Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Otvorene su prijave za novi Cross Over, trening za KA2 partnerstva za suradnju u području mladih

Cross Over dugoročni je projekt nacionalnih agencija za provedbu programa Erasmus+ koji je započeo 2014., a usmjeren na unaprjeđenje kvalitete projektnih prijava za KA2 - partnerstva za suradnju u području mladih i razvijanje potencijala prijavitelja za suradnju na projektima na međunarodnoj razini. Nacionalni trening će se provoditi virtualno od 22. do 24. veljače 2022. godine, a rok za prijavu je 8. veljače.

Cross Over ciklus sastoji se od tri koraka: prvi je nacionalni trening, drugi je razrada projektnih ideja uz podršku djelatnika Agencije, a treći i zadnji korak je međunarodni trening na koji će biti pozvano nekoliko sudionika s najvećom motivacijom i jasnom projektnom idejom.

Nacionalni trening namijenjen je sudionicima iz organizacija koje:

 • planiraju raditi na jačanju svojih kapaciteta za kvalitetniji rad u području mladih i neformalnom obrazovanju;
 • imaju iskustva u međunarodnim projektima i/ili o planiraju proširiti svoje aktivnosti i na međunarodnu razinu;
 • planiraju prijaviti Erasmus+ KA2 projekt (Partnerstva za suradnju u području mladih);
 • imaju iskustvo u radu s mladima i za mlade;
 • imaju iskustvo i/ili motivaciju za rad na horizontalnim prioritetima Erasmus+ programa: okoliš i borba protiv klimatskih promjena, uključivanje i raznolikost, , pristupanje digitalnoj transformaciji i zajedničke vrijednosti, građanski angažman i sudjelovanje, a s posebnim naglaskom na prvi prioritet.

Specifični ciljevi ovogodišnjeg online nacionalnog treninga su informirati potencijalne prijavitelje o Partnerstvima za suradnju (KA2: Suradnička partnerstva i Mala partnerstva) u okviru Erasmus+ Programa te kakve se projektne aktivnosti u sklopu njih mogu provoditi u području mladih, jasnije razumjeti kvalitativne zahtjeve KA2 projektne prijave s fokusom na analizu potreba i relevantnost za područje mladih, predstaviti horizontalne prioritete Erasmus+ programa u kontekstu područja mladih s posebnim fokusom na prioritet: okoliš i borba protiv klimatskih promjena, predstaviti različite projektne formate i mogućnosti financiranja projektnih aktivnosti (suradnička partnerstva i mala partnerstva) i pružiti mogućnost dobivanja povratne informacije djelatnika Agencije na prve projektne ideje.

Međunarodni Cross Over trening provodi se u organizaciji češke nacionalne agencije za program Erasmus+ u suradnji s hrvatskom, litavskom, mađarskom, latvijskom, belgijskom, slovačkom i srpskom nacionalnom agencijom. Sve navedene agencije provest će nacionalne treninge u svojim zemljama nakon kojih će se odabrani sudionici iz svake zemlje susresti na međunarodnom treningu krajem svibnja 2022. godine u Češkoj.

PROGRAM RADA NACIONALNOG TRENINGA
online od 22. do 24. veljače 2022.
(organizatori zadržavaju pravo manjih izmjena programa)

Pripremni zadatak

Raspored

22.2.
INFORMACIJE

23.2.
PRAKSA

24.2.
ISKUSTVO

Zadatak će pravovremeno biti dostavljen odabranim sudionicima

Zoom sesija

(10:00 – 11:30)

Uvod i upoznavanje

Predstavljanje Cross Over treninga

Predstavljanje ciljeva i prioriteta programa Erasmus+

Kriterij kvalitete: Relevantnost

Prioriteti za područje mladih KA2

Predstavljanje primjera KA2 projekata

Pauza

Zoom sesija

(11:45 – 13:00)

Ključna aktivnost 2: Partnerstva za suradnju u području mladih

Istraživanje horizontalnih prioriteta

Osvrt na kriteriju za dodjelu sredstava

Predstavljanje prijavnog obrasca

Podsjećanje na naredne korake, zatvaranje i evaluacija

Pauza

Konzultacije

(opcionalno)

(14:00 – 15:00)

Informacije o proračunu

Individualno savjetovanje o projektnoj ideji

Individualno savjetovanje o projektnoj ideji

Rad na individualnom zadatku

(60 – 90 min)

Sudionici će u vremenu između nacionalnog i međunarodnog treninga moći raditi na svojim projektnim idejama uz mogućnost savjetovanja s djelatnicima Agencije.

Ciljevi međunarodnog treninga koji će se održati u Češkoj u svibnju 2022. godine su pružiti podršku sudionicima u razumijevanju zahtjeva kvalitete za projekte partnerstava za suradnju u području mladih, pridonijeti većem učinku razvijenih KA2 projekata relevantnih za mlade i područje mladih (fokus na održivosti, učinku i utjecaju), učiti kroz razmjenu dobrih praksi i daljnji razvoj projektnih ideja uz podršku osoblja nacionalnih agencija i stvoriti mogućnosti za umrežavanje i izgradnju međunarodnih partnerstva

S obzirom na to da će se nacionalni trening održati virtualno, nema troškova za sudionike. Međunarodni trening za sada je planiran u fizičkom izdanju u Češkoj. U tom slučaju češka nacionalna agencija pokriva troškove smještaja i hrane dok Agencija za mobilnost i programe EU hrvatskih sudionicima u potpunosti refundira putne troškove za odlazak na međunarodni trening.

Prijavni obrazac.

Više informacija o pravilima sudjelovanja na TCA aktivnostima i refundaciji troškova.

Za sva pitanja slobodno se javite na: tca_mladi_net@ampeu.hr