Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Uspjeh Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na natječaju za MSCA Postdoktorske stipendije

Natječajem MSCA Postdoktorske stipendije iz 2023. godine financirat će se 1.249 postdoktorskih istraživača u provedbi istraživačkih projekta, a među odabranima je i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Tamna pozadina sa brojem izabranih projekata i novčanim sredstvima za projekte

Natječajem MSCA Postdoktorske stipendije iz 2023. godine, vrijednim 260 milijuna eura, financirat će se 1.249 postdoktorskih istraživača u provedbi istraživačkih projekta, putem kojih ujedno razvijaju svoje istraživačke vještine sudjelovanjem u naprednim treninzima te stjecanjem iskustva međunarodne, interdisciplinarne i međusektorske mobilnosti.

Projekti će se provoditi u 45 zemalja EU i diljem svijeta. Znanstvenici koji će predvoditi projekte predstavljaju oko 80 nacionalnosti, a zanimljiva je informacija kako će 42% financiranih projekata provoditi istraživačice. Najviše projekta financirat će se iz društvenih i humanističkih znanosti (25,2%), bioloških znanosti (21,7%), informatičkih znanosti i inženjeringa (13,3%), kemije (14,4%) te fizike (11,35%). Ovogodišnji postotak uspješnosti je 15,8%.

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu će pod vodstvom prof. dr. sc. Tamare Nikšić ugostiti dr. sc. Petra Marevića putem provedbe AMPLIFI projekta u području fisije. Nuklearna fisija proces je cijepanja atomske jezgre na dva ili više rotirajućih fragmenata, uz oslobađanje znatne količine energije. Rotacija fragmenata ima bitne implikacije u različitim granama temeljne i primijenjene znanosti, od simuliranja astrofizičkih procesa do opisa događaja u nuklearnim reaktorima. Cilj AMPLIFI projekta jest unaprijediti razumijevanje ovog fenomena kombinacijom teorijskog modeliranja i numeričkih izračuna na superračunalima.

Ovogodišnji natječaj MSCA Postdoktorskih stipendija, putem proračuna područja Širenje sudjelovanja i jačanje europskog istraživačkog prostora te pripadajućih ERA stipendija, pružio je mogućnost dodatnog financiranja 50 izvrsnih znanstvenih projektnih prijedloga. Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je projekt TRIPOLES, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu prihvaćen za financiranje putem ERA stipendija.

Čestitamo Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na ovogodišnjem uspjehu! Ujedno čestitamo svim hrvatskim iskusnim istraživačima čiji su projekti odobreni za financiranje!

Ostali hrvatski sudionici, koji su prošli prag imaju pravo na financijsku podršku u okviru mjera za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima Europske unije u području istraživanja, inovacija i svemira. Više informacija dostupno je u Odluci mjera Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Otvaranje nadolazećeg MSCA natječaja za Postdoktorske stipendije planirano je 10. travnja 2024. godine.