Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

U Petrinji predstavljene mogućnosti programa za mlade - Zajedno snažniji

Programi Europske komisije za mlade, Europske snage solidarnosti i Erasmus+ u području mladih, predstavljeni su u četvrtak u Petrinji pred tridesetak sudionika iz Sisačko-moslavačke županije koji su dobili korisne informacije o tome kako financirati solidarne, volonterske i edukativne aktivnosti.

Događanje na kojem petero izlagača na pozornici govori pred tridestak osoba u publici
Program za mlade "Zajedno snažniji" predstavljen u Petrinji 2. prosinca 2021. Foto: AMPEU

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) za nacionalni prioritet oba programa u 2021. i 2022. godini odabrala je tematski prioritet koji podržava Cilj za mlade #6 POTICAJ MLADIMA IZ RURALNIH SREDINA, s naglaskom na potresom pogođena područja.

Na ovom događanju, usmjerenom prvenstveno na organizacije iz Sisačko-moslavačke županije, cilj je bio približiti mogućnosti koje nude programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti te objasniti sustave potpore koje AMPEU pruža. Sudionicima su kroz predstavljanje projektnih formata (volonterski projekti, projekti solidarnosti, razmjene mladih, mobilnost osoba koje rade s mladima i aktivnosti sudjelovanja mladih), primjera dobre prakse i postojećih mjera podrške pri prijavi i provedbi projekata prikazane konkretne mogućnosti za njihove organizacije bilo da već provode aktivnosti ili ih tek planiraju.

Kako bi sudionici stekli uvid kako bolje i učinkovitije iskoristiti raspoloživa europska sredstva za dobrobit svojih lokalnih zajednica održan je panel razgovor pod nazivom „Kako programi EU mogu pomoći zajednicama?“ s predstavnicima Udruge IKS iz Petrinje, Srednje škole Glina i Agencije za mobilnost i programe EU. Panelisti su iskoristili priliku da dodatno naglase važnost mladih osoba u lokalnoj zajednici i pozitivne promjene koje proizlaze iz njihovog aktivnog i ravnopravnog sudjelovanja u aktivnostima sredine u kojoj žive.

Sudionici su kroz rad u grupama dobili potrebne informacije koje će im olakšati proces prijave projekata ili sudjelovanje u projektima u ulozi projektnog partnera.

Predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU predstavili su mogućnosti koje nude programi Europske unije u području mladih, podsjetili na postojeće mjere podrške pri prijavi projekata i sve prisutne pozvali da prijave svoje projekte te da ne propuste priliku ostvariti svoje ideje i svojoj lokalnoj zajednici osigurati bolju svakodnevicu.