Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Poziv gradovima: Postanite Europska prijestolnica mladih!

Objavljen je poziv za prijavu za prestižnu titulu Europske prijestolnice mladih 2025. godine koju gradovima dodjeljuje Europski forum mladih s ciljem osnaživanja mladih i poticanja njihova sudjelovanja u zajednici uz jačanje europskog identiteta.

Dodjela naslova Europske prijestolnice mladih započela je 2009. godine na Europskom forumu mladih. Riječ je o platformi koja okuplja nacionalna vijeća mladih i međunarodne nevladine organizacije mladih u Europi. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe službeno je 2014. godine priznao titulu Europske prijestolnice mladih te tako postao partner ove inicijative.

Natpis na engleskom jeziku "Tvoj grad može postati Europska prijestolnica mladih"
Foto: Europski forum mladih

Svake godine svi europski gradovi koji mladima omogućuju da daju svoj doprinos i iznose mišljenje uz razmjenu ideja u svim područjima, dobivaju priliku osvojiti titulu Europske prijestolnice mladih. Drugim riječima, novi europski grad ima priliku prikazati svoje inovativne ideje, projekte i aktivnosti kojima je cilj podići glas mladih i unijeti novu perspektivu mladih u sve aspekte života grada, a cilj treba biti isti: ostvariti političke, kulturne i gospodarske promjene te poboljšanja u njihovim gradovima i društvima. Mladi, budući da su donosioci svježih inovativnih ideja, trebaju imati mogućnost sudjelovanja u oblikovanju društvenog, ekonomskog i političkog života u svojoj zajednici te na taj način „pomladiti“ lokalnu demokraciju.

Prvi grad koji je 2009. godine proglašen prijestolnicom mladih bio je nizozemski grad Rotterdam, koji je izložio program „Vaš svijet“, a cilj mu je bio uključiti mlade u dobi od 12 do 27 godina s područja grada u više od 500 aktivnosti. Grad Novi Sad poznat po svom multikulturalizmu, u 2019. godini postaje još atraktivnija destinacija za posjet zahvaljujući tituli Europske prijestolnice mladih. U 2020. godini, Europska prijestolnica mladih bio je francuski grad Amiens, koji je provodio program s glazbenim događanjima, kazališnim i kinematografskim festivalima. Grad Varaždin, kao prvi hrvatski grad koji se kandidirao za titulu Europske prijestolnice, nije uspio ponijeti titulu Europske prijestolnice mladih za 2022. godine, koja mu je izmakla u finalu. Naslov Europske prijestolnice mladih za 2022., otišao je u glavni grad Albanije, Tiranu.

Dodijeljena titula Europske prijestolnice mladih omogućuje gradu pokazati svoje odgovornosti i obveze koje pred njim stoje uz uključivanje stanovnika u inkluzivnu sukreaciju. Čitav proces prijave prilika je za općine i organizacije mladih da rade zajedno, razgovaraju o prioritetima mladih i dobiju povratne informacije stručne skupine o svojim prijedlozima.

Rok za podnošenje prijava je 21. veljače 2022. godine.

Na mrežnim stranicama Europskog foruma mladih dostupne su informacije o:

Za dodatna pitanja vezana uz prijavu i postupak odabira, molimo kontaktirajte voditelja projekta u tajništvu Europskog foruma mladih, gospodina Ivana Neirottija (eyc@youthforum.org).

Doznajte više u izvješću „Europska prijestolnica mladih – Deset godina poticanja energičnih i dinamičnih gradova mladih.“