Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

U Šibeniku predstavljene mogućnosti Erasmusa+ za ustanove u kulturi

Na inspirativnom danu u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku više od 50 sudionika imalo je priliku upoznati se s mogućnostima financiranja kroz program Erasmus+ u području obrazovanja odraslih za ustanove u kulturi.

Govornica drži govor na pozornici ispred prezentacijskog platna na kojemu piše naslov "Mogućnosti programa Erasmus+ za ustanove u kulturi i ostale oranizacije u obrazovanju odraslih"

Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU) je u četvrtak, 19. svibnja održala događanje u Šibeniku na kojem su predstavljene mogućnosti programa Erasmus+ u području odraslih u suradnji s mr. sc. Vesnom Jurić Bulatović, a sudionici su, između ostaloga, mogli čuti što za muzeje znači sudjelovanje u Erasmus+ projektima.

Izgradnja kapaciteta i podizanje kvalitete cjeloživotnog učenja diljem Europe jedan je od glavnih ciljeva programa Erasmus+. Cilj ovog događanja bio je zainteresiranim djelatnicima iz područja Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Ličko-senjske županije, predstaviti mogućnosti za ustanove u kulturi i druge organizacije aktivne u području (nestrukovnog) obrazovanja odraslih, kako bi se osnažili za prijavu projekata mobilnosti u svrhu učenja, usavršavanja i stjecanja iskustava.

Sudionike je na samom početku pozdravila ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić: "Ovo je mjesto za razmjenu ideja, promišljanje o novim pravcima, a Grad Šibenik je često kroz projekte Europske unije pronalazio rješenja, a većina ih je iz područja kulture. Zato je ovaj dan važan i za nas. Naš budući kampus svetog Ivana bit će otvoren za 15-ak dana. On će uključivati smještajni kapacitet za 50-ak posjetitelja, uz učionice, što će zajedno činiti budući institut za okupljanje onih koji žele nastaviti provoditi cjeloživotno obrazovanje".

Erasmus+ ambasadori AMPEU-a, dr. sc. Tihomir Žiljak i dr. sc. Davor Špoljar, prisutnima su dali praktične savjete kroz svoja iskustva rada na projektima.

Sudionici sjede u dvorani

Muzeji i kulturni centri, knjižnice, pučka otvorena učilišta ključni su centri edukacije, razvoja društvene zajednice, centri razmjena i ideja i istraživanja. Ti centri edukacije odraslih za cjeloživotno učenje neophodni su za kvalitetniji život i sigurnije zaposlenje.

Sanja Posavec, pomoćnica ravnateljice AMPEU-a predstavila je rad Agencije i program Erasmus+. Sudionicima je posebno predstavljeno područje obrazovanja odraslih i važnost cjeloživotnog učenja koje je u brzo mijenjajućem svijetu izuzetno važno. Cjeloživotno učenje je usmjereno na nestrukovno obrazovanje odraslih kroz mogućnosti za osoblje i polaznike, a što je posebno obrađeno kroz radionicu umrežavanja na kojoj su djelatnici agencije i Erasmus+ ambasadori pružili potporu prisutnima.

Više o mogućnostima programa Erasmus+ u području obrazovanja odraslih možete pronaći na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe EU.