Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Upoznajte Erasmus+ ambasadore za obrazovanje odraslih!

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) imenovala je pet Erasmus+ ambasadora iz područja obrazovanja odraslih za razdoblje 2022. – 2024. godine. Riječ je o iskusnim korisnicima s dugogodišnjim iskustvom u provedbi Erasmus+ projekata.

Kolaž fotografija Erasmus ambasadora za obrazovanje odraslih
Erasmus+ ambasadori za obrazovanje odraslih

Uloga mreže ambasadora je promovirati program Erasmus+ diljem Hrvatske, informirati o mogućnostima koje program pruža, a organizacijama zainteresiranim za sudjelovanje u programu kao i Erasmus+ korisnicima pružiti praktične savjete za što uspješniju pripremu projektnih prijedloga i provedbu projekata.

Erasmus+ u području obrazovanja odraslih nudi mogućnosti obrazovanja kroz cijeli život za sve odrasle osobe, od umirovljenika preko nezaposlenih do osoba s manje mogućnosti. Obrazovanje ranjivim skupinama u društvu pruža priliku za kvalitetniji život što je ujedno i jedan od prioriteta programa Erasmus+. Projekti mogu biti usmjereni na mobilnosti ili partnersku suradnju s inozemnim ustanovama. Odlazeći na mobilnost u različite ustanove u inozemstvu sudionici stječu nova iskustva i znanja te dijele dobre prakse. Projekte mogu prijaviti organizacije koje provode formalno, neformalno i informalno obrazovanje odraslih poput pučkih otvorenih učilišta, knjižnica, muzeja, centara za kulturu, udruga, lokalnih i regionalnih tijela te drugih organizacija aktivnih u području obrazovanja odraslih.

Izabrani ambasadori su naši korisnici s dugogodišnjim iskustvom u provedbi Erasmus+ projekata stoga je njihova suradnja s Agencijom od iznimne važnosti jer našim prijaviteljima i korisnicima mogu pružiti konkretne i praktične savjete te predstaviti prokušane primjere uspješnog razvoja projektnih prijava i provedbe projekata.

Krenimo s upoznavanjem naše velike petorke:

Davor Špoljar ravnatelj je Muzeja grada Pregrade, prvog muzeja kojemu je odobrena Erasmus akreditacija. Uz to gospodin Špoljar je i bivši stipendist Europske komisije, koji je završetkom interdisciplinarnog doktorskog studija arheologije u Ljubljani započeo svoje višegodišnje iskustvo pripreme, provedbe i nadzora nad EU projektima financiranim iz različitih programa i fondova među kojima je i naš Erasmus+. Kao najdojmljivije Erasmus+ iskustvo navodi sudjelovanje na događanju u sklopu projekta DigiMentor – Digital Promotion and Protection Skills for Creative and Tradition Industries na krajnjem sjeveru Norveške. Tamo je imao privilegiju upoznati autohtonu europsku zajednicu naroda Sámi, gospodare sobova i njihovu nevjerojatnu kulturu, običaje i jezik u surovom okolišu na obalama Barentsovog mora. Zahvaljujući sudjelovanju u programu Erasmus+ muzej je postao prepoznatljiv kako na nacionalnoj razini tako i izvan granica Hrvatske, čime se osobito ponosi. Titulu Erasmus+ ambasadora doživljava kao veliko priznanje i krunu dosadašnjeg rada, ali i obvezu da se trudi još više i opravda ukazano povjerenje. Pozitivnim primjerima i pričama o programu nastojat će svoje iskustvo prenijeti drugim kolegama i kolegicama kako bi ih motivirao na uključivanje u program Erasmus+, a samim time i pridruživanje velikoj europskoj obitelji!

Davor Špoljar, e+ ambasador za područje odraslih
Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Pregrade

Svaka mobilnost je jedinstveno iskustvo, a osim što sudjelovanje u programu Erasmus+ obogaćuje sudionika mobilnosti na profesionalnoj razini, kroz mobilnosti se usavršava znanje stranih jezika, stječu se nova poznanstva i prijateljstva te stvaraju nove veze između europskih zemalja.

Davor Špoljar Ravnatelj Muzeja grada Pregrade

Daniela Drandić voditeljica je programa Reproduktivna prava u udruzi Roda koja je odmah po zaposlenju iskazala želju za sudjelovanjem u Erasmus+ projektima. Uz mentoriranje AMPEU-a i drugih iskusnih provoditeljica programa, gospođa Drandić je saznala kako Erasmus+ nije samo za studente, kao što većina misli, i tako napokon započela svoju Erasmus+ priču. Danas aktivno i uspješno provodi različite projekte u području obrazovanja odraslih, a kao najznačajnije Erasmus+ ostvarenje navodi platformu za e-učenje koju je partnerski tim kreirao nakon završetka edukacija održanih u sklopu projekta. S ponosom naglašava kako je platforma jako popularna te kako je svaka treća trudnica u Hrvatskoj pohađala neki njihov e-tečaj. Uz to naglašava da im je sudjelovanje u Erasmus+ projektima omogućilo podizanje vlastitih kapaciteta za obrazovanje odraslih, ali i kreiranje korisnih digitalnih alata za roditelje poput knjige o trudnoći, porodu i babinju koja je dostupna kao e-knjiga i zvučna knjiga, zatim mobilne aplikacije Expecting za trudnice i njihove partnere te mobilne aplikacije Growing za roditelje djece starosti do 3 godine. Titulom Erasmus+ ambasadora izuzetno se ponosi, osobito jer se u projektima ponekad susretala s velikim izazovima koje je, zahvaljujući podrški zaposlenih u AMPEU-u, uspjela savladati. Upravo zato preporučuje svojim kolegicama i kolegama mogućnosti koje Erasmus+ nudi svim vrstama organizacija koje se bave obrazovanjem odraslih.

Daniela Drandić, E+ ambasador u području odraslih
Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda

AMPEU je jedan od rijetkih donatora kojemu je na prvom mjestu kvalitetna provedba projekta i kvalitetni ishodi, a na drugom mjestu administracija, što je rijetkost u Hrvatskoj danas.

Daniela Drandić voditeljica programa Reproduktivna prava

Ana Majurić pomoćnica je ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Zagreb (POU), najveće ustanove za obrazovanje odraslih u Republici Hrvatskoj. U Erasmus+ projektima sudjeluje od samog početka kreirajući i provodeći projekte u kojima je POU bio nositelj, ali i partner. Kao najznačajnije Erasmus+ ostvarenje navodi projekt HEIM (Heritage in Motion ili Nasljeđe u pokretu) čiji je osnovni cilj bila promocija temeljne vrijednosti europske kulturne baštine kod starijih osoba. Projekt je također implementirao inovativne metode za podučavanje poput učenja u kontekstu, obrnute učionice, projektne nastava te upotrebe IKT-e. Gospođa Majurić ističe da sve naučeno kroz Erasmus+ projekte nastoje primijeniti u svom radu kako bi unaprijedili poslovanje same ustanove i ostvarili značajne rezultate. Upravo zato titulu Erasmus+ ambasadora gleda kao jedinstvenu priliku da Erasmus+ pozitivna iskustva Pučkog otvorenog učilišta Zagreb prenese i predstavnicima drugih ustanova za obrazovanje odraslih, koji još nisu bili korisnici ovog programa, kako bi i sami postigli isto. U želji da osnaži i motivira potencijalne korisnike svoje iskustvo prenosit će im putem radionica, predavanja te razgovora.

Ana Majurić, e+ ambasador za područje odraslih
Ana Majurić, pomoćnica ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Zagreb

Sudjelovanje u Erasmus+ omogućilo je meni i mojim kolegama iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb stjecanje novih vještina i znanja te upoznavanje s različitim načinima rada u sličnim ustanovama za obrazovanje odraslih u Europi.

Ana Majurić Pomoćnica ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Zagreb

Janja Maras je bivša radijska novinarka koja je radom na različitim novinarskim pozicijama stekla dragocjeno iskustvo koje joj je pomoglo pri radu na novoj poziciji - viša knjižničarka i stručna suradnica za marketing, odnose s javnošću i međunarodnu suradnju Matične i razvojne službe Knjižnice grada Zagreba (KGZ). Osim što je surađivala na promociji različitih KGZ-ovih projekata, sudjeluje i u osmišljavanju i pisanju Erasmus+ projekata kao projektni koordinator. Prednost Erasmus+ programa vidi u naglasku na samom sadržaju prijavljenih projekata, a ne na ostalim projektnim detaljima. Uz to posebno ju je dojmila prilagodba projektnih aktivnosti usred pandemije koronavirusa za što ističe kako je prije svega zaslužna dobra organizacija i planiranje provedbe mobilnosti te vrlo susretljivi i otvoreni partneri. Gospođa Maras ističe kako kroz Erasmus+ program Knjižnice grada Zagreba imaju mogućnost ostvariti svoju misiju i viziju osnaživanjem svojih djelatnika u njihovim kompetencijama, ali i poticanjem djelatnika na cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje. Titulu Erasmus+ ambasadora doživljava kao veliko priznanje Knjižnicama grada Zagreba, ali i njoj osobno jer potvrđuje uspješnost u osmišljavanju i provedbi projekata na europskoj razini. Ona će, kao i do sada, nastaviti promovirati prednosti Erasmus+ programa svojim kolegama i kolegicama te ih motivirati na priključivanje. Kao ambasadorica sada će to činiti kroz razne aktivnosti poput sastanaka, stručnih skupova, prezentacija i susreta.

Janja Maras, e+ ambasador za područje odraslih
Janja Maras, viša knjižničarka i stručna suradnica za marketing, odnose s javnošću i međunarodnu suradnju Matične i razvojne službe Knjižnice grada Zagreba

Upravo Erasmus+ otvara cijeli niz mogućnosti u kojima knjižnice mogu unaprijediti svoje poslovanje, dodatno osnažiti svoje zaposlenike, steći nova iskustva u susretima s kolegama iz drugih zemalja te širiti mrežu suradnika.

Janja Maras Viša knjižničarka KGZ-a

Josip Sobin je svoju ljubav prema obrazovanju otkrio za vrijeme diplomskog i postdiplomskog studija molekularne biologije u SAD-u. Danas, vodi Školu stranih jezika Jantar u Splitu i ističe kako je obrazovanje temeljni stup društva. Nastojeći uvijek pridonositi obrazovnom sustavu koliko može, pridružio se programu Erasmus+. Kao najznačajnije Erasmus+ ostvarenje ne ističe pojedini rezultat, projekt ili aktivnost već cjelokupni proces napredovanja i razvijanja vještina koji ga je doveo do upravljanja projektima i međunarodnim projektnim timovima, što mu pruža poseban osjećaj zadovoljstva. Gospodin Sobin naglašava kako je učinak sudjelovanja u Erasmus+ programu teško opisati riječima, no ipak izdvaja izuzetan osobni i profesionalni razvoj djelatnika koji su otišli na stručna usavršavanja. Uz to ističe kako obrazovanje, kao i svaka druga djelatnost, mora napredovati i prilagođavati se novim generacijama učenika, bez obzira o kojoj grani obrazovanja se radi. Upravo tu nastupa Erasmus+ koji uz napredak u obrazovanju pruža brojne druge mogućnosti koje bi inače bile često nedostižne, rekao je gospodin Sobin. Titulu Erasmus+ ambasadora doživljava kao jedno veliko osobno priznanje, ali ujedno i veliku priliku da barem djelomično vrati programu ono što je taj isti program omogućio njemu i njegovoj ustanovi.

Slika Easmus+ ambasadora Josipa Sobina
Josip Sobin, Učilište Jantar

Erasmus+ program nam je omogućio da osiguramo jednake prilike za sve naše djelatnike što je dovelo ne samo do rasta produktivnosti našeg tima već i do jačanja međuljudskih odnosa unutar ustanove.

Josip Sobin Učilište Jantar

Preuzmite letak Erasmus+: Mogućnosti za obrazovanje odraslih i doznajte kako kroz cjeloživotno učenje možete osigurati kvalitetniji život i sigurnije zaposlenje!