Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Održan seminar za početnike “Kako razvijati E+ projekte uključivanja i raznolikosti”

“Kako razvijati Erasmus+ projekte uključivanja i raznolikosti” naziv je seminara koji je 5. listopada 2023. godine organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije u Zagrebu kako bi osnažila korisnike Erasmus+ programa za promicanje inkluzije i raznolikosti kroz njihove projekte

Sudionici Seminara Kako razvijati E projekte uključivanja i raznolikosti sjede u krugu i prate osobu koja stoji ispred ploče i projektora i govori.
Seminar za početnike “Kako razvijati E+ projekte uključivanja i raznolikosti”

Uključivanje i raznolikost važan su prioritet Erasmus+ programa koji značajno doprinosi stvaranju raznolikih i uključivih zajednica u kojima se otvaraju nove prilike za rast i poboljšanje životnih šansi za sve pojedince. Stoga je kroz seminar, oko 35 sudionika dobilo priliku proširiti svoja znanja o ovim temama i istražiti načine na koje njihovi projekti mogu podržati ostvarivanje ovog programskog prioriteta.

U skladu s tom idejom polaznici seminara su dobili priliku dublje istražiti pojam socijalnog uključivanja, upoznati se s različitim primjerima Erasmus+ projekata koji pridonose inkluziji i raznolikosti te njihovu utjecaju na osobe s manje mogućnosti. Također, dobili su detaljnije informacije o programskim značajkama i mehanizmima podrške inkluziji i raznolikosti, čime se omogućuje aktivno sudjelovanje osoba s manje mogućnosti u svim aspektima Erasmus+ projekta.

Sudionici Seminara Kako razvijati E projekte uključivanja i raznolikosti stoje u krugu i razgovaraju.

Svaka osoba ima pravo na kvalitetno i uključivo obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje kako bi održala i stekla vještine potrebne za potpuno sudjelovanje u društvu i na tržištu rada. Osobe s manje mogućnosti, koje se nalaze u nepovoljnom položaju zbog različitih faktora poput siromaštva, izolacije, intelektualnih sposobnosti ili zdravstvenih problema, zahtijevaju dodatnu podršku.

Jedna od ključnih vrijednosti Europske unije jest osigurati pravo svake osobe na kvalitetno i uključivo obrazovanje, a program Erasmus+ igra važnu ulogu u ostvarivanju tog cilja. Pruža različite mehanizme i financijsku podršku kako bi osigurao jednakost i aktivno uključivanje sudionika s manje mogućnosti. Primjerice, osobe s invaliditetom mogu dobiti financiranje za asistenta tijekom putovanja i boravka na projektu.

Poseban fokus programa je na organizacijama koje provode uključive projekte, bilo da se bave inkluzivnim temama ili aktivno uključuju osobe s manje mogućnosti.

Agencija za mobilnost i programe EU pruža podršku prijaviteljima projekata i korisnicima programa kako bi olakšala uključivanje osoba s manje mogućnosti u projekte, s ciljem poticanja njihova aktivnog sudjelovanja uz pružanje potrebne podrške i resursa.