Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Pridružite se novoj inicijativi Europske komisije Dan europskih autora!

Europska komisija najavljuje pokretanje Dana europskih autora, nove inicijative čiji je cilj ponovno povezati europske građane s čitanjem i otkrivanjem europske književnosti te njezine jezične i kulturne raznolikosti. Službeno pokretanje inicijative održat će se 27. ožujka u Sofiji u Bugarskoj, nakon čega će se svake godine obilježavati posljednjeg ponedjeljaka u ožujku.

Učenik traži knjige u knjižnici s knjižničarkom
Unsplash

Inicijativa Dan europskih autora pokrenuta je kako bi mlade ljude izložila književnosti kao bogatom izvoru europske kulture te ih kroz popularizaciju čitanja osnažila skupom vještina koje će im omogućiti da se lakše nose sa stalnim društvenim i osobnim izazovima. Mariya Gabriel, europska povjerenica za Inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade službeno će pokrenuti Dan europskih autora 27. ožujka u Sofiji, a s njom će biti Georgi Bardarov, poznati bugarski pisac i dobitnik nagrade Europske unije za književnost 2021. za kategoriju čitanja naglas.

Kako obilježiti Dan europskih autora?

Sve srednje škole pozvane su pridružiti se ovoj uzbudljivoj inicijativi i održati događanje u svojoj školi te tako promicati važnost čitanja svima, a posebno mladima.

Pridružiti se možete tako što ćete:

 • pozvati autora ili neku popularnu ličnost koja će čitati naglas;
 • ugostiti predstavnika iz područja književnosti i izdavaštva (autor, ilustrator, prevoditelj, urednik, itd.) koji će predstaviti različite profesije književne industrije kako bi se podigla svijest o raznolikosti profesija povezanih s knjigom;
 • organizirati sesiju čitanja naglas s učenicima u razredu.

Prilikom planiranja događanja škole trebaju pronaći pravu osobu koja će čitati naglas. Ne mora se nužno raditi o autoru knjige već škole mogu pozvati glumca, sportaša, ilustratora ili neku drugu osobu da čita iz knjige po vlastitom izboru. Također, škole za tu ulogu mogu uzeti i nekog od svojih bivših učenika. Važno je da škole što prije kontaktiraju željenu osobu kako bi potvrdile njenu dostupnost.

Nadalje, škole trebaju razmisliti o formatu i mjestu čitanja. Primjerice, trebaju odlučiti hoće li se čitanje održati u knjižnici, učionici ili nekom drugom prostoru kao i hoće li se čitanje održati odjednom za cijelu školu ili u manjim skupinama? Uz to, škole mogu provjeriti s učenicima imaju li oni listu želja koja će im dati ideju koga pozvati. Važno je zapamtiti da bi Dan europskih autora trebao biti uzbudljiv dan koji će potaknuti učenike da ojačaju svoj interes za knjige i da samim time više čitaju!

Nakon održanog Dana europskih autora pozivamo škole da podijele svoje iskustvo slanjem slika ili videa i kratkog opisa na e-poštu EAC-DAY-OF-THEEUROPEAN-AUTHORS@ec.europa.eu.

Sve škole koje su zainteresirane za sudjelovanje trebaju poslati poruku na e-poštu EAC-DAY-OF-THEEUROPEAN-AUTHORS@ec.europa.eu do 6. ožujka 2023.

Više informacija o nadolazećoj inicijativi možete pronaći na poveznici.