Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Međunarodni E+ seminar u Zagrebu: Poticanje inkluzije i raznolikosti kroz mobilnost i suradnju

Agencija za mobilnost i programe Europske unije od utorka do četvrtka ugostila je u Zagrebu na seminaru četrdesetak sudionika iz partnerskih nacionalnih Erasmus+ agencija: Austrije, Belgije, Estonije, Finske, Malte i Rumunjske s ciljem podizanja svijesti o uključivanju i raznolikosti te promicanju sudjelovanja više osoba s manje mogućnosti u Erasmus+ projektima.

Žena drži predavanje ispred pune konferencijske dvorane. Prezentacija "Diversity with focus on characteristics of the person" koja prati izlaganje vidljiva je na projekcijskom platnu

Trodnevni seminarEmbrace Inclusion & Diversity in your Erasmus+ projects od 14. do 16. studenog okupio je projektne koordinatore i članove timova nadležne za Erasmus+ projekte mobilnosti i partnerstva u područjima odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Fokus seminara stavljen je na istraživanje različitih načina na koje je osobe s manje mogućnosti moguće uključiti u različite projektne faze.

Muškarac i žena sjede i pričaju u prvom planu fotografije prostora punog ljudi. Dok ona nešto govori, muškarac izgleda kao da ju zainteresirano sluša, sjedi prekriženih nogu i laktom je podbočen o svoje koljeno.

Prvog dana seminara sudionici su sudjelovali u panel raspravi s ciljem postizanja zajedničkog razumijevanja onih koji se mogu smatrati osobama s manje mogućnosti te uspostavljanja okvira za njihovo uključivanje u program Erasmus+.

Petero panelista i moderator sjede ispred brojne publike fotografirane sleđa. Na zidu iza njih otvoren je vizual s fotografijama panelista.
Panel: Aktivno sudjelovanje ljudi s manje mogućnosti u različitim fazama projekta

Drugoga dana sudionici su posjetili ustanove čiji su projekti istaknuti kao primjeri dobre prakse u području odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih i promiču prioritet "uključivanje i raznolikost" kroz sudjelovanje sudionika s manje mogućnosti. Riječ je o Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj Zagreb, Srednjoj školi - Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb, Hrvatskom savezu gluhoslijepih osoba "Dodir" te Fakultetu elektrotehnike i računarstva usmjerenim na pružanje stručnih usluga i provođenje (Erasmus+) projekata koji pridonose unapređenju kvalitete života i integracije djece, mladih i odraslih osoba s manje mogućnosti.

Dvadesetak mladih veselo pozira sa certifikatima u rukama.
Posjet u Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj Zagreb

Trećega dana sudionici su su razmjenjivali projektne ideje vodeći se principom uključivanja i raznolikosti s ciljem promicanja aktivnog sudjelovanja osoba s manje mogućnosti kroz različite faze projekata. Također su predstavljene aktivnosti i podrška koju pruža SALTO centar kao referentna točka za uključivanje i raznolikost u području obrazovanja i osposobljavanja na europskoj razini.

Ovaj seminar, prema ocjenama sudionika, predstavlja mali, ali značajan korak prema stvaranju inkluzivnijeg i raznovrsnijeg okvira za Erasmus+ projekte, potičući aktivno sudjelovanje svih sudionika, bez obzira na njihove osobne izazove ili ograničenja.