Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Prolistajte zelenu slikovnicu o bogatstvu životinjskog svijeta na području Pećinskog parka Grabovača

“Kako su uhvatili zvijezdu”, autora Anne Kaplanishvili i Salome Naskidashvili, jedna je od tzv. zelenih slikovnica koja nastoji educirati djecu te razviti svijest o važnosti brige za očuvanje i zaštitu prirode i okoliša. Slikovnicu su izradili volonteri Pećinskog parka Grabovača u okviru projekta "Prirodni vrt" Europskih snaga solidarnosti.

Naslovnica slikovnice Kako su uhvatili zvijezdu. Prikazana je šuma, jelen, lane, vuk, ptice i medvjed

Tamo gdje je "netaknuta priroda glasnija od buke, gdje špilje skrivaju tajne podzemlja i gdje ljudi žive u miru s prirodom” nalazi se općina Perušić. Nedaleko od samog centra Perušića smjestio se izuzetno zanimljiv i čaroban krajolik - Park Grabovača, jedini pećinski park u Europi.

Parka Grabovača je dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta: nalazi se više od 40 špilja, 118 vrsta biljaka, 19 vrsta špiljske faune, 15 vrsta leptira, 81 vrsta ptica te više od 20 vrsta sisavaca. Jedna od špilja je i Medina špilja koja sadrži specifične miktoklimatske uvjete zbog čega je zrak uvijek svjež, čist i bez alergena. A špilja Samograd, koju svakako valja istaknuti, stara je preko 2 milijuna godina te je oduvijek bila mjesto posjećivanja.

Slikovnica “Kako su uhvatili zvijezdu” kroz kratku simpatičnu priču prikazuje upravo bogatstva životinjskog svijeta prisutnih na području Parka Grabovače te iznosi specifičnosti i zanimljivosti o pojedinim vrstama uvodeći postupno jednu po jednu životinju u priču. Osim navedenoga kroz cijelu slikovnicu provlači se i poziva na zajedništvo životinja koje je usmjereno ka zaštiti i očuvanju samog parka, ali i cijelokupne prirode.

Pročitajte slikovnicu svojim mališanima i pokažite im da iako smo svi različiti zajedno možemo postići velike i hvalevrijedne stvari!

Čuvajmo prirodu! Čuvajmo jedni druge!