Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Solidarnost s Ukrajinom kroz projekte Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti: Pročitajte i priču iz Hrvatske

Europska komisija objavila je publikaciju pod nazivom „Building hope: Europe's solidarity with Ukraine“ koja obuhvaća 15 projekata programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Među projektima nalazi se i projekt hrvatske Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

Plakat na kojem je prikazana žena u promo majici s kapuljačom EU-a, dok oslikava zid. Preko fotografije stoji natpis "Solidarity for Green Dalmatia 2021"

Publikacija „Building hope: Europe's solidarity with Ukraine“ sadrži 15 projekata programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti (ESS) koji su utjecali ili još uvijek utječu na živote ljudi iz i u Ukrajini. Ovi projekti pružaju prilike za obrazovanje i osposobljavanje, bave se društvenim izazovima te stvaraju značajan i trajan utjecaj na ljude pogođene ratom u Ukrajini. Također otkrivaju kako obrazovanje, suradnja i solidarnost mogu napraviti razliku i pomoći promijeniti živote na bolje.

Projekt Solidarity for Green Dalmatia Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce angažirao je tri volonterke, uključujući Olenu iz Ukrajine. Osim pomoći pri pakiranju humanitarne pomoći, bavile su se i edukativnim aktivnostima, radionicama i zelenim događanjima. Ciljevi projekta bili su promicanje znanja o održivom razvoju i podizanju svijesti o pitanjima okoliša. Osim što je podigao svijest o zaštiti okoliša, ovaj projekt je volonterima postao izvor osnaživanja i profesionalnog razvoja.

„Dobila sam pozivnicu putem e-maila sa zahtjevom da se prijavim za projekt u Splitu. Tema ekologije i okoliša bila je jedna od mojih preferencija na ESS platformi. Opis mi se činio zanimljiv, vidjela sam načine kako mogu doprinijeti i što mogu dobiti, i odlučila sam pokušati.
I kao što sam već spomenula gore, to je sjajan način za stjecanje iskustva u području (u mom slučaju ekologije) koje vas zanima, ako imate malo ili nimalo iskustva“, otkriva Olena u intervjuu kako je dobila volonterski angažman u Splitu.

Kroz ove primjere, pozivaju se i drugi koordinatori projekata da se upuste u slične inicijative unutar programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti.

Cijela publikacija dostupna je na poveznici.