Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Uključivanje i raznolikost jedan su od glavnih prioriteta Erasmus+ programa

Jednodnevna edukacija na temu Prvi korak u svijet Erasmus+ projekata uključivanja i raznolikosti održana je 14. ožujka u zagrebačkom Mozaik Event Centru u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU. Edukacija je bila namijenjena korisnicima Erasmus+ programa iz područja obrazovanja koji žele početi razvijati projekte koji doprinose prioritetu uključivanja i raznolikosti. Kroz seminar sudionici su imali priliku produbiti svoje znanje o uključivanju i raznolikosti i načinima na koje njihovi projekti mogu doprinositi ostvarenju tog programskog prioriteta.

Fotografija bijele ploče s nacrtanom mentalnom mapom. Na fotografiji je vidljiva i ruka koja drži marker i piše o zdravstvenim problemima.

Tijekom interaktivnih sesija 30-ak sudionika iz cijele Hrvatske imalo je priliku upoznati se s pojmom socijalnog uključivanja, uspješnim primjerima Erasmus+ projekata koji uključuju osobe s manje mogućnosti te programskim značajkama i mehanizmima koji podupiru njihovo uključivanje u projektne aktivnosti. Cilj ove jednodnevne edukacije bio je povećati kapacitet organizacija za razvijanje E+ projekata koji doprinose prioritetu uključivanje i raznolikost kroz praktične informacije i primjere dobre prakse.

Kroz ovakve radionice aktivno doprinosimo izgradnji i razvoju raznolikih i uključivih zajednica.

Josip Luša voditelj Odjela za prioritete programa Erasmus+ u obrazovanju

Kroz predavanja sudionicima su predstavljene prednosti projekta koji uključuju raznolikost, način odabira mladih za sudjelovanje u projektima te kako najbolje integrirati i angažirati ciljne skupine u ovakve vrste projekata. Jednodnevni trening sudionicima je pomogao odgovoriti na ključna pitanja, kao što su: kako osmisliti aktivnosti projekta, koje aktivnosti ponuditi te kako pratiti napredak sudionika.

Naposljetku, događanje je zaključeno sajmom inkluzivnih projekata, tijekom kojega su predstavljeni primjeri dobre prakse te sažete glavne smjernice za provedbu projekta uključivanja i raznolikosti. Sudionicima su ponuđena četiri primjera dobre prakse iz svakog sektora obrazovanja (SE, VET, HE, AE), a oni su samostalno odabrali tri koja žele posjetiti.

Pročitajte više o prioritetu uključivanja i raznolikosti na poveznici.