Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Uspjeh hrvatskih organizacija na natječaju za MSCA Postdoktorske stipendije u 2022. godini!

Natječajem MSCA Postdoktorske stipendije iz 2022. godine, vrijednim 257 milijuna eura, financirat će se 1.235 postdoktorska istraživača u provedbi istraživačkih projekta među kojima su tri hrvatske organizacije: Institut za fiziku, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Vizual za Msca postdoktorske stipendije

Natječajem MSCA Postdoktorske stipendije iz 2022. godine, vrijednim 257 milijuna eura, financirat će se 1.235 postdoktorska istraživača u provedbi istraživačkih projekta, putem kojih ujedno razvijaju svoje istraživačke vještine sudjelovanjem u naprednim treninzima te stjecanjem iskustva međunarodne, interdisciplinarne i međusektorske mobilnosti.

Jedna od zanimljivosti ovogodišnjih rezultata jest i činjenica da su 43% uspješnih prijava podnijele istraživačice! Financirani istraživači predstavljaju gotovo 80 nacionalnosti te će svoje projekte provoditi u 48 zemalja u Europi i širom svijeta.Najviše prijava i financiranih projekata je unutar panela za društvene znanosti te panela za biološke znanosti. Ovogodišnji postotak uspješnosti na europskoj razini je 17,8%.

Institut za fiziku će, u okviru OSE-Ferroelectrics projekta i pod vodstvom dr.sc. Marka Kralja, ugostiti dr.sc. Nives Štrkalj. Uslijed rastuće potrošnje energije za elektroničke uređaje, feroelektrični materijali mogu pružiti energetski učinkovita rješenja za ciljane primjene kao što su tranzistori ili memorijski uređaji. Međutim, feroelektrična svojstva tankih filmova obično se pogoršavaju pri smanjenoj debljini. U OSE-Ferroelectrics, cilj je razumjeti i preokrenuti feroelektrične efekte veličine kombiniranjem optimizacije materijala s mikroskopijom pretražnom probom, optičkim i električnim tehnikama.

Prirodoslovno-matematički fakultet u Sveučilišta u Zagrebu će, u okviru 2D-MBL-QPsyst projekta i pod vodstvom dr.sc. Hrvoja Buljana, ugostiti dr.sc. Antonia Štrkalja. Mnogočestična lokalizacija (MBL od eng. many-body localisation) predstavlja novu paradigmu u statističkoj fizici kvantnih sustava, dopuštajući im izbjegavanje termalizacije. Do sada je potvrđeno da MBL može postojati u izoliranim jednodimenzionalnim sustavima. Glavni cilj 2D-MBL-QPSYST projekta je teoretsko istraživanje stabilnosti MBL faze u egzotičnim dvodimenzionalnim kvaziperiodičnim sustavima. Stabilni MBL sustavi mogu zaštititi kvantna stanja od uništenja uzrokovanog termalizacijom i poslužiti kao platforme za buduće kvantne tehnologije.

Ovogodišnji natječaj MSCA Postdoktorskih stipendija, putem ERA stipendija, dodatno je pružio mogućnost financiranja 58 izvrsnih znanstvenih projektnih prijedloga kojima je organizacija domaćin smještena u jednoj od zemalja proširenja. Upravo putem proračuna područja Širenje sudjelovanja i jačanje europskog istraživačkog prostora te pripadajućih ERA stipendija, sa zadovoljstvom objavljujemo kako je projekt SOCGLOBE, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ostvario uspješnu prijavu. SOCGLOBE projekt istražuje jugoslavenske putopise u Trećem svijetu, socijalističku simboličku geografiju i globalnu pripadnost. Pridonoseći socijalističkim studijama, povijesnim istraživanjima o odnosima Drugog i Trećeg svijeta, projekt istražuje alternativni konceptualni model uokvirivanja interkulturnih odnosa.

Čestitamo Institutu za fiziku, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! Ujedno čestitamo i svim hrvatskim iskusnim istraživačima čiji su projekti odobreni za financiranje.

Ostali hrvatski sudionici, koji su prošli prag imaju pravo na financijsku podršku u okviru mjera za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima Europske unije u području istraživanja, inovacija i svemira. Više informacija dostupno je u Odluci mjera Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Otvaranje nadolazećeg MSCA natječaja za Postdoktorske stipendije očekujemo 12. travnja 2023. godine.