Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Razmjene mladih kroz „otvorene pozive“ – MLADI PRIPAZITE!

Dragi mladi, izbjegavajte otvorene pozive za sudjelovanje na projektima koji nude samo atraktivna mjesta putovanja, a iza toga ne postoji nikakav ili postoji vrlo slab kontakt s organizacijom pošiljateljicom koja za vas odgovara.

Ilustracija laptopa i mobitela
Pixabay

Projekti Razmjene mladih provode su u okviru Ključne aktivnosti 1 programa Erasmus+, koja omogućava mobilnost (putovanje) pojedinca u svrhu učenja. Prvenstveno se, dakle, radi o razvoju i izgradnji pojedinca, zbog čega je neophodno da je svaki pojedinac (sudionik mobilnosti) svjestan sadržaja projekta u koji je uključen i da ima mogućnost utjecati na njega već pri samom začetku projektne ideje.

Kako bi to bilo moguće, nužno je postojanje kvalitetne komunikacije između organizacije pošiljateljice i sudionika aktivnosti. S obzirom na to da je svaki kvalitetan projekt Razmjene mladih utemeljen na stvarnim, postojećim potrebama mladih, očekivano je da su organizacije u kontaktu s mladim sudionicima već u fazi planiranja projekta. Kroz dugogodišnje iskustvo praćenja kvalitete provedbe projekata, što odobrenih od strane Agencije, što drugih nacionalnih agencija zaduženih za provedbu programa Erasmus+, u posljednje je vrijeme osobito zamijećen trend uključivanja mladih u projekte Razmjena mladih kroz takozvane „otvorene pozive“.

To su pretežito pozivi objavljeni na privatnim društvenim mrežama koje se ne mogu jasno povezati s organizacijom mladih/koja radi s mladima i koje promoviraju putovanje na atraktivne zemljopisne lokacije, u pravilu tražeći kotizaciju za sudjelovanje i/ili pokrivanje određenih troškova sudjelovanja bez refundacije. Obično se uključivanje u projekt vrlo privlačno, pa i usudili bismo se reći, agresivno, promovira kao besplatno putovanje sa svim pokrivenim troškovima za mlade koji žele nešto naučiti. Adrese na koje se zainteresirani mogu javiti kako bi se uključili u ovakve nesigurne avanture često se ne mogu povezati s organizacijama i ne navodi se njihov naziv, kao ni ime i prezime osobe s kojom zainteresirani mogu stupiti u kontakt i koja organizaciju zastupa. Česti su i pozivi gdje se traži npr. šest, sedam ili četiri osobe za putovanje u Tursku, Španjolsku, Portugal, a neki od njih navode da se troškovi participacije ne refundiraju (iako nije jasno što oni uključuju, ako se pozivom navodi da su vam pokriveni troškovi putovanja, smještaja i prehrane), a usput traže i plaćanje članarina.

Upozorenje!

Ovim člankom želimo upozoriti potencijalne zainteresirane mlade, kojima se ovakvi pozivi čine savršenom prilikom za putovanje i upoznavanje vršnjaka, da izbjegavaju sudjelovanje u projektima programa Erasmus+ na ovaj način.

Svrha programa Erasmus+ nisu „besplatna“ turistička putovanja (koja to uostalom i nisu, jer vam organizatori na kraju ne vrate troškove) na kojima se mladi dobro provode, bez pripreme i znanja o tome s kojom organizacijom idu na mobilnost. Svrha programa Erasmus+ jest kreiranje aktivnosti u skladu s potrebama mladih, uključujući kvalitetno razvijenu komponentu učenja u neformalnom okruženju s ciljem osobnog i profesionalnog rasta.

Ilustracija četvero ljudi. jedna djevojka sjedi na monitoru, jedan mladić drži povećalo, drugi mladić priča na megafon, druga djevojka drži bilježnicu. na sredini ilustracije nalazi se narančasti trokut sa uskličnikom u sredini i iznad trokuta se nalazi munja
Freepik

Posljednjih mjeseci, Agencija za mobilnost i programe EU je primila niz poziva, e-mailova i upozorenja sudionika ovakvih aktivnosti gdje su se mladi doveli u situaciju da tek dolaskom na aktivnost zamijete lošu organizaciju smještaja, hrane, kao i samih aktivnosti. Pozivi mladih, kada je već, nažalost, uglavnom kasno bilo što poduzeti, često sadrže i njihovo svjedočenje o suočavanju s nepoželjnim i ugrožavajućim ponašanjima od strane koordinatora, voditelja skupine i/ili drugih sudionika, nerijetko uzrokovanih lošom organizacijom, (zabranjenom!) konzumacijom alkoholnih pića na aktivnosti, nedostatkom aktivnosti na projektu, nepripremljenim sudionicima, a vrlo često i neinformiranošću samih mladih o tome koja organizacija ih je uključila u projekt, tko je za njih odgovoran i kome se mogu obratiti u slučaju bilo kakvih poteškoća.

Kvalitetan projekt Razmjene mladih mora sadržavati pripremu mladih prije samog putovanja, morate znati tko su osobe koje su projekt prijavile i za koji su dobile sredstva. Morate znati s kojom organizacijom odlazite na mobilnost, a jedino je odgovorno i pravilno da ste i puno prije same aktivnosti Razmjene mladih upoznati s radom organizacije. Poželjno je i da ste uključeni u neke od aktivnosti koje organizacija koju ste odabrali redovito organizira na lokalnoj razini, a ponajviše u pisanje i pripremu samog projekta – jer projekt je tu zbog vas, mladih, a ne zbog stjecanja koristi pojedinaca kojima program Erasmus+ služi kao sredstvo zarade.

Priprema mladih prije odlaska na mobilnost na način da vam netko pošalje kratki info materijal u obliku par stranica pdf-a ne može se smatrati kvalitetnom pripremom za koju su nekome dodijeljena projektna sredstva. Upravo primjeri „poziva u pomoć“ mladih sudionika navedeni gore često imaju samo takvu vrstu „pripreme“ mladih za projekt. Ako vas od uključivanja u Erasmus+ projekte nisu odbili već sami pozivi kojima se mladi traže za sudjelovanje kao na tržnici ili dražbi, znak za uzbunu trebao bi biti izostanak redovite, žive komunikacije te sastanka s organizacijom s kojom biste trebali poći na mobilnost dovoljno unaprijed da znate tko su koordinator i voditelj projekta, kako se financira, tko su organizacije partneri u projektu, tko su drugi sudionici, da imate priliku komunicirati sve svoje potrebe (od toga što želite dobiti od sudjelovanja na aktivnosti u smislu osobnog napretka, do toga imate li posebne prehrambene potrebe o kojima treba povesti računa, i sl.), pitati sve što vas zanima o tome gdje idete, što ćete raditi, koja je vaša uloga, koja je uloga sudjelujućih organizacija i što vas sve čeka po dolasku, kao i povratku s aktivnosti.

Organizacija koja provodi projekt programa Erasmus+ mora moći osigurati kvalitetno sudjelovanje svim mladima na jednakoj osnovi, što znači bez uvjetovanja što morate ispuniti kao preduvjet za odlazak na mobilnost (npr. poznavanje engleskog, biti pripadnik određenog spola, kotizacija, naplaćivanja troškova sudjelovanja, članarina i slično) jer se projektu odobrenom za financiranje kroz godišnji natječaj namjenski za svaku mladu osobu iz bespovratnih sredstava programa Erasmus+ osigurava pokrivanje svih troškova na projektu. Organizacija kroz projekt dobiva i druge vrste potpore kojima je dužna osigurati kvalitetu cjelokupne provedbe logističkih i sadržajnih aspekata aktivnosti na kojima sudjeluju mladi.

Ilustracija čovjeka koji sjedi za stolom, tipka po laptopu, pored njega se na ilustraciji nalazi ilustracija žene, kreditne kartice, policijskih lisica, vrećice sa novcem
Freepik

Dragi mladi, izbjegavajte otvorne pozive za sudjelovanje na projektima koji nude samo atraktivna mjesta putovanja, a iza toga ne postoji nikakav ili postoji vrlo slab kontakt s organizacijom pošiljateljicom koja za vas odgovara.

Isto tako, preporučujemo da izbjegavate sudjelovanje na aktivnostima organizacija koje traže kotizacije za sudjelovanje. Iako je takva praksa moguća - neke organizacije time se ograđuju od odustajanja mladih u zadnji čas, što je u iznimnim slučajevima opravdano, ali tada tražite pojašnjenje i pisano jamstvo koordinatora projekta da će vam sredstva biti vraćena. Sudjelovanje u Erasmus+ projektima trebalo bi biti otvoreno svim mladima, neovisno o njihovim financijskim mogućnostima, te ovakvu praksu ne podržavamo.

Prije odlaska na mobilnost, dobro se informirajte!

Organizacije pošiljateljice dužne su kvalitetno pripremiti sudionike (mlade) za sudjelovanje u aktivnosti, bez obzira na način na koji su sudionici odabrani, kao i osigurati kvalitetnu međusobnu komunikaciju te protočnost informacija. U slučaju pojave bilo kakvih pitanja ili nedoumica, sudionici moraju biti svjesni da im je organizacija pošiljateljica na raspolaganju.

Molimo vas, ako imate saznanja o organizaciji ovakvih mobilnosti ili ste sami imali loše iskustvo slijedom navedenih primjera, slobodno nam se javite na mladi@ampeu.hr.

Program Erasmus+ vrlo je otvorene prirode što ga čini vjerojatno najboljim programom Europske unije, no ako sami pristajemo na sve uvjete putovanja bez da se informiramo o svim detaljima i dobijemo smislene povratne informacije, Erasmus+ vjerojatno neće ispuniti očekivanja i status odličnog programa.

Nacionalne agencije educiraju javnost, prate i reagiraju na nepravilnosti koje zateknu, no da bi Erasmus+ bio i ostao najbolji EU program potrebna je promišljenost i reakcija svih članova društva.

Ilustracija četiri osobe koje stoje i u rukama drže telefonsku slušalicu, tablet, upitnik, oblak u koji se može upisati tekst i krug sa slovom i
Freepik