Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Pridonesite servisnom učenju i društvenom angažmanu u visokom obrazovanju!

Ako ste član sveučilišnog osoblja uključen u kreiranje obrazovnih programa ili stručnjak koji provodi društveno-angažirane metodologije, podijelite svoja iskustva na temu servisnog učenja odnosno učenja kroz angažman!

Šestero mladića i djevojaka zagrljeno pozira na ilustraciji pod naslovom: Servisno učenje tijekom studentske mobilnosti
@ACA

Enriching Communities through Engaged Mobilities (ECEM) trogodišnji je projekt koji se provodi od siječnja 2023. godine s ciljem prikupljanja informacija na temu servisnog učenja u visokom obrazovanju. Prema Europskoj udruzi za servisno učenje u visokom obrazovanju, učenje kroz angažman u visokom obrazovanju iskustvena je obrazovna metoda u kojoj se studenti uključuju u rad u zajednici, kritički razmišljaju o tom iskustvu i uče iz njega osobno, društveno i visokoškolsko obrazovanje. Uključuje strukturirano i ocjenjivano zapošljavanje studenata u organizacijama kao odgovor na potrebe zajednice i razlikuje se od volontiranja jer je dio obveznog kolegija.

Projekt ECEM financira Europska unija u okviru programa Erasmus+. Koordinator projekta je Erasmus Student Network (ESN), a partneri na projektu su Academic Cooperation Association (ACA), SGroup – Universities in Europe, Institute for Development of Education (IDE), CitizensLab (CLab) i European Association for Service Learning in Higher Education (EASLHE) kao pridruženi partner. Kao odgovor na prioritete programa Erasmus+ koji se tiču inkluzije i građanskog angažmana, ECEM nastoji stvoriti jače veze između građanskog angažmana, internacionalizacije i uključivanja (inkluzije). Projekt prepoznaje da su aktivno građanstvo i sudjelovanje u društvu presudni za inkluzivnija iskustva mobilnosti i veću društvenu integraciju. Svojim aktivnostima ECEM je usmjeren realizaciji ciljeva koji uključuju:

 • Povećanje komponente građanskog angažmana mobilnosti u visokom obrazovanju;
 • Osiguravanje priznavanja ishoda učenja za sudionike u građanskim inicijativama;
 • Poboljšanje suradnje između ustanova visokog obrazovanja i društvenih aktera za društvene promjene i zajedničke europske vrijednosti.

Kako biste sudjelovali u oblikovanju budućnosti servisnog učenja u visokom obrazovanju izdvojite pet minuta vremena i ispunite kratku anketu. Ili se uključite u fokus grupu gdje ćete kroz jednosatni intervju podijeliti svoje uvide na način da sami predložite datum i vrijeme koji vam odgovaraju za sudjelovanje u razgovoru.

Vaše sudjelovanje je važno za oblikovanju krajolika servisnog učenja i društvenog angažmana u visokom obrazovanju!