Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Upoznajte Erasmus+ ambasadore za opće obrazovanje!

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) imenovala je devet Erasmus+ ambasadora iz područja odgoja i općeg obrazovanja za razdoblje 2022. – 2024. godine. Riječ je o iskusnim korisnicima s dugogodišnjim iskustvom u provedbi Erasmus+ projekata.

Erasmus+ ambasadori za opće obrazovanje
Erasmus+ ambasadori za opće obrazovanje

Uloga mreže ambasadora je promovirati program Erasmus+ diljem Hrvatske, informirati o mogućnostima koje program pruža, a organizacijama zainteresiranim za sudjelovanje u programu kao i Erasmus+ korisnicima pružiti praktične savjete za što uspješniju pripremu projektnih prijedloga i provedbu projekata.

Erasmus+ u području odgoja i općeg obrazovanja otvoren je učenicima i zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova poput dječjih vrtića, knjižnica, škola i učeničkih domova. Iako u projektima sudjeluju pojedinci, prijavljuju ih ustanove i/ili organizacije. Projekti mogu biti usmjereni na mobilnosti ili partnersku suradnju s inozemnim ustanovama. Odlazeći na mobilnost u različite ustanove u inozemstvu sudionici stječu nova iskustva i znanja te dijele dobre prakse.

Izabrani ambasadori su naši korisnici s dugogodišnjim iskustvom u provedbi Erasmus+ projekata stoga je njihova suradnja s Agencijom od iznimne važnosti jer našim prijaviteljima i korisnicima mogu pružiti konkretne i praktične savjete te predstaviti prokušane primjere uspješnih razvoja projektnih prijava i provedbe projekata.

Krenimo s upoznavanjem naše sjajne devetke:

Nives Bogdan, dobitnica COMET nagrade za najbolji eTwinningov projekt, učiteljica je razredne nastavne u Osnovnoj školi kraljice Jelene u Solinu. Budući da i inače u svoj proces poučavanja uključuje istraživačku nastavu te eksperimentira s novim nastavnim metodama brzo je otkrila prednosti koje Erasmus+ u tom pogledu pruža. Tako je kroz Erasmus+ partnerski projekt Mystery of History suvremenim pristupom učenicima približila naizgled stari, povijesni i neprivlačni sadržaj povezavši ga s bliskim digitalnim sadržajima. Učiteljica Nives naglašava kako su nastavnici sudjelovanjem u Erasmus+ programu stekli brojne kompetencije te dobili polet i motivaciju za daljnji rad što je dodatno ohrabrilo druge kolege na uključivanje u Erasmus+ i eTwinningove projekte. Uz to ističe da su učenici, zahvaljujući kreativnim profesorima, bili sukreatori projektnih aktivnosti, a da je u neke aktivnosti bila čak uključena i cijela lokalna zajednica. Titulom Erasmus+ ambasadora se izuzetno ponosi, a kako bi i drugi vidjeli prednosti uključivanja u Erasmus+ program nastojat će im biti stalna inspiracija, pomoć i nadahnuće.

Nives Bogdan, Erasmus+ ambasador
Nives Bogdan, učiteljica razredne nastavne u Osnovnoj školi kraljice Jelene u Solinu

Neposredna interakcija s kolegama i učenicima iz Europe unijela je u našu školu dašak multikulturalnosti, obogatila nam živote i proširila vidike.

Nives Bogdan Učiteljica razredne nastave

Danijela Takač, učiteljica fizike i tehničke kulture u Osnovnoj školi Pantovčak u Zagrebu, kroz dugi je niz godina sudjelovanja u Erasmus+ programu uspješno napisala, koordinirala i provela devet projekata. Kao najznačajnije Erasmus+ ostvarenje navodi predavanja iz astronomije koja je održala u Portugalu naglašavajući da joj je Erasmus+ pomogao pobijediti strah od nastupa i savladati jezičnu barijeru te tako pružio neopisivo iskustvo koje ju je još više motiviralo i osnažilo za daljnji rad. Uz to navodi kako su kroz Erasmus+ projekte ne samo učitelji već i učenici postali dio globalne zajednice te uvidjeli kako su svi povezani. Titulu Erasmus+ ambasadora doživljava kao priznanje dugogodišnjem radu, ali i motivaciju za daljnje pomaganje i poticanje drugih da se odvaže sudjelovati.

Danijela Takač, Erasmus+ ambasador
Danijela Takač, učiteljica fizike i tehničke kulture u Osnovnoj školi Pantovčak u Zagrebu

Erasmus je način života. Jednom kada uplovite u njegove vode nastavljate ploviti punim jedrima!

Danijela Takač Učiteljica fizike i tehničke kulture

Samanta Matejčić Čotar, profesorica talijanskog jezika i književnosti i informatologije, već dugi niz godina radi kao školska knjižničarka u Osnovnoj školi Jurja Dobrile u Rovinju. Svoje Erasmus+ iskustvo započela je još tijekom studentskih dana na Odsjeku za informacijske znanosti u Zagrebu, a nastavila ga je kroz provođenje Erasmus+ projektnih aktivnosti u rovinjskoj školi. Želja da učenicima i učiteljima omogući novo iskustvo potaknula ju je na kontinuirano ulaganje vremena i znanja u edukacije o kvalitetnoj prijavi, provedbi i realizaciji projekata. Rezultat sudjelovanja u Erasmus+ projektima vidi u stečenim pozitivnim iskustvima učenika i učitelja kao i u povećanju njihova samopouzdanja, širenju osobnih i stručnih kompetencija te stvaranju europske mreže poznanstva. Titulu Erasmus+ ambasadora doživljava kao krunu osobnog angažmana, ali i rezultat kvalitetne suradnje svih članova školskog Erasmus+ tima, koja će joj omogućiti da stečeno znanje i pozitivna iskustva i dalje dijeli s kolegama na nacionalnoj razini.

Samanta Matejčić Čotar, Erasmus+ ambasador
Samanta Matejčić Čotar, školska knjižničarka u Osnovnoj školi Jurja Dobrile u Rovinju

Škola je tijekom sudjelovanja u Erasmus+ programu podigla svoj ugled na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a kroz deset godina njezini su učenici i učitelji posjetili više od dvadeset europskih zemalja.

Samanta Matejčić Čotar Školska knjižničarka

Ivana Štiglec je profesorica engleskog jezika u I. gimnaziji Osijek te Europeana nastavnik ambasador za Europeana Schoolnet. Posljednjih deset godina svoga rada posebnu pažnju posvećuje promicanju Erasmus+ programa te pomaganju i podupiranju drugih škola i kolega kako bi uspješno provodili svoje projekte ili kako bi tek postali dio Erasmus+ obitelji. Profesorica Ivana ističe da je sudjelovanje u Erasmus+ projektima za brojne nastavnike ujedno i označavao početak njihovog osobnog i profesionalnog razvoja. Također naglašava da je zahvaljujući Erasmusu+ škola postala prepoznatljiva ne samo na nacionalnoj već i europskoj razini. Upravo zato titulu Erasmus+ ambasadora doživljava kao veliku čast te službenu potvrdu da ono što radi u ovom području radi dobro.

Ivana Štiglec, Erasmus+ ambasador
Ivana Štiglec, profesorica engleskog jezika u I. gimnaziji Osijek

Sa svakim novim projektom rastao je Erasmus+ tim naše škole, rasli smo i mi nastavnici na profesionalnoj i osobnoj razini, a posebno naši učenici od kojih većina kada odu od nas nastavljaju s Erasmusom na fakultetu i kroz rad brojnih udruga.

Ivana Štiglec Profesorica engleskog jezika

Gordana Gazdić-Buhanec svestrana je zaljubljenica u prirodu koja već dugi niz godina radi kao ravnateljica u Osnovnoj školi Antuna Nemčića Gostovinskog u Koprivnici. Svoje Erasmus+ iskustvo započela je još za vrijeme trajanja Comenius mobilnosti. Potaknuta stečenim pozitivnim iskustvom, prenijela je interes za sudjelovanjem u Erasmus+ projektnim aktivnostima na svoju školu koja danas broji 58 ostvarenih mobilnosti u ukupno 14 zemalja. Zahvaljujući Erasmusu+ škola je osnažila osobne i profesionalne kompetencije, ojačala jezičnu i financijsku pismenost te upoznala veliku raznolikost i bogatstvo europskih kultura. Titulu Erasmus+ ambasadora doživljava kao izuzetno časnu i odgovornu dužnost, ali i nagradu za uložen trud i rad. Ova, inače po struci profesorica biologije, smatra da se ljude, uz činjenice i pravila, najlakše motivira prenošenjem iskustava, osjećaja i emocija. Stoga će nastojati kreativnim načinima motivirati ljudi da se priključe Erasmusu+ i otkriju njegove dobrobiti.

Gordana Gazdić-Buhanec, Erasmus+ ambasador
Gordana Gazdić-Buhanec,ravnateljica u Osnovnoj školi Antuna Nemčića Gostovinskog u Koprivnici

Kada smo počeli s pisanjem projekata uspjeli smo tek iz trećeg pokušaja, ali nismo odustajali. Naučili smo projektnu logiku i otada pišemo projekte koji su odlično ocijenjeni. To smatram velikim ishodom. Ne odustajati, nego naučiti.

Gordana Gazdić-Buhanec Ravnateljica

Ksenija Ondrašek svestrana je psihologinja u Osnovnoj školi Grigora Viteza u Zagrebu. Uz rad s darovitom djecom, profesionalno usmjeravanje, razvoj emocionalne inteligencije i zaštite mentalnog zdravlja učitelja i učenika, svoj trud i pažnju usmjerava provođenju Erasmus+ projekata. S obzirom na to da svaki projekt donosi mnogo dobrih znanja i doživljaja te otvara nova vrata, svakom se novom projektu nastoji posvetiti u potpunosti. Sudjelovanje u Erasmus+ programu, ističe, nije donijelo benefite samo školi već i njezinom osobnom te profesionalnom rastu i razvoju. Rezultat navedenog vidi u porastu samopouzdanja, sigurnosti u komunikaciji na engleskom jeziku te motivaciji za rad. Potaknuta vlastitim napretkom, ali i titulom Erasmus+ ambasadora koju doživljava kao krunu dosadašnjeg rada te priznanje njegove kvalitete. Svoje iskustvo, kaže, nastoji prenijeti svim zainteresiranim školama i vrtićima kako bi im pomogla razviti projektnu ideju.

Ksenija Ondrašek, Erasmus+ ambasador
Ksenija Ondrašek, psihologinja u Osnovnoj školi Grigora Viteza u Zagrebu

Projekti su prilika za kontinuirano stručno usavršavanje naših učitelja, stalno uvođenje novih metoda u nastavi, praćenje trendova, širenje kontakata s kolegama iz cijele Europe. Unutar škole, sudjelovanje u projektima povezalo je naše učitelje na jedan drugačiji i kvalitetan način.

Ksenija Ondrašek PSihologinja

Marina Njerš, profesorica matematike u Gimnaziji “Fran Galović” i Sveučilištu Sjever, dobitnica je nagrade za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika. Kao koordinator sudjeluje u nekoliko međunarodnih projekata među kojima su eTwinning i Erasmus+. Sudjelovanje u Erasmus+ projektima i dobra iskustva koje je podijelila s kolegama potaknula su većinu nastavnika u školi na aktivno uključivanje u projektni rad, a velik broj učenika na priključivanje mobilnostima diljem Europe. U kontekstu osobnog uspjeha profesorica Marina navodi kako joj je Erasmus+ pomogao da unaprijedi metode u profesionalnom radu s učenicima što joj pomaže u pripremanju nastavnog sata i kreiranju motivacijskih primjera te novih pristupa. Titulu Erasmus+ ambasadora doživljava kao nagradu za dosadašnji rad, ali i poticaj za motiviranje i ohrabrivanje drugih kolega koji se tek odlučuju za uključivanje u Erasmus+ program.

Marina Njerš, Erasmus+ ambasador
Marina Njerš, profesorica matematike u Gimnaziji “Fran Galović” u Koprivnici

Škola je postala prepoznatljiv Erasmus+ centar u gradu Koprivnici i magnet za učenike koji žele učiti na europskoj razini i razvijati svoje građanske kompetencije.

Marina Njerš Profesorica matematike

Zorica Durman Marijanović je po struci psihologinja, a radi kao stručna suradnica savjetnica u Dječjem vrtiću Petar Pan u Zagrebu. Svoje Erasmus+ putovanje započela je prije devet godina, a kao najznačajnije Erasmus+ ostvarenje navodi vođenje partnerskog projekta Emotional competence in the school: Smile! koji je nadahnuo živote mnogih sudionika. Sudjelovanjem u Erasmus+ projektima djelatnici vrtića stekli su međunarodno iskustvo i kompetencije za sudjelovanje u aktivnostima koje su prije za njih bile nedostižne. Osim pozitivnih promjena kod sudionika Erasmus+ projekata, navodi i brojne prednosti koje je uočila u vlastitom razvoju, poput boljih organizacijskih i prezentacijskih sposobnosti te povećanog samopouzdanja s obzirom na stručno znanje. Titulu Erasmus+ ambasadora shvaća kao osobno priznanje za dosadašnji rad i trud, a potaknuta vlastitim iskustvom i iskustvom vrtića nastojat će pomoći drugim vrtićima i školama da uspješno planiraju i prijave svoje projektne ideje.

Zorica Durman Marijanović, Erasmus+ ambasador
Zorica Durman Marijanović, psihologinja u Dječjem vrtiću Petar Pan u Zagrebu

Erasmus+ je vrtić učinio vrlo uzbudljivim okruženjem za rad, roditelji su vrlo zainteresirani i zadovoljni sudjelovanjem svoje djece u projektima, a djeca uče na inovativniji i zabavniji način.

Zorica Durman Marijanović Psihologinja

Vanessa Šćulac odgojiteljica je u Dječjem vrtiću Rijeka te voditeljica Centra predškolskog odgoja Potok. Sudjelovanje na edukaciji Comenius programa potaknulo ju je na organiziranje brojnih radionica za odgojitelje, a potom i na uključivanje u Erasmus+ program. Zahvaljujući Erasmusu+ Dječji vrtić Rijeka postao je prepoznatljiv široj lokalnoj, hrvatskoj i europskoj zajednici, a unatoč često postavljenom pitanju „Erasmus+ u vrtiću?“ broj odgojitelja zainteresiranih za suradnju s odgojiteljima i stručnim suradnicima na međunarodnoj razini je porastao. Počašćena titulom Erasmus+ ambasadora odgojiteljica Vanessa će nastojati druge motivirati razgovorima, individualnim sastancima, edukacijama i radionicama u vrtiću da se pridruže Erasmus+ zajednici.

Vanessa Šćulac, Erasmus+ ambasador
Vanessa Šćulac, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Rijeka

Veliki sam entuzijast kada je u pitanju Erasmus+, a vodeći se izrekom „Erasmus je početak ostatka tvog života“ nadam se da ću taj entuzijazam prenijeti i drugima.

Vanessa Šćulac Odgojiteljica

Preuzmite letak Erasmus+: Mogućnosti za odgoj i opće obrazovanje i doznajte kako uz pomoć Erasmus+ projekata do boljih škola i vrtića!