Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Proslave Dana Europe i Dana eTwinninga u znaku Europske godine vještina

Dan Europe i Dan eTwinninga, koji su ove godine u znaku Europske godine vještina, obilježeni su Festivalom vještina i eTwinningovom radionicom na temu jačanja vještina učenika i nastavnika pomoću rada na eTwinningovoj digitalnoj platformi. Posebna tema ove godine bila je i deseta obljetnica članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Tamno plava pozadina na kojoj bijelim slovima piše "Dan Europe; Europska godina vještina; 9.5.2023. #daneurope", a u gornjem lijevom i donjem desnom kutu pa do sredine ilustracije nalaze se svjetlo plavi kružići.
Europska komisija

Ovogodišnja proslava Dana Europe održana je na Europskom trgu u Zagrebu u suradnji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj s brojnim partnerima kao što su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, veleposlanstva država članica Europske unije akreditiranih u Zagrebu, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Agencija za mobilnost i programe EU-a, te Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji (nacionalna kontaktna točka za Europsku godinu vještina).

Danom Europe, koji se obilježava svake godine 9. svibnja, slavi se mir i zajedništvo, a označava godišnjicu „Schumanove deklaracije“ kojom je Robert Schuman 1950. godine iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi.

Čestitajući okupljenim građanima Dan Europe, Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske u svom obraćanju istaknuo je: „Na Dan Europe obilježavamo više od sedam desetljeća mirovnog projekta na kontinentu. Ove godine slavimo i 10. godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U proteklom desetljeću ovo je ojačalo naš međunarodni položaj te smo realizirali dva strateška cilja - jedina smo država u povijesti Unije koja je na isti dan ušla u Europodručje i Schengenski prostor, 1. siječnja 2023.“

Europska unija je godinu 2023. proglasila Europskom godinom vještina uz fokus na cjeloživotno učenje i digitalne vještine te je Dan Europe obilježen Festivalom vještina uz naglasak na nove izazove s kojima se suočava tržište rada u Hrvatskoj i u Europi.

Više od ¾ tvrtki u Europskoj uniji teško pronalazi radnike s potrebnim vještinama. Od ukupnog broja zaposlenih samo 37 % odraslih redovito se dodatno osposobljava, a tek 40 % odraslih i svaka treća zaposlena osoba u Europi nema osnovne digitalne vještine. Zato će Europska godina vještina 2023. biti onaj potrebni poticaj da ostvarimo cilj od najmanje 80 % digitalno pismenih građana u Europskoj uniji.

Ognian Zlatev Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Veleposlanstva brojnih članica EU-a predstavila su na Europskom trgu u Zagrebu mogućnosti stručnog i akademskog obrazovanja u svojim državama, specifične industrije i obrte, a hrvatski obrtnici svoje zanate, te strukovne škole svoje s tržištem rada kompatibilne programe. Posjetitelji su se mogli informirati o programima mobilnosti, sudjelovati u raznim aktivnostima. Istovremeno su u Kući Europe na Europskom trgu održane radionice usmjerene na stjecanje digitalnih vještina.

Obilježen i Dan eTwinninga radionicom na temu jačanja vještina učenika i nastavnika

9.5. obilježava se i Dan eTwinninga te je jedna od radionica u poslijepodnevnom dijelu Festivala vještina bila posvećena eTwinningu. Na radionici su prikazani primjeri jačanja vještina učenika i nastavnika pomoću rada na eTwinningu te je predstavljena nova eTwinningova platforma. Djelatnici srednjih škola imali su prilike raditi na novoj eTwinnngovoj platformi (Europska platforma za školsko obrazovanje), a održale su ju iskusne ambasadorice eTwinnnga Ana Marketin Sedlar i Daniela Usmiani.

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+ namijenjena međunarodnoj suradnji i usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Ona služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz rad na zajedničkim virtualnim projektima i različite oblike usavršavanja i stjecanja vještina.

Galerija


Obilježavanje Europske godine vještina do kraja godine raznim događanjima

Cijela 2023. godina bit će u znaku vještina koje će biti predstavljane i na drugim događanjima, koji se mogu upisati i pretraživati online na međunarodnoj karti događanja.

Na Dan Europe otvorena je i registracija događanja za Erasmus Days 2023. kojima će tema vještina također biti u fokusu ove godine. Dani Erasmusa održavaju se ove godine 7. put zaredom od 9.-14. listopada. Tih će dana korisnici programa Erasmus+ pokazati vještine, znanja i iskustva stečena tijekom Erasmusa i na taj način obilježiti uspjeh ovog najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport.

Strukovni profesor pokazuje učeniku kako raditi s elektrodama
@Europska komisija