Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Svjetski dan šuma: AMPEU u akciji pošumljavanja u Karlovačkoj županiji

U povodu Svjetskog dana šuma u Perjasici je održana velika akcija pošumljavanja 2.000 sadnica hrasta u kojoj je sudjelovalo više od stotinu učenika srednjih škola, zatim volonteri Saveza izviđača Hrvatske i Odreda izviđača „Vladimir Nazor“ iz Karlovca, šumari Hrvatskih šume, predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta, Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) te lokalna vlast.

Zajednička slika volontera koji su sudjelovali u akciji pošumljavanja Perjasice
Foto: Roman Avdagić/Savez izviđača Hrvatske

Uz voditelja Predstavništva EK u Hrvatskoj Ogniana Zlateva, voditeljice Ureda EP u Hrvatskoj Violete Simeonove Staničić, zamjenika županice Dejana Mihajlovića i predstavnika Hrvatskih šuma i općine Barilović, pošumljavanje sadnima hrasta je obavilo oko stotinu srednjoškolaca i oko 50 izviđača.

"Prošle godine Šumoborci su na području Uprave šuma podružnice Karlovac posadili 23.800 komada sadnica hrasta, pošumljeno je nekih tri hektara što nije malo. Taj hrast je kvalitetno posađen i sadnice dobro prianjaju. Od ukupno 250 hektara što je naša podružnica pošumila u prošloj godini, ove godine imamo jači plan koji ide i blizu 300 hektara. Nadamo se dobrom vremenu i uspjehu u sadnji, poručio je Marin Svetić, voditelj Uprave šuma podružnica Karlovac.

Ognian Zlatev,
voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj istaknuo je kako je Europska komisija pokrenula ovu inicijativu za sadnju dodatnih tri milijarde stabla širom Europe, naglasivši kako je to "minimalni doprinos koji kao građani i državljani Europske unije možemo učiniti na poboljšanju naših života".

U Bugarskoj ljudi kažu da bi nečiji život bio ispunjen, mora ostvariti obitelj, odgajati djecu i zasaditi barem jedno stablo“, dodao je Zlatev.

Akcija pošumljavanja održana je u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING i volonterskog programa Šumoborci u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i agencije HEARTH. Riječ je o projektu koji su prije godinu i pol dana pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, agencija HEARTH i Hrvatske šume, a do sada je u okviru projekta posađeno više od 80.000 novih sadnica.

Zanimljivo je istaknuti kako Hrvatske šume godišnje posade 10 milijuna mladica raznih vrsta drveća.