Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

„U potrazi za uključivanjem“ u znaku desete obljetnice hrvatskog članstva u EU

Kako programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti promiču inkluziju kao alat socijalnog uključivanja osoba s manje mogućnosti predstavljeno je na događanju „U potrazi za uključivanjem“ koje su organizirali Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Mozaik event centru u Zagrebu. Stotinjak korisnika iz različitih dijelova Hrvatske razmijenilo je inkluzivne prakse te se upoznalo s najvažnijim postignućima hrvatskog sudjelovanja u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti tijekom 10 godina članstva u Uniji.

Sudionici događanja

Zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska baštini sve dobrobiti programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, o čemu svjedoči gotovo stopostotna iskorištenost raspoloživih bespovratnih sredstava.

„Tijekom deset godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji ugovoreno je 2827 Erasmus+ projekata vrijednih gotovo 218 milijuna eura za unaprjeđenje hrvatskog sustava obrazovanja, osposobljavanja i podrške mladima. Hrvatski korisnici iz područja obrazovanja i osposobljavanja tijekom deset godina hrvatskog članstva u EU ugovorili su gotovo 127 milijuna eura za mobilnosti učenika, studenata i nastavnog osoblja u svrhu učenja i stjecanja novih vještina te razmjene dobre prakse s europskim kolegama“, poručila je mr.sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU.

U središnjem dijelu programa održan je Sajam uključivanja i raznolikosti kroz koji su predstavljeni inspirativni inkluzivni projekti hrvatskih korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Kroz praktične radionice sudionici su dobili uvid u perspektive osoba s manje mogućnosti i njihovim potrebama u kontekstu njihova uključivanja u projekte Europske unije koji pridonose društvenoj inkluziji.

Solidarnost i humanitarno pomaganje onima u potrebi u samoj je srži programa Europske snage solidarnosti koji ove godine slavi svoju petu obljetnicu. Tijekom svog postojanja hrvatskim građanima osigurao 7 milijuna eura za realizaciju više od 340 projekata u području solidarnog i volonterskog djelovanja. Uz pomoć tog programa u međunarodnim volonterskim i lokalnim projektima solidarnosti sudjelovalo je više od 3300 mladih iz inozemstva i Hrvatske.

Više o projektima koji promiču inkluzivnu praksu doznajte na poveznici.

Za dodatne informacije obratite se na: pr@ampeu.hr