Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Ususret Europskom tjednu mladih: Primjer demokratske edukacije kroz Europske snage solidarnosti

Europska komisija ističe važnost aktivnog sudjelovanja mladih u društvenom i političkom životu kroz razne programe i inicijative, uključujući Europski tjedan mladih od 12. do 19. travnja. Ovo događanje je uvertira u nadolazeće izbore za Europski parlament od 6. do 9. lipnja 2024. Projekt volonterke Europskih snaga solidarnosti pruža inspiraciju o tome kako potaknuti demokratsko sudjelovanje mladih kroz praktičnu simulaciju donošenja odluka unutar Europske unije.

Guillaume Périgois, Unsplash

Nadia, volonterka Europskih snaga solidarnosti iz Italije, prepoznaje važnost ovog europskog programa ne samo za stjecanje novih vještina već i za promicanje demokratskih vrijednosti među mladima, kao što su ljudska prava, kritičko mišljenje, medijska pismenost te interkulturalni dijalog. Tijekom svog volonterskog angažmana u hrvatskoj udruzi Amazonas, Nadia je putem bloga informirala mlade o prednostima koje im pruža Europska unija, a kroz projekt "Model EU" upoznala ih je s procesima donošenja odluka unutar Unije. U suradnji s Diplomatskim klubom studenata Fakulteta političkih znanosti i uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, projekt je okupio 72 mladih iz Hrvatske i drugih zemalja. Tijekom projektnih aktivnosti, sudionici su simulirali procese donošenja odluka u europskim institucijama na način da su preuzeli uloge zastupnika u Europskom parlamentu, ministara u Vijeću Europske unije te novinara, što im je omogućilo dublje razumijevanje složenosti i važnosti europskih političkih procesa.

Inicijativa Model EU pokazala je kako praktične edukativne aktivnosti mogu značajno doprinijeti razumijevanju i interesu mladih za europske političke procese. Projekt ne samo da je potaknuo sudionike na razmišljanje o europskim politikama i institucijama, već je i naglasio važnost aktivnog građanstva i sudjelovanja u demokratskim procesima. Kroz ovakve inicijative, mladi se potiču na aktivno uključivanje u oblikovanje budućnosti Europske unije, što je ključno za jačanje demokracije i promicanje europskih vrijednosti.

Europski tjedan mladih 2024. - Poticanje aktivnog sudjelovanja mladih

Ovogodišnji Europski tjedan mladih (EYW), koji će se održati od 12. do 19. travnja, ističe upravo važnost i potrebu za aktivnim i angažiranim sudjelovanjem mladih u demokratskim procesima. U duhu Europskog tjedna mladih, projekt Model EU ističe se kao sjajan primjer kako praktično učenje i interaktivne aktivnosti mogu promovirati demokratske vrijednosti među mladima.

Uključite se u obilježavanje Europskog tjedna mladih – neka se i vaš glas čuje!

Pročitajte više informacija o tome kako se uključiti u Europski tjedan mladih na Europskom portalu za mlade.

Vizual Europskog tjedna mladih na kojem djevojka stoji širom raširenih ruku, žmiri i ima osmijeh na licu. Na vizualu stoji slogan "Izrazi svoju viziju", a ispod njene fotografije nalaze se logotipovi Europskih snaga solidarnosti i Erasmus+ programa.