Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Održana Euroguidance konferencija „New Scenes in Career Guidance“ i sastanak Euroguidance mreže

Od 29. svibnja do 1. lipnja 2023. u Stockholmu su održani sastanak Euroguidance mreže te u nastavku Euroguidance konferencija posvećena temi „New Scenes in Career Guidance“. Konferencija je održana u okviru švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije u zajedničkoj organizaciji švedskog Vijeća za visoko obrazovanje, Nacionalne agencije za obrazovanje i nacionog Zavoda za zapošljavanje s Cedefopom i švedskom Udrugom karijernih savjetnika kao partnerima.

Mia Trcol drži predavanje u sklopu Euroguidance konferencije „New Scenes in Career Guidance“
Euroguidance konferencija „New Scenes in Career Guidance“

Glavne su točke rasprave bile promjenjive okolnosti u svijetu rada, koje nameću potrebu za cjeloživotnim karijernim savjetovanjem kao i za stalnim osmišljavanjem novih načina pružanja usluga karijernog savjetovanja, u smislu njihovog formata, ciljnih skupina, sadržaja, metodologije i razvoja politike.

Na plenarnom dijelu konferencije, švedski su domaćini predstavili sustav profesionalnog usmjeravanja i karijernog savjetovanja u Švedskoj, a nadovezali su se predstavnici švedskog ministarstva obrazovanja i nacionalnog zavoda za zapošljavanje, kao i govornici iz Europske komisije i Cedefopa.

Sudionici konferencije također su imali priliku sudjelovati na radionicama o aktualnim temama u karijernom savjetovanju, poput online usmjeravanja u skandinavskim zemljama, provedbe Erasmus+ projekata u području karijernog savjetovanja, online alatima za karijerno savjetovanje, zelenim vještinama i brojnim drugim temama. Opis tema radionica dostupan je na poveznici.

Predstavnica hrvatskog Euroguidance i Europass centra u suradnji s kolegama iz Švedske, Austrije i Francuske održala je radionicu pod nazivom „New Scenes for Europass – Embracing Europass for Career Guidance“, na kojoj su predstavljene kvalitetne sinergije između Euroguidancea i Europassa. Konkretno, predstavljen je online tečaj „Europass za profesionalno usmjeravanje“, koji je razvijen u okviru Euroguidance mreže, a nastoji predstaviti mogućnosti Europassa kao alata za kvalitetno profesionalno usmjeravanje i karijerno savjetovanje. U nastavku radionice kao primjer dobre prakse predstavljene su zajedničke aktivnosti hrvatskog Euroguidance i Europass centra te su doneseni zaključci, koji su na plenarnoj sesiji predstavljeni ispred 170 sudionika konferencije iz 35 zemalja.

Novi online tečajEuropass za profesionalno usmjeravanje“ od 12. lipnja 2023. bit će besplatno dostupan svim zainteresiranim korisnicima, kada će biti organiziran i informativni webinar na kojem će predstavnici Euroguidancea predstaviti teme tečaja i mogućnosti pohađanja tečaja. Više informacija o sudjelovanju na informativnom webinaru nalazi se na poveznici.

Predavačica na Euroguidance konferenciji „New Scenes in Career Guidance“
Euroguidance konferencija „New Scenes in Career Guidance“