Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Obilježeno 35 godina Erasmusa: 115.000 hrvatskih građana iskoristilo prilike za rast i razvoj

Program Erasmus 35 godina obogaćuje živote i širi vidike milijunima ljudi, a ovaj je jubilej obilježen svečanom konferencijom u Zagrebu 29. rujna 2022. u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU.

Dvorana u kojoj sjede sudionici konferencije

Kao svojevrsni vremeplov konferencija je prikazala kako je Erasmus od 1987. godine, kada je pokrenut kao program studentske razmjene, do danas narastao u program za sve generacije u čije se aktivnosti mogu uključiti pojedinci od predškolske do odrasle dobi te brojne organizacije: odgojno-obrazovne ustanove, udruge, poduzeća, gradovi, općine i županije te mnogi drugi.

“Program Erasmus+ u svojih je 35 godina polučio sjajan uspjeh te ga Europljani, uz slobodu kretanja i mir među državama članicama, smatraju jednim od tri najvažnija postignuća Europske unije. Slijedom takvog sjajnog uspjeha programa, njegov proračun stalno raste te u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine iznosi 28,4 milijarde eura”, rekla je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr.sc. Antonija Gladović.

Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU
Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU

Hrvatska punopravno sudjeluje u Erasmusu od 2011., a do 2021. godine ugovoreno je 4.410 projekata vrijednosti od oko 214 milijuna eura što čini gotovo 100%-tnu iskorištenost dodijeljenih sredstava Europske unije. Ukupno je u programu sudjelovalo oko 115.000 hrvatskih građana.

“Zahvaljujući rezultatima Erasmus projekata naši su korisnici unaprijedili školske kurikule, stvorili nove prilike za mlade, unijeli inovacije u nastavne metode; pomogli osobnom, profesionalnom i akademskom razvoju učenika, studenata i polaznika, značajno unaprijedili i razvili svoje ustanove i organizacije. Brojni naši korisnici ističu kako ih je Erasmus+ iskustvo učinilo otvorenijima i samostalnijima”, rekla je mr.sc. Antonija Gladović.

“Od 2011. godine do danas zahvaljujući Erasmusu ostvaren je velik napredak na razini ustanova i cijelog obrazovnog sustava. Aktivnosti vezane uz internacionalizaciju postale su redovna djelatnost obrazovnih ustanova što je pridonijelo kvaliteti obrazovanja i razvoju inovacijskoga potencijala”, rekao je Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i izaslanik predsjednika Vlade RH. „Nije dovoljno bogat život onome tko nije koristio Erasmus“, zaključio je Šušak.

Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja- izaslanik predsjednika Vlade RH
Ivica Šušak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja- izaslanik predsjednika Vlade RH

Državna tajnica za demografiju i mlade gđa Željka Josić istaknula je da program Erasmus+ pridonosi razvoju mladih osoba te pozvala sve da se aktivno uključe u Program. “Projekti su usmjereni na aktivno sudjelovanje mladih u demokratskim procesima, razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija, brigu za zdravlje, okoliš i klimatske promjene, jačanje kvalitete rada s mladima i razvoj alata i metoda u području neformalnog i informalnog učenja”, poručila je Josić.

Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade
Željka Josić, državna tajnica za demografiju i mlade

„U vrijeme globalnih promjena europskim građanima je potrebno još više vještina i znanja u društvu koje se okreće mobilnosti, međukulturnom razumijevanju, uključivanju, održivosti i digitalizaciji, a to im pruža Erasmus+“, rekla je predsjednica Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora izv.prof.dr.sc. Vesna Bedeković.

Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora
Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora

Kroz tri panela svoja iskustva o sudjelovanju u Erasmusu+ i iskustva institucionalnog razvoja predstavili su njegovi korisnici - predstavnici škola, visokih učilišta i sveučilišta, udruga, ustanova za obrazovanje odraslih te stručnjaci za područje mladih.

Ujedno je nakon konferencije obilježeno i 15 godina Agencije koja je rad na uvođenju programa Erasmus započela 2007. godine te je do danas izgradila reputaciju kvalitetne korisničke ustanove.

“Stvarno možemo biti sretni što u Agenciji rade profesionalci koji znaju svoj posao i olakšavaju nam provedbu projekata. Sama činjenica da Agenciji pošalješ e-mail i dobiješ brz i konkretan odgovor nešto je čemu smo se pomalo čudili, a zapravo svuda treba biti praksa”, rekao je nastavnik informatike u OŠ Popovac Goran Podunavac.

Prijenos konferencije uživo bilo je moguće pratiti i putem Facebook stranice Agencije za mobilnost i programe EU.