Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Službenici za uključivanje i raznolikost okupili su se na Četvrtom sastanku u Dubrovniku

SALTO Resursni centar za uključivanje i raznolikost u obrazovanju i osposobljavanju (SALTO ID ET), smješten u Agenciji za mobilnost i programe EU, organizirao je Četvrti sastanak službenika za uključivanje i raznolikost od 19. do 21. ožujka u Dubrovniku. Sastanku je nazočilo oko 30 sudionika iz 28 nacionalnih agencija iz područja obrazovanja i osposobljavanja te područja mladih.

Sastanak je započeo govorom dobrodošlice voditelja SALTO ID ET, Josipa Luše, a nastavio se prezentacijom rezultata i aktivnosti SALTO ID ET za 2023. godinu te planovima za 2024. godinu Tajane Krstonošić i Petre Habulin, članica SALTO tima. Sudionici su sudjelovali u radionicama na kojima su raspravljali o tri teme: uloga i odgovornost službenika za uključivanje i raznolikost, primjenjivost alata za planiranje inkluzivnih događaja i razvoj alata indeksa uključivanja za osnovne i srednje škole. Sve tri radionice moderirali su voditelji, članovi SALTO tima i kolegica Ivana Majcen iz slovenske nacionalne agencije (CMEPIUS).

Drugi dan započeo je izlaganjem Monike Auzinger iz 3S (Austrija), koja je predstavila istraživanje o potrebama korisnika u području obrazovanja i osposobljavanja programa Erasmus+. Istraživanje je u završnoj fazi i bit će objavljeno na mrežnim stranicama SALTO Resursnog centra. Nakon prezentacije uslijedile su četiri sektorske radionice tijekom kojih su sudionici raspravljali i davali prijedloge za jačanje inkluzivne komponente programa u različitim sektorima. Poslijepodne je bilo rezervirano za studijske posjete korisnicima u Dubrovniku koji su uspješno proveli svoje projekte u okviru Erasmus+ programa u kojima su naglasak stavili na uključivanje i raznolikost: Sveučilište u Dubrovniku i Udruga Bonsai. Kao primjer dobre prakse posjetili su također Pomorsko-tehničku školu Dubrovnik čiji su nastavnici i učenici uključeni u brojne Erasmus+ projekte.

Trećeg dana sastanka predstavnica Europske komisije, Marta Gutierrez Benet, naglasila je važnost uključivanja i raznolikosti u programu Erasmus+ i umrežavanja službenika, dok je Henrique Gonçalves iz SALTO YOUTH – Inclusion and Diversity predstavio rezultate istraživanja o utjecaju Erasmus+ programa u području mladih. Program je zaključen sesijom umrežavanja, tijekom koje su sudionici raspravljali o raznim temama i pitanjima.