nastavnik informatike u OŠ Popovac