Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Otvaranjem Erasmus+ murala u Osijeku zakoračili smo u Europsku godinu vještina

U povodu početka Europske godine vještina te završetka Europske godine mladih u Osijeku je otvoren mural posvećen programu Erasmus+. Otvaranje murala, na dvjema osječkim strukovnim školama, organizirala je Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade.

mr.sc. Antonija Gladović, RAVNATELJICA AGENCIJE ZA MOBILNOST I PROGRAME EU pred novinarima i uzvanicima na otvorenju Erasmus+ murala u Osijeku
mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU

Otvaranje murala na zgradi dviju osječkih strukovnih škola, Strojarska tehnička te Elektrotehnička i prometna škola, održalo se 31. siječnja 2023. godine s početkom u 11 sati na adresi Istarska 3. Mural su pozdravnim govorom otvorili službenik Europske komisije za program Erasmus+ u području općeg, strukovnog i obrazovanja odraslih Kristijan Vukelić, Marina Smernić, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju u području demografije i mladih Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije te ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU mr. sc. Antonija Gladović.

Erasmus+ mural izradili su ulični umjetnici uz suglasnost osnivača škola, Osječko-baranjske županije. Obje škole poznate su po brojnim uspješnim Erasmus+ projektima i europskoj dimenziji učenja koju pružaju svojim učenicima i nastavnicima.

Ivan Adri
ć, ravnatelj Strojarske tehničke škole Osijek istaknuo je kako je cilj Erasmus+ murala postavljenog na zajedničkom pročelju dviju osječkih škola "potaknuti i druge škole da iskoriste mogućnosti Erasmus+ programa i projekata". "Iskreno se nadam da će u tome uspjeti," naglasio je.

"Osim novčane vrijednosti koju škole dobivaju, posebno je značajno iskustvo koje dobiju naši učenici i nastavnici putujući po drugim europskim zemljama gdje se susreću s primjerima dobre prakse te po povratku mogu ponešto od svega toga prenijeti i nama", kazala je Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

Mural prikazuje kartu Europe i poziva učenike i sve mlade ljude da iskoriste Erasmusovu lepezu mogućnosti za studiranje, učenje i praksu u inozemstvu, naglašavajući i pritom programske prioritete - viziju inkluzivne, zelene, digitalne i participativne zajedničke europske budućnosti.

"Velika je motivacija vidjeti da se na terenu projekti stvarno pretvaraju u iskustva koja su vrijedna za cijeli život, koja mijenjaju živote na bolje i donose svima nešto dodatno što ne bi imali bez programa Erasmus+", poručio je Kristijan Vukelić, predstavnik Europske komisije.

Valja istaknuti kako se Osječko-baranjska županija nalazi na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj kada govorimo o broju financiranih projekata kroz programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, odmah iza Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. Od 2014. godine do danas korisnicima iz Osječko-baranjske županije odobrena su 174 Erasmus+ projekta ukupne vrijednosti nešto više od 17 milijuna eura, a gotovo 14.000 sudionika sudjelovalo je u projektima - učenika, profesora i nenastavnog osoblja, studenata, odgojitelja, volontera, mladih i osoba koje rade s mladima.

mr.sc. Antonija Gladović ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU

Voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju u području demografije i mladih Marina Smernić istaknula je kako su u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade zadovoljni "kada mladi odlaze u inozemstvo na školovanje, volontiranje, učenje i razvijanje vještina jer kada se vrate u Hrvatsku svojim novim znanjima i vještinama mogu pridonijeti zajednici iz koje dolaze, a na koncu i nama kao donositeljima odluka i stvarateljima politika za mlade".

Europska godina vještina

Cilj je Europske godine vještina promicati veća, uključivija i učinkovitija ulaganja u osposobljavanje i usavršavanje kako bi se iskoristio pun potencijal europske radne snage i pružila potpora ljudima u prelasku s jednog radnog mjesta na drugo. Stoga Europska komisija ističe kako je potrebno iskoristiti mogućnosti koje pojedincima i gospodarstvu donose zelena i digitalna tranzicija.