Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

U 16 novih Erasmus+ akademija za učitelje koje će promovirati izvrsnost u obrazovanju i brojne hrvatske ustanove

Europska komisija odabrala je 16 novih Erasmus+ akademija za stručno usavršavanje učitelja, koje će nastavnicima u svim fazama njihove karijere pružiti mogućnosti učenja koje uključuju mobilnost, platforme za učenje i profesionalne zajednice te će doprinijeti ostvarenju europskog prostora obrazovanja.

Fotografija Pixabay servisa prikazuje učiteljicu u razredu okruženu učenicima
Erasmus+ akademije za stručno usavršavanje učitelja doprinijet će ostvarenju europskog prostora obrazovanja

U radu novoizabranih akademija u ulozi partnera sudjelovat će brojne hrvatske ustanove, od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Sveučilišta u Zagrebu, Splitu i Puli, Varaždinske županije, OŠ Rapska u Zagrebu, OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu, III. osnovne škole Čakovec do nekolicine privatnih i nevladinih organizacija.

Zajedno s 11 akademija odabranih u prvom pozivu 2022. godine, nove će akademije kroz Erasmus+ projektna partnerstva razvijati europsku i međunarodnu perspektivnu za obrazovanje i karijerno usavršavanje nastavnika u skladu s prioritetima EU-a u području obrazovanja i osposobljavanja. Višejezičnost, jezična svijest i kulturna raznolikost uzet će se u obzir pri promicanju mobilnosti, razvoju platformi za učenje i stvaranju profesionalnih zajednica. Tijekom tri godine novoimenovane akademije dobit će gotovo 22,5 milijuna eura potpore iz programa Erasmus+.

Teme obuhvaćene projektima uključuju vještine vezane uz znanost, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku, kreativnost, uključenost i održivost okoliša.

Učitelj koji uči prenijet će novostečeno znanje svojim učenicima. S novim mogućnostima učenja koje danas pružamo, obogaćujemo i učitelje i učenike; još jedan konkretan korak prema Europskom obrazovnom prostoru.

Margaritis Schinas potpredsjednik za promicanje europskog načina života

Nedostatak nastavnika paneuropski je izazov. Stoga će se kroz ove akademije promicati privlačnost nastavničke struke osiguravanjem visokokvalitetnog početnog obrazovanja i kontinuiranog stručnog usavršavanja nastavnog osoblja.

Više informacija dostupno je na poveznici.

Nedostatak nastavnika izazov je za cijelu EU s kojim se treba pozabaviti na razini EU. Stoga pokrećemo opsežne inicijative kako bismo profesiju učinili privlačnijom. Erasmus+ Akademije za učitelje podržat će naše napore da osiguramo visokokvalitetno početno obrazovanje i kontinuirani profesionalni razvoj za sve učitelje, nastavnike i voditelje škola. Zadali smo si cilj do 2025. osnovati 25 takvih akademija. Danas smo već na 27. Uspjeh govori sam za sebe!

Mariya Gabriel povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade