Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

U Vukovaru inspirirani mogućnostima za ustanove u kulturi kroz program Erasmus+

U četvrtak, 8. rujna 2022., u Vukovaru je održan Inspirativni dan u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU na kojem je, u suradnji sa svojim Erasmus+ ambasadorima, predstavila mogućnosti financiranja ustanova u kulturi kroz program Erasmus+.

Sudionici Inspirativnog dana u Vukovaru

Izgradnja kapaciteta i podizanje kvalitete cjeloživotnog učenja diljem Europe jedan je od prioriteta programa Erasmus+, a Inspirativni dan u Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru bila je prilika da se zainteresiranima s područja Slavonije predstave mogućnosti za ustanove u kulturi – prvenstveno muzejima i knjižnicama. Cilj je bio osnažiti ih i motivirati na prijavu projekata mobilnosti u svrhu učenja, usavršavanja i stjecanja iskustava za unaprjeđenje rada u njihovim matičnim ustanovama.

Predstavljanje mogućnosti programa Erasmus+ u području obrazovanja odraslih održano je u suradnji s mr. sc. Vesnom Jurić Bulatović, od koje su prisutni, između ostaloga, mogli čuti zašto su muzeji važni za lokalne i šire zajednice, a Erasmus+ ambasadori, gđa Janja Maras (Knjižnice grada Zagreba) i dr. sc. Davor Špoljar (Muzej grada Pregrade), ponudili su praktične savjete kroz svoja iskustva rada na Erasmus+ projektima.

Na početku događanja, prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, g. Filip Sušac: “I sam sam bio erasmusovac i uspio sam provesti vrijeme na drugim fakultetskim institucijama, što je jedno veliko iskustvo. Erasmus+ program otvara mogućnost napretka, transfera znanja i vjerujem da ćete ovdje okupljeni ravnatelji kulturnih ustanova prepoznati priliku koja će unaprijediti vas i vašu instituciju”.

Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture rekla je kako su krenuli s radom 2015. godine i “po prvi puta utjelovili priču i misao nečega sto se moglo samo pročitati u znanstvenim člancima. Muzeji su zato mediji koji prenose znanja i to je osobiti značaj”. Dodala je kako “muzeji mogu donijeti promjenu, biti edukacijsko sredstvo, ali i trebaju izaći izvan svojih okvira”.

Na kraju događanja uslijedio je radionički dio događanja osmišljen kao podrška i pomoć za što uspješniju prijavu projekta.