Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

U Splitu održano druženje mladih prije odlaska na putovanje u okviru DiscoverEU inicijative

Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s udrugom Info zonom organizirala je prvo dvodnevno druženje mladih namijenjeno putnicima u okviru DiscoverEU inicijative koji uskoro kreću na svoje DiscoverEU putovanje.

Grupa mladih stoji u krugu
Prvi dan druženja sudionici su se za svoje putovanje pripremali Walk and talk metodom istovremeno upoznajući grad Split, a svoju avanturu započeli su planirati unutar sesije „Kuda, s kim i kako“

Mladi su tijekom ovog dvodnevnog druženja dobili informacije potrebne za uspješno putovanje tijekom ljetnih praznika u okviru inicijative. Imali su priliku međusobno se upoznati, čuti savjete za sigurno putovanje te isplanirati svoju rutu kojom će putovati. Također, saznali su za mogućnosti koje im se pružaju u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti jednom kad se vrate sa svoje DiscoverEU avanture te su, ono što je najvažnije, upoznali i ostale mlade s kojima zajedno mogu istražiti Europu.

Druženje prije polaska na putovanje je događaj koji svaka nacionalna agencija organizira u svojoj državi za putnike DiscoverEU inicijative. Cilj okupljanja je informirati putnike o EU i ulozi nacionalnih agencija, alatima za učenje, a koje mogu koristiti tijekom svog putovanja i budućih prilika u Erasmus+ i ESS programima nakon DiscoverEU-a. Tijekom druženja mladi dobivaju i sigurnosne smjernice kojih će se pridržavati na putovanju, umrežavaju se s nacionalnim i regionalnim organizacijama mladih i prijašnjim putnicima inicijative.

Agencija je tako po prvi puta, zajedno s udrugom Info zona, od 28. do 30. travnja 2023. u Splitu organizirala druženje na kojemu je sudjelovalo više od 20 DiscoverEU putnika iz čitave Hrvatske. Sudjelovali su i članovi udruge Kreaktiva koji će uskoro krenuti na svoje putovanje u okviru projekta DiscoverEU Aktivnosti uključivanja „Upoznajući Europu upoznajem sebe“.

Dijeljenje prijašnjih iskustava te planiranjem budućeg putovanja, saznali smo tko ima želju putovati istom/sličnom rutom. Također upoznali smo se s tips&tricks koji bi nam olakšali pakiranje i planiranje putovanja.

sudionica događanja
Tri djevojke sjede i na karti planiraju rutu putovanja
Drugi dan druženja poslužio je za detaljno planiranje ruta i odabir gradova koje će posjetiti. Neki od njih na svoja DiscoverEU putovanja uputit će se upravo s novim prijateljima koje su upoznali na ovom druženju!

Discover EU inicijativa

Inicijativa Discover EU omogućuje brojnim mladim ljudima upoznavanje čudesne raznolikosti europske kulturne baštine. Namijenjena je osamnaestogodišnjacima koji vole putovanja, pustolovine, nova poznanstva i otkrivanje Europe. Iskustvo putovanja mladim osobama omogućuje da iskoriste prednosti slobode kretanja u Europskoj uniji, putujući otkriju raznolikost Europe, povežu se s ljudima s cijelog kontinenta i u konačnici bolje upoznaju sebe. Od 2021. godine DiscoverEU postao je dio Erasmus+ programa čime je u područje mladih ušla nova aktivnost namijenjena mladima od 18 godina i organizacijama koje rade s njima.

Galerija