Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Predstavljamo četiri hrvatska dobitnika Europske nagrade za inovativno poučavanje za 2022. godinu

Dječji vrtić Osijek, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika hrvatski su dobitnici ovogodišnje Europske nagrade za inovativno poučavanje, koja se dodjeljuje od 2021. godine, a kako bi, među ostalim, potaknula uspostavu europskog obrazovnog prostora do 2025.

Europska nagrada za inovativno poučavanje – EITA nagrađuje dobre nastavne prakse u okviru programa Erasmus+ kako bi se odalo priznanje školama i nastavnicima koji su dali izniman doprinos struci. Nagrada pridonosi isticanju vrijednosti europske suradnje u području odgoja i obrazovanja.

Ovogodišnji hrvatski dobitnici svoje su nagrade EITA zaslužili zbog inovativnih metoda poučavanja kojima su unaprijedili rad svojih ustanova kroz provođenje Erasmus+ projekata.

Dječji vrtić Osijek kroz dvogodišnji projekt “Učenje na otvorenom” u nastavu na otvorenom, pod svim vremenskim uvjetima, osigurao je dobrobiti učenja u prirodi za preko 200 polaznika.

Ana Mihaljević, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek
Ana Mihaljević, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek @AMPEU

“Development of Literacy and Language Learning for Disadvantaged Young Learners” projekt je Učiteljskog fakulteta sa Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu) koji je u suradnji s partnerima iz Slovenije, Sjeverne Makedonije i zagrebačke Osnovne škole Ivan Gundulić kroz 80 aktivnosti za učenje hrvatskog, slovenskog i makedonskog jezika unaprjeđivao razinu dječje pismenosti.

Tamara Turza-Bogdan, Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, Odsjek u Čakovcu
Tamara Turza-Bogdan, Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet, Odsjek u Čakovcu @Ivan Mijić/AMPEU

Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Karlovcu, koji više od 60 godina pruža odgoj, obrazovanje, stručno osposobljavanje i rehabilitaciju učenicima s teškoćama u razvoju, projektom “Inkluzija 21. stoljeća traži nova znanja” osigurao nova znanja i vještine djelatnika Centra.

Dubravka Kocanjer, prof. defektolog
Dubravka Kocanjer, prof. defektolog iz Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac @Ivan Mijić/AMPEU

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, u konzorciju sa šest škola primijenjenih umjetnosti iz Zagreba, Osijeka, Pule, Rijeke, Splita i Zadra, već 7 godina provodi projekt “Umjetnici za umjetničko obrazovanje”, kojim je obuhvaćeno oko 400 učenika i nekoliko desetaka nastavnika. Posebnost ovog projekta je što učenici imaju priliku raditi izravno s profesionalnim umjetnicima na produkciji likovnog djela.

Jelena Bračun, koordinatorica projekata u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika
Jelena Bračun, koordinatorica projekata u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika @AMPEU

Pogledajte videozapise u kojima se koordinatori ovogodišnjih dobitničkih projekata predstavljaju, te poslušajte njihove poruke!

Prvi hrvatski dobitnici Europske nagrade za inovativno poučavanje 2021. godine tvrde da još uvijek osjećaju pozitivan učinak dobivanja nagrade.

EITA se dodjeljuje završenim projektima koje svake godine odabiru nacionalne agencije koje provode program Erasmus+. Ovogodišnji tematski prioritet nagrade tiče se zajedničkog učenja te promicanja kreativnosti i održivosti, što je izravno povezano s inicijativom Europske komisije The New European Bauhaus.