Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Uključi se u videoizazov za energetski učinkovitiju sutrašnjicu!

U tijeku je natječaj pod nazivom „Videoizazov o energetskoj učinkovitosti“ (Film4Energy Challenge) u organizaciji Glavne uprave Europske komisije za energetiku (DG ENERGY) kojim se škole u Europskoj uniji pozivaju na izradu kratkog videa o važnosti energetske učinkovitosti i dobrobiti koju štednja energije donosi njihovim školama, općinama ili gradovima.

Kako bi ostvarili zacrtane klimatske ciljeve koji bi Europu do 2030. učinili prvim klimatski neutralnim kontinentom neophodno je povećati našu energetsku učinkovitost. Što više smanjujemo potrošnju energije, time smanjujemo i emisije stakleničkih plinova te ujedno štedimo na našim računima za energiju. Komisija je u srpnju 2021. godine objavila reviziju Direktive o energetskoj učinkovitosti nastojeći, između ostalog, postaviti glavni cilj smanjenja potrošnje primarne energije za 39 posto do 2030. godine.

Mladi imaju moć inspirirati svoje zajednice na smanjenje potrošnje energije te uspješno promicati koristi od uštede energije za okoliš i gospodarstvo diljem EU-a.

Vizual za natječaj - u lijevom kutu nalazi se fotografija mlade djevojke na zaslonu pametnog telefona
Foto: Europska komisija

Video natjecanje na temu energetske učinkovitosti ima za cilj podizanje svijesti o smanjenju potrošnje energije, odnosno promjeni naših ponašanja. Prema pravilima natječaja videozapise trebaju osmisliti, producirati i prijaviti skupine učenika u dobi između 12 i 15 godina. Na kreativan način trebaju pokazati kako se sve može štedjeti energija u svakodnevnom životu, učeći tako svoju rodbinu, prijatelje, susjede i cijeli svijet o prednostima energetske učinkovitosti te potičući upotrebu energetski učinkovitih načina grijanja, hlađenja, prijevoza, itd.

Više skupina učenika jedne škole može raditi na svojim videoprojektima, no svaka škola smije predati samo jedan videozapis. Svaki videozapis treba trajati do najviše jedne minute i biti u MP4 formatu, a može se producirati i predati na bilo kojem službenom jeziku EU-a.

Poruka videozapisa treba biti usmjerena prema mladima, ali i ostalima koji žive na lokalnom području škole. No, glavna poruka bi trebala biti univerzalna, odnosno razumljiva u svim državama članicama EU-a.

Natječaj je otvoren do 15. veljače 2022. 

Videozapisi nagrađenih škola prikazivat će se širom Europe preko službenih kanala Europske komisije, a u školi čiji video bude proglašen najboljim organizirat će se Dan energije.

Na poveznici pronađite više informacija, kao i pravila te uvjete natječaja.