Prilagodba stranice
 • Crna slova
 • Bijela slova
 • Zadane boje
 • Manja slova
 • Veća slova
 • Zadana slova
 • Font za disleksiju
 • Zadani Font
en

Svaka godina je godina mladih!

Europska godina mladih traje još dva mjeseca, no mladi će se i sljedeće godine biti važni! Njihovi problemi i potrebe neće nestati u 2023. godini.

Kako bismo osvijestili potrebe mladih i pokušali odgovoriti na iste, mreža nacionalnih agencija u području mladih u lipnju je ove godine u Finskoj održala Youth Work Recovery Conference. Rezultat konferencije je Akcijski plan za oporavak sektora mladih do 2030. godine jer sada je već jasno da su mladi jedna od najviše pogođenih skupina COVID krizom i ratom u Ukrajini.

Pola slike prikazuje djevojku na prosvjedu dok ostatak prikazuje dječaka koji igra video igrice

Više od 100 predstavnika zajednice praktičara iz cijele Europe na konferenciji je kreiralo 5 najvažnijih koraka za oporavak Europskog područja rada s mladima:

 1. Osigurati pristup financijskim sredstvima za oporavak rada s mladima;
 2. Podržati pružanje usluge mentalnog zdravlja mladim osobama;
 3. Jačati digitalne vještine i infrastrukture u radu s mladima;
 4. Reformirati i podržati financiranje rada s mladima;
 5. Implementirati Europsku Agendu za rad s mladima.

Ovdje pročitajte cijeli Akcijski plan.

Implementacija Europske Agende za rad s mladima naziva se Bonski proces. U Hrvatskoj se on provodi od 2021. godine uz potporu europske koordinacije sa sjedištem u Njemačkoj u Bonnu. Upravo tamo se u svibnju ove godine dogodio prvi Exchange Forum na temu nacionalnih procesa.

Institucije i organizacije koje su odgovorne za provedbu Bonskog procesa na nacionalnoj razini su donositelji odluka (u Republici Hrvatskoj to je Središnji državni ured za demografiju i mlade), nacionalne agencije koje provode EU programe (u Republici Hrvatskoj to je Agencija za mobilnost i programe EU), cijela zajednica praktičara (definirano u 3. Deklaraciji o radu s mladima) te dionici na europskoj razini (Europska Komisija, Vijeće Europe, Youth Partnership itd.)

Na Forumu u Bonnu definirale su se uloge svakog dionika u Bonskom procesu, razmjenjivale su se prakse pojedinih zemalja te je zaključeno da postoji realna potreba da i dalje učimo jedni od drugih i primjenjujemo već provjerene strategije, prioritete i politike.

Ovdje pročitajte cijelo izvješće.

Tri žene i jedan muškarac sjede raspoređeni u polukrug i raspravljaju
Report Bonn Process Exchange Forum 2022

Što se događa u Hrvatskoj?

Ipak nisu sve nacionalne realnosti jednake, niti postoji formula koja je primjenjiva za sve zemlje. Jedino što je sigurno i stalno je da se rad s mladima redovito mijenja i da ćemo ga najlakše poduprijeti tako da budemo fleksibilni i otvoreni prema njegovim potrebama.

Potrebe u Hrvatskoj su jasne. Potrebno je razvijati kompetencije i kvalitetu rada sa mladima, priznati i profesionalizirati rad s mladima te osigurati da rad s mladima bude važan dio politika za mlade. AMPEU redovito radi na podizanju kvalitete u radu s mladima, na educiranju osoba koje rade s mladima, a redovito i financira rad s mladima. Jedna takva objedinjena edukacija trenutno se provodi u Varaždinu pod nazivom 'Povećanje kvalitete u radu s mladima' u okviru koje se organizacije za rad s mladima želi osnažiti da prijavljuju i provode što kvalitetnije projekte u okviru Erasmus+ programa, namijenjene izgradnji kapaciteta osoba koje rade s mladima. Rad s mladima svakako se ne provodi samo u okviru Erasmus+ projekata niti bi on trebao biti dostupan samo mladima koji sudjeluju u projektima. Zato je važno da prioritete Europske Agende za rad s mladima što prije implementiramo i počnemo primjenjivati u praksi.

U praćenje Bonskog procesa u RH uključila se i Mreža Mladih Hrvatske, krovna organizacija mladih u Hrvatskoj. Mreža trenutno radi na istraživanju pod nazivom 'Analiza i praćenje implementacije Bonskog procesa u Republici Hrvatskoj, a rezultate tog istraživanja očekujemo do kraja godine.

Bonski proces i dalje ostaje proces za koji je odgovorna cijela zajednica praktičara i uspješnost implementacije Europske Agende za rad s mladima ovisi o svima nama koji se na bilo koja način bavimo mladima, a posebice onima koji imaju legitimitet i alate za razvoj rada s mladima.

U Agenciji za mobilnost i programe EU, u sektoru za mlade, svaka godina je godina mladih, pa vam tako i u 2023. spremamo razne aktivnosti.

Pratite i dalje što radimo i uključite se u Bonski proces!

Ilustracija slova YW
EYWA BonnProcess Logo